Sejtjeink energia itala – a borostyánkősav

A borostyánkősav természetes táplálékkiegészítő. A borostyánkőből nyerik ki, ami több mint negyven vegyületet tartalmaz. A borostyánkősav a borostyán megkövesedési folyamatának eredménye.

Borostyánkősav a sejtjeink egyik anyaga, amely részt vesz a sejt szintű energia termelésben. A borostyánkősav  használatakor a szervezet sejtjei nagyobb intenzitással töltődnek meg oxigénnel.

A borostyán hatásos természetes bio-stimulátor; megtölt energiával, serkenti a hajnövekedést, egészségessé és fiatalossá teszi a bőrt, nyugtatja az idegrendszert, megszünteti a fejfájást. Erősíti az ereket, serkenti a nyirokrendszer működését, a gerincvelő és a szövetek közötti folyadék mozgását. Segít a gyulladásos és stresszes szituációkban, kedvezően hat a bél-rendszer, a vese és más belső szervek működésére. Használatát az alacsony vérnyomással, glaukómával és retina dystrophiában szenvedő emberek számára is ajánlják.

A borostyánkősav és sói adaptogén (a környezet körülményeihez alkalmazkodó) képességgel rendelkeznek, biokémiai folyamatokat javítva, javítják a szövetek oxigénellátását, normalizálják a szervezet általános fiziológiai állapotát.

Különösen nagy hatással van az agy szöveteire, amelyeknek leginkább szükségük van oxigénellátásra és többletenergia megszerzésére. Ezért a borostyánkősav ajánlott az agy korral járó működési zavarainak megelőzésére. Normalizálja az egész idegrendszer működését és stressz ellenes hatású.

A sejtek “energia itala”

Borostyánkősav: A sejtek "energia itala"A borostyánkősav stimulálja az inzulintermelést, ami normalizálja a szénhidrogén cserét és meggátolhatja a diabétesz (cukorbetegség) 2-es típusának kifejlődését időskorú embereknél.

Az immunsejtek fokozott képződésének köszönhetően elősegíti a szervezet védelmi tulajdonságainak (immunitás) megerősödését.

Antioxidáns tulajdonságai fékezik a daganatok fejlődését, és megakadályozzák képződésüket. A borostyánkősav csökkenti a gyulladásos és allergiás reakciókat. Sze­dését javasolják a különböző mérgek (például alkohol, nikotin stb.) semlegesítésére.

Borostyánkősav kutatás

Tanulmányozták a borostyánkősav és a glukóz együttes hatását 65-80 év közötti idős emberek gyógyulási folyamatára (összesen 18 embernél).

Ezen betegek egy része járó beteg volt, néhányan pedig kórházi ellátásban részesültek adinámia (adynamia – izomerő hiánya) és krónikus szív és érrendszeri betegségeik miatt (koronáriás ateroszklerózis és szívinfarktus utáni állapot). Korábban a betegeket a hagyományos gyógyszerekkel kezelték.

A borostyánkősavat 0,3-0,5 g mennyiségben kezdték el szedni 20 napon keresztül.

A háziorvosok néha fájdalomcsillapító gyógyszert írtak fel a betegeiknek, többnyire Papaverint. A 20 napos kezelés után a betegek mindegyike aktív lett, mozgott, sőt kisebb sétákat is képesek voltak megtenni. Mindannyian jó közérzetről, frissességről számoltak be, megszűnt a gyengeségérzetük, az álmatlanságuk, a kellemetlen érzés a szív tájékán, a gyorsult szívdobogás. Objektíven feljegyezték a pulzus csökkenését (102-ről 68-ra). Az artériás vérnyomás 140/90-125/75 mm Hg.o. között ingadozott.

A megfigyelt időszak alatt a szív tónusai hangosabbak, tisztábbak voltak. A tónus akcentusa az aortán megmaradt és megőrződött a szisztolikus zörej. A tüdő és az alhas térségében semmiféle elváltozás nem volt megfigyelhető.

Jelentéktelen változások – duzzanatok, melyeket korábban észleltek, eltűntek diuretikus és szívgyógyszerek alkalmazása nél­kül.

A további megfigyelések igazolták, hogy az említett javulások 6-9 hónapig voltak tapasztalhatók.

