Népi fokhagyma gyógy receptek emésztési zavarokra

A népi fokhagyma gyógy receptek házi megoldást kínálnak az emésztési problémákra. Természetesen nem tudják pótolni az esetleges orvosi ellenőrzést.

 1. recept – Fokhagymatea

3 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és feltöltjük egy pohár forró vízzel.

Kevés ideig állni hagyjuk, majd az így nyert szert háromszorra elfogyasztjuk: reggel, délben és este.

 1. recept – Fokhagymatea gyomorrontásnál

Alufóliában barnára sütünk 4-5 gerezd fokhagymát, majd 7-8 percen át főzzük 1 l vízben. Hagyjuk kihűlni. Poharanként, minden 3 óra eltelte után fogyasszunk belőle. A sült fokhagyma kellemes illatú, ezért könnyű elfogyasztani.

 1. recept – Fokhagymatea ételmérgezés miatti hányinger és hányás esetén

Ha nem áll módunkban alufóliában megsütni a fokhagymát, egy másik variációt javaslok. Vágjunk apóra 4-5 gerezd fok­hagymát, s egy izzó serpenyőben olaj nélkül pörköljük meg. Öntsük le egy liter forró vízzel és fedjük le. Az ily módon nyert főzetet 3-szor naponta, fél pohárjával fogyasszuk.

 1. recept – Colitis (vastagbélgyulladásnál)

Egy ek száraz, összemorzsolt fokhagymalevelet vagy 5 ge­rezd összezúzott fokhagymát öntsünk le ½ l forralt vízzel, s hagyjuk állni estétől reggelig. Szűrjük le. A fogyasztása evés előtt történjen, napi 1-2 alkalommal, ¼ pohár mennyiségben.

 1. recept – Vírusos hasmenés esetén ajánlott egy fej fok­hagyma elfogyasztása

Ez a módszer képes a leggyorsabban megszűntetni ezt a súlyos betegséget.

További népi fokhagyma gyógy receptek

 1. recept

Második változat a fenti probléma megoldására: 1 ek szá­raz, összemorzsolt porcsinfű levelet 1,5 pohár vízzel leforrá­zunk, és gőz felett még 25-30 percig lefedve főzzük, majd ebbe a főzetbe 1-2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk, s dunsztba tesszük az edényt 20 percre. Szűrjük le, és fogyasszuk napi 3 alkalommal, fél pohárjával, evés előtt fél órával, kiegészítő gyógymódként.

 1. recept

Elfogyasztva 2-3 g fokhagymaport, napi 2 alkalommal, evés után, elég gyorsan elérhetjük a széklet normalizálását, elmu­laszthatjuk a hasmenést vastag- és vékonybélgyulladásnál, ételmérgezéseknél. Ez a dózis védelmet nyújt a hasmenés okozóival szemben.

 1. recept

Aktív szénport (gyógyszertári készítményt) összekeverünk 1:1 arányban fokhagymalével, meleg sütőben addig hagyjuk, míg el nem párolog a fokhagyma leve. Napi 3-szor fogyasszuk, evés előtt 20-30 perccel, ¾ teáskanállal. Vérhas és egyéb bél­panaszok esetén alkalmazható. A fokhagyma levét ugyanis az aktív szén magába issza, és lassan, csak a gyomorban és a bélben fejti ki a hatását.

 1. recept

A fokhagyma nagyon jó eszköz a kisgyermekek számára is a hasmenés leküzdésére. Kenyérbélbe rejtve a fokhagyma pépjét vagy porát csak le kell nyelni rágás nélkül.

 1. recept

40 dkg fokhagymapépet töltsünk fel 100 ml 70 %-os szes­szel vagy vodkával. Hagyjuk 10 napig állni hűvös, sötét helyen. Fogyasszuk 15-20 cseppjével, napi 3-szor, evés előtt 10-15 perccel, s igyunk utána nyírfalevélből készült főzetet (egy csapott ek teafüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük egy nem fém szűrővel), melynek féreghajtó, vastagbélgyulladás csökkentő hatása van, s az ala­csony gyomorsav miatt kialakult hurut esetén is segít.

A kezelés ideje: 2-3 hét. 7 nap szünet után a kezelést szük­ség esetén megismételhetjük, a teljes gyógyulásig.

 1. recept

1 fej pépesített fokhagymát feltöltünk 5 l forró vízzel, elke­verjük, 10 percig állni hagyjuk, majd egy 10-15 perces ülőfürdőt végezzünk aranyér esetén. A kezelési idő: naponta ülőfürdőt alkalmazzunk a teljes gyógyulásig.

