Paradicsom gyógyító hatása receptekkel. Hogy fogyaszd, hogy hasson? Fogyókúra támogató, szív és érrendszeri, ízületi, köszvény, emésztési és gyomor, vérnyomás problémákban, rákban, zöldhályog esetén kiváló.
A paradicsomot a botanika a gyümölcsök közé sorolja, de a természetgyógyász szakirodalom mindenütt a zöldségek között szerepelteti, ezért én is ide sorolom. A tudományos életben ma már nem vonják kétségbe a paradicsom csodálatos gyógyító tulajdonságát, nézzük hát mik ezek.
A paradicsom gyógyító hatása függ attól milyen paradicsomot veszünk
Az a jó, a gyógyító paradicsom, amelyet éretten szüretelnek le, nem otthon az ablakpárkányon pirosodik meg. A tartósított paradicsom és a paradicsomlé aránylag gyenge gyógyító hatással rendelkezik és a tartósítószer miatt hatása kérdéses. A melegházakban termelt piros paradicsom gyógyító hatása igen elenyésző.
Milyen tápanyagok eredménye a paradicsom gyógyító hatása?
A paradicsom, mint a többi zöldség, nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz, egyebek között C-vitamint, béta-karotint, vasat és káliumot. A paradicsom C-vitamin tartalmának köszönhetően a vas jobban hasznosul a szervezetben, így értékes szerepet tölt be a szervezet védelmi erőinek erősítésében. A paradicsom sok szerves sót tartalmaz, amely segíti az emésztést, kezeli a székrekedést, valamint a gyomor- és béltraktus egyéb betegségeit.
A paradicsom magas százalékban tartalmaz alma- és citromsavat, és valamennyi sóskasavat is. Ezek a savak hasznosak, sőt szükségesek a szervezet anyagcsere folyamatához, ha szerves formában vannak jelen. Ám ha a paradicsomot főzzük, vagy konzerváljuk, akkor ezek a savak szervetlen anyaggá válnak, és így nem teljesítik fentebb említett funkciójukat.
Hogyan fogyasszuk?
A paradicsomot salátaként növényi olajjal egészséges fogyasztani. Utána jobb, ha nem fogyasztunk állati fehérje tartalmú táplálékot, mivel a paradicsomban lévő savak nehezen férnek össze az ilyen táplálékkal.
A friss nyers paradicsomlé a leghasznosabb zöldséglevek egyike, amely akkor vált ki lúgos reakciót, ha nem koncentrált cukor és keményítő jelenlétében (közegében) zajlik, ellenkező esetben a reakció határozottan savas lesz.
A paradicsom nyersen és főzve fogyasztva is hatásos, csak más-más módon hat és másra. Célszerű mindkét módon fogyasztani, hogy kihozhassuk belőle összes jó tulajdonságát.
A paradicsom gyógyító hatása betegségekben és fogyókúrában
Rák ellen
A paradicsom kutatásával foglalkozó újabb tanulmányok arról számolnak be, hogy ha napjában megeszünk egy paradicsomot, jelentős mértékben gátoljuk vele a rákos betegség kialakulását. A paradicsom e különleges és figyelemfelkeltő tulajdonságát – a likopin pigment tartalmának köszönheti, amitől a zöldség az élénkpiros színét kapja. Épp a likopin az az anyag, amely képes meggátolni a rák fejlődését a tápcsatornában, a belekben, a tüdőben, a tejmirigyben, a gyomorban és a női reproduktív szervekben.
A likopin antioxidáns hatása segítség a rák ellen
A likopin – ugyanúgy, mint a béta-karotin, szoros rokonságban áll az A-vitaminnal, ám kétszer akkora az antioxidáns hatása. Ezért a likopin képes megfékezni a szabadgyökök szervezetre gyakorolt káros hatását. A közelmúltban a tudósok újabb megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült ugyanis, hogy a likopin pigment zsírban oldódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a paradicsom gyógyító hatását fokozhatjuk, ha az ételben növényi olajokkal, vagy zsíralapú szószokkal fogyasztjuk. A Harward-i Egészségügyi Főiskola tudományos munkatársainak kutatásai arra utalnak, hogy a likopin a magas hő hatása mellett is jól fejti ki hatását, így készíthetünk belőle bátran főtt ételeket.
Tudnunk kell azonban azt, hogy nem mindenféle paradicsom tartalmaz likopint, így például a sárga vagy a zöld színű paradicsomból gyakorlatilag hiányzik ez az anyag, ám a zöld paradicsom nagy mennyiségű káliumot tartalmaz (a szív betegségeinél fontos).
