Étrend kiegészítők és gyógynövények – Melyik?

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Mire figyeljünk? Melyiket válasszuk? Melyik betegségben milyen gyógynövénytől tartózkodjunk? Buddha a gyógynövényekről

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Étrend kiegészítők sokasága

„Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szerek valódi citromot”. (Alfred E. Neuman)
Ezzel a sokat, sokszor idézett, a jelenlegi visszás helyzetet jól jellemző megállapítással szeretnénk kezdeni az alábbi rövid áttekintést az étrend kiegészítőkről.
Néhány évtizedes múltja van az étrend kiegészítők piacának. A választék, a gyártók sora rendkívül széles, szinte a kezdetektől folyamatosan, meredeken emelkedik. Az első termékek többnyire pezsgőtabletták voltak, melyeket vízzel lehetett bevenni. A legváltozatosabb kiszerelés, összetétel és kombináció a jellemző. Sok esetben a különleges élelmezési igényt is képesek kielégíteni (pl. ayurveda, vegetáriánus, vegán stb.) . Ebben a „rengetegben” nem könnyű eligazodni.

Étrend kiegészítők szabályozása

Rendeletet szabályozza az étrend kiegészítő fogalmát, összetételét, és a forgalmazás feltételeit. Az étrend kiegészítővel kapcsolatos jogi szabályozásra nem csak ez a rendelet, hanem más nemzeti, és nemzetközi törvények, rendeletek, vonatkoznak. Elmondható, hogy ennek a területnek is jogi háttere szerteágazó, összetett, nem könnyen áttekinthető. Ettől függetlenül az étrend kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, melyek összetételét tekintve különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Vagyis olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan.
Az európai unióhoz történő csatlakozás óta, az étrend kiegészítőkről szóló irányelvnek megfelelően, megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség lépett.

Étrend kiegészítők fogyasztása

Étrend kiegészítők és gyógynövények - Melyik legyen?
Nehéz egyértelmű választ, magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy miért is népszerű, vagy miért fontos az étrend kiegészítők fogyasztása? Nagy szerepe lehet a reklámoknak ebben, hiszen némelyikük a különböző élettani folyamatokra, betegségekre, kellemetlen tünetekre egyszerű, könnyen érthető választ ad. Léteznek olyan megjegyzések, melyek a lelkiismeretünk felkeltésére „hivatottak”, azt sugallva, hogy gyermekünk egészségének megőrzése, vagy önnön életerőnk visszanyerésére érdekében fogyasszunk újabb és újabb egy, vagy több összetevőt tartalmazó készítményeket.
Egyetemi kutatási vizsgálatok eredményei (pl. Gödöllői Szent István Egyetem) azt igazolják, hogy az „almától a sütőtökig” a gyümölcsök, zöldségek ásványi-anyag és vitamintartalma annyira lecsökkent, hogy elkerülhetetlen a vitamin,- és ásványi-anyag tartalmú étrend kiegészítők bevitele.
Nehéz megmondani, hogy miből, mennyit és milyen gyakorisággal kellene fogyasztani, hogy biztosan meg tudjuk határozni az optimális szintet, hiszen táplálékaink tápanyagtartalma is bizonytalan, ill. egyéni, hogy kinek mennyire hasznosulnak (pl. felszívódás) a tápanyagok a szervezetében.  A termék tájékoztató abban segít, hogy az alsó és felső dózis hatást feltünteti viszont az előbbiek miatt fontos, hogy magunkat figyelve ellenőrizzük, hogy a mi egyéni igényeink szerint mekkora mennyiségnél érzékelhető javulás. Célszerű szakemberrel is konzultálni.

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Mi számít gyógynövénynek?

Minden olyan növény ebbe a kategóriába tartozik, melyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használunk fel. Ezek a növények lehetnek vadon termők vagy akár termesztettek. A termesztett növényeknek nagyon sokrétű jótékony hatása ismert jó néhány évszázad óta, így szélesebb értelmezést tekintve lehet gyógynövénynek tekinteni pl. a szántóföldi növényeket, zöldségféléket, fűszernövényeket, gyümölcsök, ” élvezeti” növényeket.

Buddha – megpróbálta meghatározni mi a gyógynövény

A meghatározás bonyolultságát, szerteágazódását illetően érdemes egy régi indiai, Jivaka – híres indiai orvos Buddha idején- történetet felidézni.
Buddha elküldte orvosait azzal, hogy gyűjtsenek minél több olyan növényt, melynek nincs gyógyászati értéke. Egyedül ő tért vissza üres kézzel, azzal magyarázva ezt, hogy nem talált egyetlen növényt sem, melynek ne lett volna valamilyen gyógyító hatása.

Gyógyszerkönyvi minőség fogalma (Ph.Eur/Ph.Hg)

Gyógynövények csomagolásán a fenti jelölést lehet olvasni, mely a gyógyszerkönyvben szereplő gyógynövényekre jellemző. Ez nem jelenti azt, hogy ilyen jelölést nem tartalmazó gyógyhatású növény fogyasztása ne lehetne alkalmazni. A gyógynövények a gyógyszerkönyvi minőségét akkor tüntetik fel, ha megfelel „Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvényben leírt megfogalmazásnak.

