Borostyánkő – Egyszerűen gyógyító

Borostyánkő – Szív, emésztés, torok, pajzsmirigy, daganatok és még sok betegségre. Mitől gyógyít? Hogyan hasznosítsuk? Mik a mágikus tulajdonságai? Mit mond róla az ayurvéda?

Évezredeken keresztül a gyógyító borostyán különböző betegségek gyógyítására és betegségmegelőzés céljából alkalmazták. A gyógyító borostyánnak magas a rezgése, ezért az ember minden belső szervét és szervrendszerét tisztítja. A gyógyító borostyán jótékonyan hat az endokrin- és az emésztőrendszerre, stabilizálja a szív működését.

Borostyánkősav a testünkben

A borostyánkősav – az anyagcsere természetes terméke, szervezetünk minden sejtjében megtalálható. Napi borostyánkősav szükséglet 200 mg. Annak ellenére, hogy a szervezetünk termeli a borostyánkősavat, sok betegség és kedvezőtlen feltétek esetén kialakulhat a borostyánkősav deficitje szervezetünkben, ami erős kimerültségben nyilvánul meg. Ebben az esetben igen hasznos a gyógyító borostyán nyaklánc viselete.

A borostyán összetétele

A gyógyító borostyán – természetes, nem fényezett, borostyánsavat és 24 kémiai elemet tartalmaz. A borostyán – kizárólagosan a fenyőfa gyantája. A borostyán összetevői közt szén-hidrogének, gyanták, borostyánkősavak és olajok keveréke.

A gyógyító borostyán kő színe mitől függ?

Legalább 250 féle árnyalatát ismerjük a gyógyító borostyánnak. Ha összetételében több a kálcium és a kén, úgy a borostyán tej-sárga színű. Ha több rezet, vasat és jódot tartalmaz, akkor barna színű. A világos színű borostyán hatékonyan gyógyítja a női betegségeket, a barna színű a pajzsmirigy, az idegrendszer és a vér betegségeinek gyógyulását segíti.

A gyógyító borostyánkő – főzet recept

A szervezet belső tisztításának ősi módja – különböző baktériumoktól, vírusoktól – a borostyán gyógyító tulajdonságaira épül. Vegyünk egy jó sértetlen megdolgozatlan sárga, tömegében 12-15 gramm súlyú borostyánkövet. Egy anyagszalvéta segítségével mozsárba helyezzük és szétzúzzuk. Ezután zsírtalanítunk egy átlátszó, tűzálló edényt (szesszel vagy steril porral átmossuk), 2 liter vizet töltünk bele. A forró vízbe szórjuk a porrá zúzott borostyánkövet és az edényt nyomban lefedjük. A víz melegítését kis tűzön folytatjuk, el nem távolodva a tűzhelytől. Addig főzzük, míg a főzet átlátszóvá válik, kb. 40 percig. Hagyjuk kihűlni, majd steril üvegekbe töltjük. A lehűlt főzetet 100 ml mennyiségben fogyasszuk napi 1-2 alkalommal, táplálkozástól függetlenül, szifilisz esetén napi 3 alkalommal. A kezelés hossza borostyánkővel – egy hónap. Mielőtt kitöltjük a folyadékot a pohárba, fel kell rázni, mivel az üveg alján kicsapódás keletkezik, ami értékes anyagot tartalmaz. A gyógyító borostyán főzetével a régi időkben sikeresen kezelték a pestist és a szifiliszt.

Népi hagyományok – Milyen betegségekre jó?

Manapság a vérbetegségek mellett bármilyen vírusos fertőzést lehet kezelni. A gyógyító borostyán főzet homokká aprítja a köveket a vesében, a húgyhólyagban és az epehólyagban. Ilyen betegség alkalmazásánál össze kell gyűjteni a reggeli és az esti vizeletet egy tiszta edényben. Anélkül, hogy felráznánk, tapasztalhatjuk: az üledék megmutatja, hogy távozik-e a homok.

A borostyánkősav stimulálja az idegrendszert, javítja a belek működését.

