Integratív onkológia: Rák gyógyítás természetesen?

Integratív onkológia: Mit jelent? Természetes módszerek az orvosi gyakorlatban a rák gyógyítására. Hogyan? Mi a különbség közte és a biológiai holisztikus (emberközpontú) rákterápia között?

Mit jelent az integratív onkológia?

Mint azt a jelző is sejteti, az integratív onkológia egy olyan fiatal, kialakulóban lévő tudományág, amely egy emberközpontú, személyre szabott kezelési lehetőség a daganatos beteg részére. De mitől újszerű ez az állandóan változó, dinamikus „eszköztár” az onkológus mindennapjaiban? Hát attól, hogy a hivatalosan elismert legjobb klinikai gyakorlat (good clinical practice) mellett, ami az onkológia – tényeken és bizonyítékokon alapuló – konvencionális fegyvertára (evidence based oncology), egy sor olyan diagnosztikai és terápiás, főképp kiegészítő (komplementer) módszert is alkalmaz a betegellátásban, amelyek kéz a kézben daganatellenes hatásúak és emellett  segítik a  beteg mindennapi életminőségét megtartását, javítását. Egyszerűen kifejezve olyan módszeres gyakorlatról van szó, amelyben minden eljárás lényege, hogy közvetlen segítse a betegség (rák) gyógyítását, a beteg szervezet „talpon maradását”, épségben tartását.

Integratív onkológia – Orvosi és természetgyógyászati állapotfelmérő módszert használ

Az integratív onkológiai gyakorlat kétféle diagnosztikából áll.

Integratív onkológia - Orvosi rák gyógyítás természetesen

Az egyik panel – a hivatalos kórházi diagnosztika, ami magát a betegséget célozza meg. Egyetlen feladata, hogy a lehető legpontosabban feltérképezze a daganatos betegség biológiai jellemzőit, pontos kiterjedését és nemzetközi stádiumát. Ilyen képalkotó vizsgálat a röntgen (RTG), az ultrahang (USG), a számítógépes tomográfia (CT), a magnetikus rezonancia (MRI) vagy a pozitron emissziós tomográfia (PET). De ki ne hagyjuk a vérből nyert onkomarkereket sem, amelyek a daganatos betegség közvetett aktivitását jelzik.

A másik diagnosztikus oszlop pedig magát a beteg szervezetet vizsgálja, annak aktuális állapotát, belső szerveinek funkcionalitását…stb. Ez egy állapotfelmérés és nem kimondott diagnosztika és a nem hivatalos egészségügyi rendszerekhez tartozik, egy minőségi vizsgálatsornak felel meg. Ilyen például az íriszdiagnosztika is (természetgyógyászati állapotfelmérő módszernek számít) és ilyen a vizuális arcdiagnosztika, vércseppanalízisek, emberi testmező analízise vagy a sejt közötti tér vizsgálata.

Az ezekből a módszerekből nyert információk pontosan és hűen tükrözik mind a beteget, annak gyenge pontjait és aktuális erősségeit, mind pedig a betegségét. Így talán már érthető, hogy miért is személyre szabott, egyénileg egy kicsit más és más maga a terápiás protokoll.

Terápiák az integratív onkológiában – a daganatok támadása több oldalról

A terápiás stratégia is követi a diagnosztika koncepcióját.

Az egyik része támadja a daganatot, elpusztítja azt (sebészeti eljárások, kemoterápia, sugárterápia, hormonális kezelés) vagy éppen érzékenyíti a betegséget a fentiekben említett eljárásokra (COD tea), vagy akár leszárítja a daganatos telepeket tápláló ereket (molekuláris célzott kezelések, keleti gombakivonatok, omega-3 zsírsavak, zöld tea kivonatok, COD tea…stb.) és/vagy beindítja a daganatos sejtek apoptózisát (programozott sejtelhalását) (BioBran, Saba FP, resveratrol, kurkumin…stb.).

A másik terápiás oldalon pedig egy úgynevezett nem specifikus támogatással erősíti a szervezet immunrendszerét, csökkenti a szervezetben elhatalmasodott krónikus gyulladást felszámolva ezzel minden sorvadásos betegség melegágyát, az oxidatív stresszt. Ide tartoznak még a levezető és kivezető eljárások, a méregtelenítő kúrák, melyek megszabadítják a szervezetet a felgyülemlett salakanyagoktól, harmonizálják a fő méregtelenítő szervek (vastagbél, máj, vese, bőr, tüdő) működését vagy az intenzív stresszoldás és imaginatív gyakorlatok is, mint például a hipnózis, Theta Healing és a Simonton tréning. Az integratív onkológiai gyakorlat már korántsem egy „alternatív” megközelítése a rák kezelésének, egyre több tekintélyes akadémiai rákközpont a világon (Harvard, Memorial Sloan Kettering, MD Anderson, Duke,UCSF) építi be ezeket a módszereket a mindennapi gyakorlatába. Az integratív onkológia viszont nem tévesztendő össze a biológiai holisztikus rákterápia eljárásrendszerével.

Mi a különbség az integratív onkológia és a biológiai holisztikus (emberközpontú) rákterápia között?

A kettő között van egy óriási különbség: a holisztikus, emberközpontú hozzáállás nem használ a szervezetre toxikus kezeléseket. A szó legnemesebb értelmében alternatívája a konvencionális (hivatalos) onkológiai gyakorlatnak. Zsigerből elutasít minden olyan terápiás hozzáállást, amely kárt okozhat az ember mikrokozmikus rendszerének! Nos, a kettő közti – sokszor – ingoványos talajon „ zsonglőrködik” az integratív onkológia, s próbálja – szigorú kontroll alatt – érzékenyen összehangolni mindazt, amit a modern onkológiai kezelések, az új biológia és az energo-információs medicina aktuálisan nyújtani tud.

Jómagam, gyakorló onkológusként ez utóbbi hozzáállást képviselem, s az előző években megvalósított és a közeljövőre tervezett klinikai vizsgálataimmal szeretnénk hozzájárulni az Új Világ egyetemes tudástárához.

Dr. Csóka Tibor klinikai onkológus

A cikk az Ismerjük meg ellenségünket cikksorozat 4. része. Az első 3 rész itt található:

  1. rész: Ismerjük meg ellenségünket
  2. rész: Ha egy sejt megkergül
  3. rész: Dagantos sejt – Sorsa ellen lázadó sejt

Nézd meg ezt is

Trigger pontok - Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!