Az öregedés genetikai órája

Az öregedés oka a kutatások szerint a DNS genetikai órájában keresendő. Mit jelent ez? Vajon leállítható-e a végső visszaszámlálás, ha tudjuk az okot?

Van egy, egyre több kutatási eredménnyel rendelkező elmélet, mely a gének szerepét helyezi előtérbe az öregedési folyamatok magyarázataként. Ezt talán könnyen el tudjuk képzelni, ha a szervezet működését egy szimfonikus zenekar különböző szólamainak együttműködéséhez hasonlítjuk.

A zene és a DNS

Egy zenemű lejátszása esetén sem fogjuk egyszerre hallani az összes szólamot. Lesznek olyanok, melyeket csak az elején, lesznek olyanok, melyeket csak a végén fogunk hallani, de lesznek olyanok is melyek, mint „vezérmotívum” végig kísérik a művet. A vezérmotívumot tekinthetjük a minket alapvetően meghatározó tulajdonság együttesnek, a különböző időben hallható szólamokat a különböző gének ki-bekapcsolásával járó változásnak.

A mi életünk szempontjából nagyon lényeges, hogy ne „kapcsoljon ki és be” idő előtt olyan gén, ami a szervezet korai öregedését okozza.

Az öregedés genetikai órája a telomerek által biztosított. A telomerek vagy telomérák a kromoszómát alkotó DNS-ek végén található rövid, több ezerszer ismétlődő szakaszok, melyek mintegy megvédik azokat a pusztulástól, széteséstől. Nagyon leegyszerűsítve ez az elmélet azt magyarázza, hogy milyen összefüggés van a sejtosztódás és a DNS lánc hossza között.

Az öregedés genetikai órája ketyeg…

DNS - genetikai óra
DNS – genetikai óra

Minden sejtosztódáskor egy genetikai óra számolja az osztódások számát. Ez a kromoszómák végén található teloméra régió. Minden egyes sejtosztódáskor megrövidül ez a régió, tehát minél többet osztódik a sejt, annál kisebb lesz. Az ún. ős-ivarsejtekben, amelyekből a későbbi ivarsejtek származnak és az embrionális sejtekben ugyanis van egy enzim, a telomeráz, amelyik képes a DNS nem rövidülő szálát meghosszabbítani, amelyhez már a megfelelő enzimek hozzászintetizálják az új DNS szálat, ami így az előző állapothoz képest nem rövidül. Az egyedfejlődés egy bizonyos pontján azonban a telomeráz működése abbamarad, ekkor kezdenek el rövidülni a telomérák. Egy bizonyos hossz elérése után a sejtek morfológiája megváltozik, többé nem osztódnak, bekövetkezik a sejtek öregedése (prof. Dr. F.A.) .

Hol az öregedés ellenszere?

A telomer-telomeráz elmélet felfedezése óta sok kutatás folyt annak érdekében, hogy megtalálják az öregedés ellenszerét a telomeráz enzim felhasználásával. Jelen tudásunk szerint azonban eddig nincs érdemi eredmény.

A problémát ugyanis az okozza, hogy a telomeráz megnövelt aktivitása következtében a daganatképződés is nő. A daganatképződés megállítása érdekében olyan szerre lenne szükség, ami úgy szabályozza a telomeráz aktivitását, hogy közben a megfelelő ponton leállítva azt, nem okoz daganatképződést.

Szerző: Dr. Szabó Katalin természetgyógyász, állatorvos

Forrás: prof. Dr. Falusi András: Az öregedés sejttani és genetikai alapja

Nézd meg ezt is

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként - A tested az élet virága

ZYO Egészség és betegség Önvaló Énünkként – A tested az élet virága

A test visszatükrözi azt, hogy miként azonosítjuk önmagunkat. Ezt te is látod, csak talán még nem figyeltél fel rá. Pl. ha valaki szomorúnak tartja magát, akkor ránézel az arcára és egyből látod rajta ezt az Énképet tükröződni.  Vagy, ha valaki magabiztosnak tartja magát, akkor már a mozdulatain is tükröződik ez az Énkép.  Arra még kevesebben gondolnak, hogy ugyanez történik a betegségek esetében is. Ha pl. valaki gyengének tartja magát, akkor ez visszatükröződik a gyakori megbetegedésekben.  El tudod képzelni ezek alapján hogyan tükröződik akkor az, amikor valaki nem tud önmaga lenni? Vagy nem igazán tud? :) Emlékszel hogyan érzed magad, amikor tudatosul, hogy nem vagy önmagad? Ugye kibillenve, frusztráltan, idegesen, stb., de legfőként valahogy olyan rosszul, olyan egyensúly vesztetten.... Milyen is a betegség? Egyensúly vesztett :), rossz...  És azt el tudod képzelni milyen lehetne a test működése, ha igazán, ha teljesen önmagad lennél? Akkor vajon mit tükrözne? Milyen is az, amikor néha megfeledkezel a szokott magad lenni? Boldog, örömteli, vidám, felhőtlen, szabad, vagy valami hasonló ugye? Vajon milyen lehet a test, amikor ezt tükrözi? ....

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!