Sejtjeink energia itala – a borostyánkősav

A borostyánkősav természetes táplálékkiegészítő. A borostyánkőből nyerik ki, ami több mint negyven vegyületet tartalmaz. A borostyánkősav a borostyán megkövesedési folyamatának eredménye.

Borostyánkősav a sejtjeink egyik anyaga, amely részt vesz a sejt szintű energia termelésben. A borostyánkősav  használatakor a szervezet sejtjei nagyobb intenzitással töltődnek meg oxigénnel.

A borostyán hatásos természetes bio-stimulátor; megtölt energiával, serkenti a hajnövekedést, egészségessé és fiatalossá teszi a bőrt, nyugtatja az idegrendszert, megszünteti a fejfájást. Erősíti az ereket, serkenti a nyirokrendszer működését, a gerincvelő és a szövetek közötti folyadék mozgását. Segít a gyulladásos és stresszes szituációkban, kedvezően hat a bél-rendszer, a vese és más belső szervek működésére. Használatát az alacsony vérnyomással, glaukómával és retina dystrophiában szenvedő emberek számára is ajánlják.

A borostyánkősav és sói adaptogén (a környezet körülményeihez alkalmazkodó) képességgel rendelkeznek, biokémiai folyamatokat javítva, javítják a szövetek oxigénellátását, normalizálják a szervezet általános fiziológiai állapotát.

Különösen nagy hatással van az agy szöveteire, amelyeknek leginkább szükségük van oxigénellátásra és többletenergia megszerzésére. Ezért a borostyánkősav ajánlott az agy korral járó működési zavarainak megelőzésére. Normalizálja az egész idegrendszer működését és stressz ellenes hatású.

A sejtek “energia itala”

Borostyánkősav: A sejtek "energia itala"A borostyánkősav stimulálja az inzulintermelést, ami normalizálja a szénhidrogén cserét és meggátolhatja a diabétesz (cukorbetegség) 2-es típusának kifejlődését időskorú embereknél.

Az immunsejtek fokozott képződésének köszönhetően elősegíti a szervezet védelmi tulajdonságainak (immunitás) megerősödését.

Antioxidáns tulajdonságai fékezik a daganatok fejlődését, és megakadályozzák képződésüket. A borostyánkősav csökkenti a gyulladásos és allergiás reakciókat. Sze­dését javasolják a különböző mérgek (például alkohol, nikotin stb.) semlegesítésére.

Borostyánkősav kutatás

Tanulmányozták a borostyánkősav és a glukóz együttes hatását 65-80 év közötti idős emberek gyógyulási folyamatára (összesen 18 embernél).

Ezen betegek egy része járó beteg volt, néhányan pedig kórházi ellátásban részesültek adinámia (adynamia – izomerő hiánya) és krónikus szív és érrendszeri betegségeik miatt (koronáriás ateroszklerózis és szívinfarktus utáni állapot). Korábban a betegeket a hagyományos gyógyszerekkel kezelték.

A borostyánkősavat 0,3-0,5 g mennyiségben kezdték el szedni 20 napon keresztül.

A háziorvosok néha fájdalomcsillapító gyógyszert írtak fel a betegeiknek, többnyire Papaverint. A 20 napos kezelés után a betegek mindegyike aktív lett, mozgott, sőt kisebb sétákat is képesek voltak megtenni. Mindannyian jó közérzetről, frissességről számoltak be, megszűnt a gyengeségérzetük, az álmatlanságuk, a kellemetlen érzés a szív tájékán, a gyorsult szívdobogás. Objektíven feljegyezték a pulzus csökkenését (102-ről 68-ra). Az artériás vérnyomás 140/90-125/75 mm Hg.o. között ingadozott.

A megfigyelt időszak alatt a szív tónusai hangosabbak, tisztábbak voltak. A tónus akcentusa az aortán megmaradt és megőrződött a szisztolikus zörej. A tüdő és az alhas térségében semmiféle elváltozás nem volt megfigyelhető.

Jelentéktelen változások – duzzanatok, melyeket korábban észleltek, eltűntek diuretikus és szívgyógyszerek alkalmazása nél­kül.

A további megfigyelések igazolták, hogy az említett javulások 6-9 hónapig voltak tapasztalhatók.

