Fokhagyma emésztési zavarok esetén

A fokhagyma emésztési zavarok esetén remek népgyógyászati szerünk. Van olyan, amikor egészségi problémánk nem olyan, hogy megosszuk mással. Ilyen lehet az például, amikor székrekedésünk van, puffadás vagy szorongás okozta hasmenés gyötör. Hogy ne lépjenek fel emésztési zavarok gyomor és bélrendszerünk­ben, szükséges odafigyelni az étkezési szokásainkra, s itt jön segítségünkre a fokhagyma.

Nehéz, zsíros ételek fogyasztása előtt így érdemes tinktúrát készíteni

Nehéz, zsíros ételek fogyasztása előtt érdemes elfogyasz­tani egy tk fokhagyma tinktúrát, melynek az elkészítése egy­szerű. Egy pohár vodkához adjunk két gerezd fokhagymát fel­aprítva, s hagyjuk állni egy hétig. Ha nincs egy hetünk, s nincs tinktúránk se, tegyük a következőt: egy (likőrös) kispohárba re­szeljünk le egy gerezd fokhagymát, sózzuk meg, öntsük fel vodkával és elmarad a nehéz ételek fogyasztásával járó kellemetlen közér­zet. Ezen speciális módszeren túl igyekezzünk a fokhagymaadagot belevinni az étkezésbe.

Legalább a fokhagymát ne hagyjuk ki

Mindenki számára közismert tény, hogy a gyomrunk és bél­rendszerünk az, ami első sorban szenvedi el a helytelen életvi­telből származó rossz étkezési szokásokat. Sajnos, a mindennapi nyugtalanság, rohanás mellett nincs elég időnk törődni egészségünkkel, de legalább egy hasznos bajmegelőző mód­szert tartsunk szem előtt: előételeinkből, leveseinkből ne hiá­nyozzon egy bizonyos mennyiségű fokhagyma.

A fokhagyma emésztési zavarok esetén így viselkedik 

A puffadás leküzdésére a legjobb megoldás a fokhagyma, mely megszünteti a belekben az erjedési folyamatokat. Fo­gyaszthatjuk gerezdenként jó alaposan elrágva. Hasznos a rozskenyér héját megsózni és ráreszelni egy gerezd fokhagy­mát, akár napi 3-szor. A leghasznosabb mégis a fokhagymás levesek fogyasztása. A levesek kedvező feltételeket teremtenek a gyomor emésztéséhez, a bélbaktériumok szétterjedéséhez, hogy az ételmaradékok teljes felbontásában részt vegyenek.

Ha székrekedés gyötör, jegyezzük meg, hogy ez nem is annyira ártalmatlan, mint ahogy gondolnánk. A gyakori szorulás vagy székletelmaradás ahhoz vezet, hogy pangás keletkezik a szervezetben, s ennek következménye egy végbélrák kialaku­lása is lehet. Az idejében történő ürítésre állandóan oda kell figyelni, s ha 5 napon túl sem megy végbe tökéletesen, vonjuk le a követ­keztetést. A nem elegendő fizikai aktivitás rövid időn belül szék­rekedéshez vezet. A futás stb. meggyorsítja az anyagcserét. Másik véglet a gyomor- és bélműködés zavara, a hasmenés, ami nem kevésbé kellemetlen. A szorulással ellentétben, a hasmenés a leggyakrabban eléggé egyértelmű tünete valamely megbetegedésnek. A hasmenés jelenségének több oka lehet – különböző ételallergiák, mérgezések, bélgyulladás és így to­vább.

Kétségtelenül a legjobb irányítója a gyomor- és bélműködé­sünknek, a fegyelmezett étkezés. Gyakran a bélműködési zavar abból származik, ha valamiből túl sokat eszünk, illetve a túlzásba vitt evés. A nagy mennyiségű gyümölcs, a túl­zott alkoholfogyasztás, de még a rágógumi (sorbit) is produ­kálhat hasmenést, az édes anyaga puffadást okoz, és hashajtóhatást vált ki.

Teanap

A bélműködés helyreállítása céljából teanapot kell tartani, 5-6 pohár zöld vagy fekete teát (a zöldben több a tannin, ezért értékesebb), napi 50-60 g-nál nem több cukor fogyasz­tása mellett. Ha hirtelen újból megjelenne a tünet, öntsünk a te­ához egy kevés száraz vörösbort, vagy egy tk konyakot. Kele­ten fokhagyma teát isznak erre a bajra, mivel a fokhagyma megakadályozza a kórokozó organizmusok szaporodását.

A fokhagyma emésztési zavarok esetén könnyedén tud segíteni megfelelő formában felhasználva. Ehhez ajánlom a következő cikkben szereplő recepteket.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

ZYO A fogyókúra lelki oldala az Önvaló Énünkből - Aug. 13.

ZYO A fogyókúra lelki oldala az Önvaló Énünkből

Ez nem a szokásos fejtágító. Az Önvalóra "épül", szóval feje tetejére áll a szokott világod, és felolódnak benned a téves, ámde igaznak hitt berögződéseket.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!