Tudósok véleménye a rák és a paradicsom összefüggéséről
Japán tudósok véleménye szerint a rákos betegségek megelőzése céljából, napjában 2-3 pohár friss paradicsom levét kellene elfogyasztanunk (az illető testfelépítésétől függően), vagy 0,4 kg friss paradicsomot. Ez a mennyiség biztosíthatja a szervezet likopin szükségletét.
Izraeli tudósok kijelentették, hogy a paradicsomot nem csak megelőzésre, de az onkológiai betegségek gyógyítására is lehet alkalmazni. Kutatásaik szerint, a szervezetbe kerülve a likopin nem csak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de jelentősen lassítja a már kialakult kóros sejtek fejlődését is. Azonban a tudósok állítása szerint ilyen tulajdonsággal csak a földben termesztett élénkvörös színű paradicsom likopinje rendelkezik.
A paradicsom gyógyító hatása ízületi problémák, köszvény, reuma esetén
Korábban úgy tartotta a közvélemény, hogy a köszvénytől, sokízületi gyulladástól, reumatikus fájdalmaktól szenvedő emberek nem ehetnek paradicsomot. Az újabb kutatások ezekre az állításokra rácáfoltak. Még a húgykőtől szenvedőknek is ajánlott a friss paradicsomlé vagy a friss paradicsomból készült saláta fogyasztása.
Szív és érrendszer, gyomor és emésztés, fogyókúra
A paradicsom friss leve javítja a hipertóniás, valamint a szív- és érrendszeri betegek általános állapotát. Segít azokon is, akik elzsírosodásban szenvednek. Ennek a zöldségnek a gyógyító hatása az egész szervezetre ható anyagcsere-javító tulajdonságában rejlik. A friss paradicsomlé rendszeres fogyasztása megelőzi a glaukóma (zöld hályog) kialakulását.
A paradicsomlé erősíti a gyomorsav képződését, javítja a szív működését. Ha napjában megiszunk belőle 1 pohárral, biztosítjuk vele napi A és C-vitamin szükségletünknek a felét.
Súlyfölöslegünktől szabadulni igyekezvén remek recept, ha a paradicsom levet alma-, tök- és citrom levével keverjük 2:4:2:1 arányban.
A paradicsomból, mint betegségmegelőző szerből igen sokféle ízletes étel készíthető. Ezen ételek összetevői úgy egészítik ki a paradicsomot, hogy nem csak ízben teszik változatosabbá, hanem gyógyító hatását is fokozzák.
Gyógyító ételreceptek
Gyógy hatás paradicsomból
hozzávalók: 1 kg friss érett paradicsom, valamint 30 dkg fokhagyma, 30 dkg torma, 30 dkg zöld alma (savanykás ízű), 30 dkg nyers édes paprika.
A paradicsomot és a többi zöldséget húsdarálón ledaráljuk, majd fakanállal összekeverjük. Háromliteres befőttes üvegben, hűtőben tároljuk.
Főképp télen és tavasszal tanácsos fogyasztani, elsősorban köszvényeseknek ajánlott.
Paradicsom tormával
a tormát finomra reszeljük. A paradicsomot felébe vágjuk és a vágások síkjával fölfelé fordítjuk. A paradicsomot megrakjuk reszelt tormával és megszórjuk apróra vágott petrezselyem, zeller vagy kapor levéllel, majd darált barnamoszattal (ha nincs, akkor egy pici tengeri sóval).
Ez az étel változatosabbá teszi íz-érzékelésünket, tisztítja a szervezet felső részét (a fej üregeit, a tüdőt) a kóros nyálkáktól.
Paradicsomleves céklával (ez a leves nemcsak hasznos, de íz-különlegesség is)
Hozzávalók: 2-3 db érett piros paradicsom, 2 db cékla, 3 db közepes méretű burgonya, 1 sárgarépa, 1 db friss uborka, 2 db tojás, kaporlevél, só – ízlés szerint.
A paradicsomot cikkekre vágjuk és megsózzuk. Kis idő elteltével a levét kipréseljük. A céklát lereszeljük, és kipréseljük a levét. A paradicsom és a cékla fennmaradt sűrű részét egy leveses fazékba tesszük, feltöltjük egy kevés vízzel és 10 percre a tűzre tesszük. Az így nyert főzetet lehűtjük, majd hozzátöltjük a paradicsom és a cékla levét. A korábban megfőzött burgonyákat, valamint a sárgarépát és a héjától megtisztított uborkát karikára szeleteljük, a kaporlevelet apróra vágjuk. Mindezeket a zöldségeket kiszedjük a tányérokra és leöntjük a paradicsom és a cékla összevegyített főzetével és levével.