Meg kell jegyezni, hogy a borostyánkősavval a kezeléseket súlyos szívbetegségeken átesett, a gyógyulás stádiumában lévő betegeken végezték. Ezért még nehéz végleges következtetést levonni a kezelés hatékonyságáról. Azonban máris állíthatjuk, hogy a borostyánkősavat könnyen viselik el a betegek, nem okoz mellékhatást, és kórházi feltételek mellett kedvező erősítő hatással alkalmazható.

Milyen betegség esetén nem ajánlott?

A borostyánkősav természetes anyag, amely jelen van a szervezetben, még hosszabb távú szedése sem vezet hozzászokáshoz és mellékhatásokhoz. Ettől függetlenül, a borostyánkősav készítményeket nem javasolt szedni húgyköves betegség, gyomor- és nyombélfekély heveny formája, valamint magas vérnyomás esetében.

Miben van borostyánkősav?

A borostyánkősavat tartalmazza néhány élelmiszertermék. Borostyánkősavat észrevehető mennyiségben tartalmaz az éretlen köszméte és szőlő, a cukorrépa és a karórépa leve, a rebarbara és a tej. Az árpa és a napraforgó borostyánkősav tartalma kb. 5 mg 100 g magban, a cukornádban 50 mg mennyiségig 100 g száraz anyagban; a legtöbb borostyánkősav a lucernában található.

Ez a cikk arról számol be, hogy ha a borostyánkősavat a mumijóval együtt szedjük, addig élhetünk, ameddig akarunk, és hogy a borostyánkősav egy igen fontos tulajdonsággal rendelkezik: maga találja meg a szervezetben azt a közeget, amely igényli őt, elkerülve a többit, ami egészséges.

Mennyit szedjünk belőle?

A gyógyszertárban kapható borostyánkősav alkalmazását 0,5 g mennyiséggel kell kezdeni, napjában, reggel, evés után. A frissesség szubjektív érzése és a nappali jó közérzet, az éjszakai alvás javulásával (annak lerövidülése reggelre, bár a frissesség érzetével – a túladagolás jelzésére utal), az adagot csökkenthetjük 0,5-0,25-re az eredetihez képest, egyben elkezdhetjük a második adag szedését nappal és a harmadik adag szedését este, 2-3 órával lefekvés előtt (bár mindig a készítmény minimális mennyiségének fogyasztására kell törekednünk). Gyakran a páciensek, figyelve saját emocionális állapotukra, képesek kiválasztani a készítmény minimális mennyiségét, biztosítva aktivizált állapotuk fenntartását. Igen fontos a készítmény szedésénél a szermentes napok közbeiktatása (például 2-3 nap szedés után 1-2 nap szünet). Az ilyen kezelési rend megengedi, hogy hosszú ideig megőrizzük aktivizált állapotunkat, azonban a szabványosított, napi szintű nagy adag szedését nem szabad 7-9 napnál tovább folytatni.

Az aktivizálás érezhető jeleinek elmaradása esetén az adagot meg lehet növelni, áttérve a napi 2 alkalomra 0,5 g mennyiségre alkalmanként, reggel és este, vagy akár 0,7-1,5 g mennyiségre napi 2 alkalommal. Az ilyen eseteknél a borostyánkősavat más anyagokkal kell együtt alkalmazni.

A nagy fizikai megterhelés után hatékony egy egyszeri 3 g mennyiségű borostyánkősav elfogyasztása. A szer emelt adagban történő szedése hatékony a megfázásos ideggyökér gyulladás vagy izomgyulladás esetén (1 g napi 3-4 alkalommal néhány napon keresztül). Heveny szívelégtelenség esetén igen hatékony a borostyánkősav belső alkalmazása. Adagja: 30-40 mg minden 1 kg testsúlyra infúzióba, lassú cseppekben 40-60 percen keresztül, szigorúan orvosi felügyelet mellett. (Dr.M.N.Kondráseva, A borostyánkősav terápiás hatása).

Szerző: Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Felhasznált forrás: Dr. M.N Kondraseva: A borostyánkősav terápiás hatása (Kondraseva a a biológiai tudományok doktora), Dr.Spirt, kardiológus, Trud: Úton a hosszú élet felé, 1979. jan. 26.

 

Nézd meg ezt is

Spenót - Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

Spenót – Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

A spenót gyógyító ereje és hatása egészségesen is. Nyersen vagy főzve? MIlyen hatóanyagokat tartalmaz és ezek melyik betegségek, tünetek esetén kedvezőek?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.