Gerinc és népbetegségek – Mi a megoldás?

A gerinc: Hogyan alakul ki a betegség, fájdalom? Miért kulcsa egészségünknek és egyensúlyunknak. Hogy működik? Mi a csontkovácsolás és a kiropraktika?

Manapság, szinte népbetegségnek számít a gerincbetegség, a sérv, a gerincferdülés. Fontosnak tartom, hogy ne a tüneteket kezeljük a betegségek esetén, hanem próbáljuk meg megtalálni a kiváltó okot, s testünk csodálatos öngyógyító rendszere kiválóan elvégezhesse áldásos munkáját. Minden mindennel összefügg, épp ezért fontos, hogy ne csak a fizikai testre koncentráljunk, hanem a lélekre és szellemünkre is. Az az a testi-lelki egyensúlyunkra.

Test-lélek-szellem halmaz

Hiszem és vallom, hogy egészségünk kulcsa a gerinc

A gerinc, testünk tartó oszlopa egy mobilis szerkezet. A csigolyák közötti porckorong résznél található minden szervünk idegvégződése, az ideggyökök. Így tehát elmondhatjuk, hogy minden csigolya állapota hatással van valamilyen külső vagy belső szervünk állapotára, így természetesen az egészségünkre is.

Az idegrendszer, mely az agyból, gerincvelőből és a kilépő ideggyökökből áll, fontos információt közvetít a testünk minden részéhez. Az idegrendszer a fő irányítórendszerünk a testünkben. Ezt a  hálózatot használja a kommunikációra és arra, hogy koordinálja szervezetünk működését.  Ha zavar van az idegrendszerben, ez zavart okoz az egyéb rendszerekben (pl. pajzsmirigy, szív, emésztőrendszer…) is. Ha egy vagy több csigolya elmozdul a normális pozíciójából, terhelni fogja az idegrendszert.  A testünkben kétféle idegrost van: érzékelő és motorikus.

Csigolyák

Az érzékelő idegpályák közvetítik például a fájdalmat, hőmérsékletet, ízt stb. a testünktől az agyhoz.

Motorikus idegpályák információkat hordoznak izmokhoz, szervekhez, mirigyekhez a helyes működésről. Ha egy irritált ideg, érzékelő rostokat hord, akkor előfordulhat, hogy fájdalmi tüneteink lesznek. Miután az idegrostok többsége (kb.67%-a) teljesen motorikus, így érzékelő rostok nincsenek bennük, ezért csak helytelen működést fognak okozni.  Így hát nagyon fontos megjegyezni, hogy a fájdalom egy nagyon rossz jelzője annak, hogy jelen van a szubluxáció (részleges elmozdulás) a gerincünkben vagy nem azaz, hogy tényleg „betegek” vagyunk-e vagy sem. Nagyon fontos, hogy a gerinc tartó izmok lazák legyenek, hogy a csigolyák szabadon mozoghassanak. Amennyiben az izmok feszesek, görcsösek, a csigolyákat ’összehúzzák” amelynek eredménye az lesz, hogy a porckorong résznél kilépő idegvégződés nyomás alá kerül,  az energia áramlás megváltozik és létrejön a betegség, amely vagy jár azonnali fájdalommal vagy sem. Sajnos általában akkor megyünk orvoshoz illetve a megfelelő szakemberhez, amikor a fájdalmunk szinte már elviselhetetlen. Sok komoly betegségtől megkímélhetnénk magunkat, ha megértenénk a prevenció (megelőzés) fontosságát.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ahogy már az elején is említettem kiegyensúlyozott állapotban kell lennünk testileg és lelkileg is.

Testünk főbb mérlegei

Gerinc - egyensúly
Gerinc – egyensúly
  • Az Atlasz (az első csigolya, amely a koponyát tartja)
  • Az állkapocs (a fogak állapota sok mindent befolyásol, gondolták volna?)
  • A keresztcsont (amelynek elmozdulása okozza „az egyik láb rövidebb” állapotot, holott ilyen nincs, alapból mind két lábunk egyenlő hosszú)

Mivel az Atlaszhoz azaz az 1-es csigolyához kapcsolódik a többi csigolya, azért valamennyi csigolya a test további almérlegeit alkotják. Bármelyik csigolya elcsúszása a kiegyensúlyozatlan állapot kialakulásához vezet, amely a belső szervek megbetegedésének kialakulását eredményezheti. Az egyensúly helyreállítására szolgáló módszerek a kiropraktika is és a csontkovácsolás is.

Koczka-Kiss Ilona masszőr, kiropraktőr, Dorn terapeuta

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!