Reziliencia, vagyis hogyan működik a pszichológiai immunrendszerünk?

A reziliencia tágabb értelemben egy szervező-erő, amely az egyensúlyából kibillent rendszert újra szerveződve helyreállítja. Pszichológiai értelemben a megküzdés képessége a stresszel és a traumatikus helyzetekkel.
Ez a nehéz helyzet, amelyben most van, a világ megméri mindannyiunk lelki állóképeségét.

Részben velünk született képesség

Részben velünk született tudás, de a jó hír az, hogy fejleszthető akár reziliencia tréning formájában.
Vannak, akik a nehéz körülmények és a negatív hatások közepette is meg tudják óvni, lelkük, szellemük egészségét, sőt megerősödve kerülnek ki belőle. A reziliens egyénre jellemző az aktív megküzdés és rugalmasság, leleményesség, érzelmi intelligencia, optimizmus,

A negatív történések átértelmezésének képessége, és a megoldáskeresésben való aktivitás. Az összezártság és bizonytalanság, amely most körülvesz, mindannyiunkat próbára tesz. Kiderül mennyire vagyunk reziliensek és milyen előnyöket tudunk kovácsolni a nehézségekből amelyeket napjainkban meg kell oldanunk.

A nehézségek csak egy határig motiválnak a megoldásra

A nehézségek inspiráló hatással vannak ránk egy határig, de a súlyos traumák egy pont után pusztítóan hatnak fizikai és mentális egészségünkre. Selye János (1976) a stresszt mint szükséges és nem kerülendő állapotként említi amely minden élőlény sajátja. S distressz viszont romboló hatású és nemkívánatos, jelzi, hogy az egyén a teljesítőképességének a felső határához érkezett fizikálisan és mentálisan egyaránt és ennek az állapotnak a tartós fennmaradása károsdáshoz vezethet. A negatív hatások csökkenthetők pozitív társas kapcsolódásokkal, a család, a barátok nyújtotta érzelmi támogatással.
Ezt igazolja azoknak a gyermekeknek az esete, akik nehéz körülmények között, szegénységben nőttek fel, de segítő pedagógusok illetve patronálók segítségével lehetőségeket kaptak és éltek is ezekkel.

Családi reziliencia

A reziliencia hátterét számos kutatás vizsgálta az egyéni személyiségjegyeken túl a társas kapcsolatok is minősége és mélysége a hatékony szocializáció, a jól működő iskolai környezet és lehetőség a személyes értékek kibontakoztatására és azok elismerése. A családi reziliencia akkor nyilvánul meg, ha számos nehézség és sorscsapás mellett is betölti a szerepét kreatív megoldásokat alkalmazva. A családi reziliecia komplex folyamat, amely magában foglalja az egyén lelki állóképességét, de ezen mégis jóval túlmutat.

A támogató háttér segíti a pszichológiai immunrendszerünket

A támogató, stabil családi háttérre mindig nagy szükség van, de ha valamilyen nehézség támad, amire nincsen azonnali megoldásunk ez fokozottan érvényes. A mostani járvány a szülőket és gyerekeket is komoly próbatétel elé állítja az online tanulással. A gyerekek pedig egy nagyon fontos dolgot kell, hogy nélkülözzenek a támogató iskolai közösséget, ahol eddig bármikor kérdezhettek vagy kaphattak egy baráti ölelést. azok számára kik nem rendelkeznek támogató családi kötelékekkel még nehezebb ez az időszak.
Az egyén sikeressége attól függ, milyen megoldásokat talál a nehéz helyzetekben, mennyire tud alkalmazkodni és találja fel magát.
A reziliencia rendkívül összetett jelenség, spontán is növekedhet a nehézségekben megedzve a személyt, de fejleszthető akár tréning keretében is.

Katona Andrea

 

Nézd meg ezt is

Ayurvédikus babamasszázs

Ayurvédikus babamasszázs – Anya a boldog babáért

Milyen az ayurvédikus babamasszázs? Kinek ajánlott? Mire hat babánál és mamánál? Hogyan lehet megtanulni? Hogy hat az egészségre?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!