Lengyelországban a gyógyító borostyán forrázatát, mint nagyszerű szert alkalmazzák megfázásnál, a torok- és légúti betegségeknél. A gyógyító borostyán elégetésénél keletkezett füst gyógyító hatással van a tüdőtuberkulózis esetén.

A gyógyító borostyán gátolja a sejtek patológ osztódásának folyamatát, ezért alkalmazása hatékony mióma, masztopátia, golyva, pajzsmirigy és egyéb daganatoknál. A régi gyógyítók meg voltak győződve arról, hogy a borostyán képes bármilyen betegséget gyógyítani. Avicenna a borostyánt sok betegség gyógyszereként tartotta: szívritmus zavar, vérköpés, hasi fájdalmak, eszméletvesztés, láz esetére. Véleménye szerint a borostyán megállít mindenféle vérzést, megszünteti a hányást, segíti a repedések elmulasztását a lábon. Idősebb Plinius rámutatott arra, hogy a borostyán segít a torokbetegségeknél (pajzsmirigynél). Claudius Halen úgyszintén alkalmazta a borostyánt gyógyítás céljából, valamint alkalmazta annak termékeit (borostyán olajat és savat). A borostyán égetésnél kellemes tömjén illatot áraszt, belélegzése megszünteti a köhögést. Az ősi gyógyítók úgyszintén alkalmazták a borostyánt a torok betegségeinél és mérgezésnél. Litván nyelven a borostyán „gintaris”, jelentése magyarul „védelem a betegségektől”.

A gyógyító borostyánkő alkalmazása a mai orvostudományban

A mai orvostudomány alkalmazza a gyógyító borostyánt fejfájás, angina kezelésére, a mágnes-felhők negatív hatásának kivédésére. A borostyán pozitívan hat a lépre és javítja a szív működését. A borostyán jótékonyan hat a szervezet belső közegére (vér, nyirok, szövetfolyadék), segít az ízületi fájdalmaknál, a visszértágulatoknál, elmulasztja a gyulladást és visszaállítja a vénák szelepeinek funkcióit. A mai egészségügy megjegyzi, hogy a borostyán képes megfékezi a hemolízist (a vér vörösvérsejtjeinek (eritrociták) szétesésének folyamata).

A borostyán segít a masztopátia (mellbántalmak), ciszták, miómák és más daganatok – beleértve a rosszindulatúakat is – esetén, valamint golyvánál és zsírdaganatnál.

A rózsaolajjal vagy mézzel összekevert borostyán segít szem- és fülfájásoknál, gyógyítja a lábon keletkezett repedéseket. A gyógyszertárak különböző krémeket, kenőcsöket, kozmetikai lemosókat állítanak elő, melyeknek összetevői közt szerepel a porított, gyógyító borostyánkő.

Mire jó és hogyan? – gyógyító borostyánkő nyaklánc

Borostyánkő - egyszerűen gyógyít

A borostyán tartalmaz jódot, ezért a gyógyító borostyánkő nyaklánc hasznos a pajzsmirigy betegségeinél. A borostyán tartalmaz a szervezet számára hasznos egyéb elemeket is (vas, magnézium, kalcium, cink, stb.), valamint a borostyánkősav sóit, amelyek aktivizálják az anyagcserét, az emésztőrendszert, ismert gyulladásgátló és antibakteriális hatása. A nem csiszolt borostyánkőből készült gyógyító nyakláncok sokoldalúan fejtik ki hatásukat az emberi szervezetre. Hasznosak a daganatok, pajzsmirigybetegségek, szív-, ér- és idegrendszeri betegségek kezelésére és megelőzésére. A gyógyító borostyánból készült nyakláncokat állandó jelleggel kell viselni. Ne legyenek hosszúak, hogy a hasznos anyagai áthatolhassanak a bőrön, a pajzsmirigy és a halántékér területén. A pajzsmirigy betegségeinek megelőzésére és az anyagcsere javítására kb. 18 grammos nyakláncra van szükség. A pajzsmirigyen képződött göbök kezelésére nagyobb, kb. 25-60 grammos gyógyító nyaklánc szükséges. Tapasztalatból vett példa: egyik ismerősömnek javasoltam, hogy fogzás előtt álló gyerekének tegyen borostyán nyakláncot a nyakába. Megfogadta a tanácsomat, és egy rövid fényes kövekből álló nyakláncot tett a csöppség nyakába, amit szinte állandóan viselt a gyerek. Nagy meglepetésükre a gyermekük fogzását szinte észre se vették, a fájdalmak megkímélték, mosolyogva élte meg a fogai megjelenését. (Gyerekeknél elővigyázatosnak kell lenni a nyaklánc viseléssel, mert a gyerekek nem figyelnek oda arra, hogy szorul-e a nyakukon a nyaklánc, ha pedig picik, akkor nem is biztos, hogy tudnak ellene védekezni. – Szerkesztői megjegyzés).

