Belső egyensúly orvosi szemmel – Az egészséges ember

A belső egyensúly szorosan összefügg az egészséggel. Az egészséges emberben kiegyenlítődnek a külső környezet hatásai és a saját szervezetében zajló változások is.

A tudományos meghatározás szerint a szervezetünk belső egyensúlya maga a belső környezet szabályozott állandósága, idegen szóval a homeosztázis.

A belső környezet, és a homeosztázis fogalma a XIX. században fogalmazódott meg. A belső környezet fogalma Bernard szerint: az élő szervezet egy folyékony belső közegben létezik (extracelluláris tér), melynek stabilitását biztosítani kell. A homeosztázis fogalma Canon (1926) szerint: a szervezet azon képessége, hogy belső állapotának szükséges állandóságát megőrizze. Mai megfogalmazás szerint dinamikus egyensúly fenntartása az életműködésben.

A belső egyensúly nem jelenti a változtathatatlanságot, hanem magában foglalja a minimális és maximális értékek közötti ingadozást. Az anyagcsere, a sejtek tápanyag és oxigén ellátottsága, az anyagcsere végtermékek elszállítása állandó dinamikus folyamat. Ebben mindig van a fenti tényezőkhöz tartozó összetevőkben átmeneti változás, de az állandóságnak vissza kell állania. A szervezet működésben, az egyensúlyi állapottól való eltérés esetén un. hiba üzenetek keletkeznek, melyek hatására szabályozási folyamatok kezdenek működni.

.

Mi tartozik az ember belső egyensúlyához?

 

30432113_s

 • izovolémia: állandó folyadék térfogat
 • izoozmozis: állandó ozmotikus nyomás
 • izohidria: állandó pH
 • izotónia: állandó vérnyomás
 • izoionia: állandó ionösszetétel

 

 

Az élő szervezetben végbemenő folyamatok nem véletlenszerűek. Sem a folyamat irányát, sem a sebességét tekintve. Ezekben a folyamatokban a szervezet alapműveleteket, „méréseket, összehasonlításokat” végez:

 • alapjel képzés: valamilyen jellemző értéket kell adni (kell érték)
 • mérés: ugyanannak a jellemzőnek a tényleges értékét méri (van érték)
 • összehasonlítás: és a különbség meghatározása a „kell” és a „van érték” között (hibajel)
 • döntés: beavatkozás a rendszer működésébe
 • irányítás: vezérlés során a rendszert egyirányúan működteti különböző jelekkel
 • szabályozás: az irányított rendszer folyamatosan visszajelez (visszacsatol) a központnak (az agynak), ezzel befolyásolva annak működését

Belső egyensúly – az egyensúlyi működés biológiai alapja a negatív visszacsatolás

Ez egy olyan folyamat, ahol a rendszerből kilépő hatások ellentétesek a belépő hatásokkal, gyengítve azokat. Létre jön az önszabályozási rendszer és dinamikus egyensúlyi állapotban tartja fenn magát.

A negatív feed-back (visszacsatolás), lehet értéktartó, vagy követő. Az értéktartó visszacsatolásra jellemző pl. a pH; a követő visszacsatolás feladata valamely paraméter változtatása a megnövekedett igényekhez képest pl. perctérfogat.

Vannak élettani helyzetek, mikor a negatív visszacsatolás kikapcsolása történik, mert a helyzet ezt kívánja, pl stressz reakciónál, mikor a vérnyomás emelkedik, vércukor emelkedik, végül kompenzáció indul meg, amikor a kiváltó ok megszűnt és helyre áll az egyensúlyi állapot.

Ezekből is következtethetünk arra, hogy egy rendkívül bonyolult, sok egymásután lejátszódó és egymásra ható reakció sorozatokról van szó.

Ezek a különböző feladatokat ellátó belső rendszerek csak összehangolt jól működő kommunikációban tudnak „együtt” dolgozni. A kommunikáció (endokrin, neurokin) lényege leegyszerűsítve az, hogy a jelek (kémiai, fizikai) más sejtek (célsejtek) számára felismerhetőek,  ez a felismerés kapcsolódást, majd működésbeli változást hoz létre.

A betegség a szervezetünk belső egyensúlyának felborulása. Olvasd el, hogyan borul fel?

 

Szerző: Dr. Szabó Katalin természetgyógyász, állatorvos

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!