Galagonya: Szíves esetekre – Most érdemes szedni a termését

A galagonya (Crataegus monogyna) népi nevén a „szív kenyere, ami a szíverősítést fejezi ki, hogy olyan fontos a szívnek, mint a testnek a mindennapi kenyér. A galagonya zsenge fehér virágaiból és leveleiből, szíverősítő teát készítenek, de érett piros bogyóit is felhasználják alkoholos kivonatok és egy sor egyéb gyógyszer előállításához.
A galagonya piros termését az első fagyok előtt érdemes szedni, október elején. Levelét és virágát – melyből tea készül – nyár elején szedjük.

Mit tartalmaz?

A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, trimetilamint, tiramint), kvercitrint, kvercetint, proantocianidokat, triterpéneket és krateguszsavat.

Miben segít a galagonya?

  • Gyenge szívműködés esetén a galagonya erősíti a szívet és enyhíti a szívtáji nyomás és szorongás érzését, szívritmuszavarok, angina pectoris.
  • Különösen ideális szer idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén, amikor a szívkoszorúerek meszesedése folytán leszűkülnek.
  • Keringési és vérnyomászavarok esetén gyakran alkalmazzák a galagonyát Homeopatikus egyedi vagy kombinált gyógyszerként is.
  • A galagonya ajánlott a lábadozás időszakában vagy műtétek után, a más módon keletkezett szívkárosodásoknál is, például azoknál, amelyeket súlyos fertőző betegségek váltottak ki.
  • A naponta nagy igénybevételnek kitett, erős stresszhatás alatt álló fiatalok számára is a galagonya a megfelelő orvosság a későbbi károsodások megelőzésére.

Hogyan alkalmazzuk?

Naponta két-három csésze galagonyalevélből és –virágból készült tea kellőképpen megerősíti az öreg szívet, és ezzel párhuzamosan a vérnyomást is csökkenti. Ez az oka annak, hogy számos geriatrikonban — az idősebbek fizikai és szellemi teljesítőképességét serkentő gyógyszerben— megtalálható a galagonya.

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, a galagonyateát hosszabb ideig kell alkalmaznunk. A tünetek észrevehető javulása kb. hat hét múlva következik be. A tea hónapokig és évekig iható anélkül, hogy bármiféle negatív mellékhatások lépnének fel. Németországban három tucat gyógyszer is tartalmazza hatóanyagait.

Ajánljuk tehát mindenkinek, akinek már volt infarktusa, hogy a galagonyatea vagy -tinktúra sürgősen legyen a „szívügye”. Ilyen esetekben a tea nemcsak az utókezelés gyógyszere, hanem egyúttal a további infarktusok megelőzésének hatásos eszköze is.

A galagonya terméséből lekvárt készíthetünk.

Birtalan Katalin, Természetgyógyász

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!