A borostyánkő mágikus tulajdonságai

A mágia szemszögéből a borostyán testesíti meg a boldogságot és az egészséget. A borostyán az alkotás, a hit és az optimizmus forrása. A borostyánkő erősíti az intuíciót és sikert hoz. Ha az áldott állapotban levő nő állandó jelleggel visel borostyánt, úgy számára biztosított a sikeres és könnyű szülés. Ha a szoptató anya borostyán nyakláncot visel, a gyerekénél kialakul a vidám és jó jellem. A borostyánkő nyaklánc a gyermek számára a legjobb védelem szemverés ellen. A tudós, idősebb Plinius borostyán amulett viselését ajánlotta gyerekeknek, ami megvédte őket a rossz szemektől. A tudós Kustionis úgy tartotta, hogy ha az áldott állapotban lévő nő borostyán nyakláncot visel, nem veszíti el magzatát. A régiek, hogy megvédjék a házukat a tűzvésztől és a gonosz szellemektől, néhány borostyánból készült tárgyat tartottak otthonukban.

Az ajurvéda a gyógyító borostyánról

Az ajurvéda úgy tartja, hogy a borostyánkő kellemes jin energiával rendelkezik. A gyógyító borostyánkő segít fej- és fogfájásnál, hasznos vérnyomás ingadozás esetén. A gyógyító borostyánkő készítmények pozitívan hatnak a lépre, a pajzsmirigyre és a szívre.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként - A tested az élet virága

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként – A tested az élet virága

A test visszatükrözi azt, hogy miként azonosítjuk önmagunkat. Ezt te is látod, csak talán még nem figyeltél fel rá. Pl. ha valaki szomorúnak tartja magát, akkor ránézel az arcára és egyből látod rajta ezt az Énképet tükröződni.  Vagy, ha valaki magabiztosnak tartja magát, akkor már a mozdulatain is tükröződik ez az Énkép.  Arra még kevesebben gondolnak, hogy ugyanez történik a betegségek esetében is. Ha pl. valaki gyengének tartja magát, akkor ez visszatükröződik a gyakori megbetegedésekben.  El tudod képzelni ezek alapján hogyan tükröződik akkor az, amikor valaki nem tud önmaga lenni? Vagy nem igazán tud? :) Emlékszel hogyan érzed magad, amikor tudatosul, hogy nem vagy önmagad? Ugye kibillenve, frusztráltan, idegesen, stb., de legfőként valahogy olyan rosszul, olyan egyensúly vesztetten.... Milyen is a betegség? Egyensúly vesztett :), rossz...  És azt el tudod képzelni milyen lehetne a test működése, ha igazán, ha teljesen önmagad lennél? Akkor vajon mit tükrözne? Milyen is az, amikor néha megfeledkezel a szokott magad lenni? Boldog, örömteli, vidám, felhőtlen, szabad, vagy valami hasonló ugye? Vajon milyen lehet a test, amikor ezt tükrözi? ....

2 hozzászólás

  1. Csereresznyés Enikő

    Tiszelt Kovács úr!
    Azt szeretném megkérdezni;hogy hol lehet tiszta emberi fogyasztásra alkalmas borostyánkővav
    termékeket kapni.
    Köszönöm ,tisztelettel Enikő

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!