Meg kell jegyezni, hogy a borostyánkősavval a kezeléseket súlyos szívbetegségeken átesett, a gyógyulás stádiumában lévő betegeken végezték. Ezért még nehéz végleges következtetést levonni a kezelés hatékonyságáról. Azonban máris állíthatjuk, hogy a borostyánkősavat könnyen viselik el a betegek, nem okoz mellékhatást, és kórházi feltételek mellett kedvező erősítő hatással alkalmazható.

Milyen betegség esetén nem ajánlott?

A borostyánkősav természetes anyag, amely jelen van a szervezetben, még hosszabb távú szedése sem vezet hozzászokáshoz és mellékhatásokhoz. Ettől függetlenül, a borostyánkősav készítményeket nem javasolt szedni húgyköves betegség, gyomor- és nyombélfekély heveny formája, valamint magas vérnyomás esetében.

Miben van borostyánkősav?

A borostyánkősavat tartalmazza néhány élelmiszertermék. Borostyánkősavat észrevehető mennyiségben tartalmaz az éretlen köszméte és szőlő, a cukorrépa és a karórépa leve, a rebarbara és a tej. Az árpa és a napraforgó borostyánkősav tartalma kb. 5 mg 100 g magban, a cukornádban 50 mg mennyiségig 100 g száraz anyagban; a legtöbb borostyánkősav a lucernában található.

Ez a cikk arról számol be, hogy ha a borostyánkősavat a mumijóval együtt szedjük, addig élhetünk, ameddig akarunk, és hogy a borostyánkősav egy igen fontos tulajdonsággal rendelkezik: maga találja meg a szervezetben azt a közeget, amely igényli őt, elkerülve a többit, ami egészséges.

Mennyit szedjünk belőle?

A gyógyszertárban kapható borostyánkősav alkalmazását 0,5 g mennyiséggel kell kezdeni, napjában, reggel, evés után. A frissesség szubjektív érzése és a nappali jó közérzet, az éjszakai alvás javulásával (annak lerövidülése reggelre, bár a frissesség érzetével – a túladagolás jelzésére utal), az adagot csökkenthetjük 0,5-0,25-re az eredetihez képest, egyben elkezdhetjük a második adag szedését nappal és a harmadik adag szedését este, 2-3 órával lefekvés előtt (bár mindig a készítmény minimális mennyiségének fogyasztására kell törekednünk). Gyakran a páciensek, figyelve saját emocionális állapotukra, képesek kiválasztani a készítmény minimális mennyiségét, biztosítva aktivizált állapotuk fenntartását. Igen fontos a készítmény szedésénél a szermentes napok közbeiktatása (például 2-3 nap szedés után 1-2 nap szünet). Az ilyen kezelési rend megengedi, hogy hosszú ideig megőrizzük aktivizált állapotunkat, azonban a szabványosított, napi szintű nagy adag szedését nem szabad 7-9 napnál tovább folytatni.

Az aktivizálás érezhető jeleinek elmaradása esetén az adagot meg lehet növelni, áttérve a napi 2 alkalomra 0,5 g mennyiségre alkalmanként, reggel és este, vagy akár 0,7-1,5 g mennyiségre napi 2 alkalommal. Az ilyen eseteknél a borostyánkősavat más anyagokkal kell együtt alkalmazni.

A nagy fizikai megterhelés után hatékony egy egyszeri 3 g mennyiségű borostyánkősav elfogyasztása. A szer emelt adagban történő szedése hatékony a megfázásos ideggyökér gyulladás vagy izomgyulladás esetén (1 g napi 3-4 alkalommal néhány napon keresztül). Heveny szívelégtelenség esetén igen hatékony a borostyánkősav belső alkalmazása. Adagja: 30-40 mg minden 1 kg testsúlyra infúzióba, lassú cseppekben 40-60 percen keresztül, szigorúan orvosi felügyelet mellett. (Dr.M.N.Kondráseva, A borostyánkősav terápiás hatása).

Szerző: Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Felhasznált forrás: Dr. M.N Kondraseva: A borostyánkősav terápiás hatása (Kondraseva a a biológiai tudományok doktora), Dr.Spirt, kardiológus, Trud: Úton a hosszú élet felé, 1979. jan. 26.

 

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!