 1. recept

Két fej megtisztított fokhagymát, összezúzunk, egy befőttes üvegbe tesszük, feltöltjük 2 pohár hidegen sajtolt növényi olajjal. 24 órát állni hagyjuk, majd keverjünk el benne 2 db citrom levét, s érleljük még 7-8 napig hűvös, sötét helyen. Szűrjük meg, és fogyasszuk 1 ek-jával, napi 3 alkalommal.

 1. recept

A fokhagymás olajat napi 3-szor fogyasszuk, napjában 1 tk-jával, evés előtt 30 perccel, ha alacsony savállomány miatti hu­rut a bajunk, vagy ha székrekedés a gondunk. Kezelési idő 30 nap. De ha még fennáll a panasz, folytassuk a kúrát mindaddig, amíg meg nem gyógyulunk.

 1. recept

100 g fokhagymapépet öntsünk le 1 liter száraz (szőlő) bor­ral, álljon 2-3 órát hűvös, sötét helyen, néhányszor (egyszer-kétszer) keverjük jól meg, végül szűrjük le. Fogyasszunk belőle 100-100 ml-t napi 2-3 alkalommal, ha ételmérgezés vagy toxikus fertőzés állapotába kerültünk.

 1. recept

Öntsünk le 100 g száraz és összemorzsolt kígyókeserűfű gyökeret 1,5 l száraz vörösborral. Hagyjuk állni sötét, hűvös helyen egy hétig. Időnként rázzuk fel. Ezt követően 10 percig főzzük lefedve, majd hagyjuk egy órán át dunsztban állni. Ezután leszűrjük. Adjunk hozzá 100 g megtisz­tított, összedarabolt fokhagymát. 2 hétig ismét állni tesszük hű­vös, sötét helyre, ezután ismét leszűrjük. Az így nyert kivonatot ¼ pohárjával fogyasszuk 2 héten át, 3 óránként, krónikus vastagbélgyulladás kezelésénél.

 1. recept – Bélbaktérium fertőzésnél

Zúzzunk össze 3-4 gerezd fokhagymát, és keverjük el 0,5 l savanyú házi tejben. Fél pohárjával fogyasszuk, napi 3-4 alka­lommal, evés előtt 30 perccel.

 1. recept – Ételmérgezéseknél

Fokhagymapépet és természetes mézet keverjünk össze 1:1 arányban. Fogyasszuk 1 ek-jával, 3-4 alkalommal a nap folya­mán.

 1. recept – Vastagbélgyulladás esetén

Töltsünk fel 350 g felaprózott fokhagymát 0,6 l, 60-70%-os szesszel. Sötét helyen 3 hétig állni hagyjuk, időnként rázzuk fel. Majd szűrjük le, és 25 cseppjével fogyasszuk, 1/3 pohár forralt vízben, napi 3 alkalommal, 20-25 napon keresztül. Szükség esetén a kezelést egy hónap múlva ismételjük meg. Ezt a kezelést akkor használjuk, ha a betegséget bélgáz képződés kíséri.

 1. recept – Bélfertőzésnél

A meleg fokhagymabeöntés nemcsak a paraziták elleni ke­zelésnél hasznosak, de bélfertőzésnél is. Egy közepes mé­retű fokhagymafej megtisztított, felaprított gerezdjeit feltöltjük egy pohár vízzel, és kis lángon 7-8 percig főzzük. Leszűrjük.

Egy tk fehérürmöt 2-3 percig forralunk 300 ml vízben. Le­hűtjük, és a fokhagymafőzethez hozzátöltjük. A gyógyító beön­tést mindjárt a bélürítés vagy a forralt vízzel végzett tisztító be­öntés után végezzük.

 1. recept – Hurut

200 g összezúzott fokhagymát feltöltünk 100 ml étkezési szesszel, 700 ml hideg vízzel és 20 ml 1%-os sósavval, egy hétig állni hagyjuk, rendszeresen felrázzuk, leszűrjük, a maradékot kinyomkodjuk. 100 g mézet feloldunk 300 ml víz­ben és ezt a keveréket hozzátöltjük a fokhagymakivonathoz.

Egy desszertes kanáljával fogyasszuk, napi 3 alkalommal, evés előtt 30 perccel.

A népi fokhagyma gyógy receptek nemcsak emésztési zavarok esetében jelenthetnek megoldást, ezért a fokhagymás cikkeket folytatni fogjuk.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!