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Melyiket válasszuk?

Az étrend kiegészítőkben a hatóanyag, anyagtartalom mennyisége szabályozott és lehet számítani a pontosságára. A gyógynövények hatóanyag tartalma ehhez képest bizonytalanabb, hiszen a természet alkotta meg és így függhet attól is, hogy mennyi napfényt kapott és milyen talajon, környezetben nőtt. Ugyanekkor a természet összetett “anyagot” alkot, amiben nemcsak az adott hatóanyag hathat pozitívan, hanem a hatóanyagok kombinációja, sőt molekuláris szerkezete, sőt a rezgése is. Emellett, mivel a testünk számára ismert, természetes anyag a gyógynövény, ezért sejtjeink felismerik és befogadják, így a felszívódása biztosabb, mint az étrend kiegészítőké.

Mindkettő fogyasztása esetén fontos megfigyelnünk, hogy ránk milyen hatással vannak és változtatni szükség esetén.

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Vigyázat a kölcsönhatásokkal

Nem szabad arra gondolni, hogy „á ezek csak olyan kiegészítők”, gyógynövény teák stb. és alkalmazásuknál nem kell a szervezet élettani folyamataival, vagy az alkalmazott gyógyszeres terápia során a hatóanyagokkal szembeni kölcsönhatásokkal számolni.
Általánosságban igaz, hogy a várandósság ideje alatt minden ilyen termék fogyasztását meg kell beszélni az orvossal, hiszen ez az állapot alapvetően megváltoztatja a szervezet működését, és reakcióit.
Az alábbiakban szeretnénk ízelítőt adni rövid táblázatos összefoglalóban a gyakoribb étrend kiegészítő hatóanyagok, gyógynövények, különböző betegségek esetén történő alkalmazhatóságáról, és gyógyszerek közötti kölcsönhatásról.

Étrend kiegészítők és gyógynövények – Mitől tartózkodjunk egy-egy betegségben?

Melyik gyógynövényt mivel nem szabad együtt alkalmazni és milyen egészségi állapotban igényel orvosi konzultációt az alkalmazása:

 • Ázsiai ginzeng: nem szteroid gyulladáscsökkentő (pl. Voltaren), várandósság, véralvadásgátlók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, kalcium anyagcserezavar, A -és D vitamin egyidejű alkalmazása, veseműködési zavarokban
 • Borókabogyó: várandósság, vesemedencében fennálló gyulladásos folyamatok esetén, bőrsérülések, szívelégtelenség, magas vérnyomás esetén
 • Echinacea: százszorszépfélékkel szembeni allergia
 • Esterin (lucerna): véralvadás gátlók hatását csökkenti
 • Fűzfakéreg: spasticus bronchitiseknél és bronchusos asztmára való hajlam esetén, szalicilátokkal szembeni érzékenység esetén
 • Galagonya szívre ható, vérnyomást befolyásoló szerek alkalmazása orvosi konzultációt igényel!
 • Ginkgo biloba nem szteroid gyulladáscsökkentő várandósság, alvadásgátlók, aspirin
 • Gyermekláncfű és gyökér: epe utak elzáródása, epehólyag gyulladás, epekövek esetén orvosi konzultáció!
  gyomornedvből hiányzó pepszin és savpótlásra alkalmas szerek (pl. üröm, svéd keserű) a rosszindulatú betegséget, májműködési zavarokat, bélcsatorna elzáródása ki kell zárni! Gyomorfekély, epe utak elzáródása, hasnyálmirigy gyulladás esetén tilos!
 • Gyömbér: véralvadásgátlók
 • Kamilla: véralvadásgátlók, székfűfélékkel szembeni allergia
 • Lestyángyökér: beszűkült veseműködés, szívelégtelenségnél, vesegyulladásnál, a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél
 • Ligetszépe olaj ideggyógyászati, pszichiátriai kezelés alatt állók, magas vérnyomás elleni gyógyszeres terápia esetén orvosi konzultáció!
 • Macskagyökér: barbiturátok (altatók)
 • Mezei zsurlófű: beszűkült veseműködés, szívbetegség esetén nem szabad
 • Nyírfalevél: korlátozott (beszűkült) veseműködésnél, szívelégtelenségnél tilos alkalmazni
 • Orbáncfű: százszorszépfélékkel szembeni allergia, alvadásgátlók, különböző szorongás gátló és kedélyjavító szerek, az összes központi idegrendszerre ható szerek (altatók, anti -epeleptikumok) alkalmazása esetén csak orvosi konzultáció után
 • Pancreatin: köszvény esetén orvosi konzultáció
 • Rozmaring: kámfor tartalma miatt epilepsziásoknál, várandósság alatt, magas vérnyomás, epilepszia esetén, gyermekeknél 3 éves kor alatt nem

Dr. Szabó Katalin állatorvos, természetgyógyász és kiegészítette: Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!