Hagyma a természetes gyógyulásban – Hogy használd?

A hagyma, az emberiség által ismert legősibb gyógynövények egyike, amelyet tudatosan kezdtek termelni. Jól használható influenza, gyulladásos megbetegedések, vér, vércukor, szív és érrendszeri problémák esetében is. Sőt fertőtlenítő hatása miatt a szervezet mikrobiológiai egyensúlyának helyreállítására is, pl. szájüregi problémák esetére is. A hagyma és a levele egyaránt gazdag C, B1, B2, B6– vitaminban, folsavban és nikotinsavban. A levelei sok karotint is tartalmaznak. Cink tartalma miatt jól használható bőrproblémák esetén.

Fennmaradt írások 6000 évre visszamenőleg bizonyítják alkalmazását gyógyítás céljából. Előbb a kínaiaknál honosodott meg, de az egyiptomiak, a perzsák, a görögök, majd a rómaiak is nagyra értékelték.

A hagyma legyen az póré-, vörös-, vagy fokhagyma, nagy mennyiségű illóanyagot bocsát ki, amely elnyomja vagy megsemmisíti a betegségeket okozó gombákat, baktériumokat, vírusokat, a káros mikrobákat. Ennek köszönhető a hagyma alkalmazhatósága a gyógyításban a rothasztó és gyulladásos folyamatok leállítására, bélgyulladásoknál, vérnyomásos betegség és ateroszklerózis (atherosclerosis, azaz érelmeszesedés) esetén is. Mivel vízhajtó hatású, így vizenyő gyógyítására is alkalmas. Ha hagymalevet kezdődő szürkehályog esetén a szemünkbe csepegtetünk, megtisztítja a szemet és javítja a látást.

Megsemmisíti az egyes élelmiszerekben található mérgek káros hatásait. Régen a gombafogyasztók népi módszere volt, hogy ha bizonytalanok voltak a friss gomba fogyaszthatóságában egy vöröshagymát tettek a forró vízbe, amelyben a gombát főzték. Ha a hagyma megkékült vagy színe kékes árnyalatúvá vált, akkor tudták, hogy nem szabad a gombából enni, mivel méreganyagot tartalmaz.

Vitaminhiány, influenza, nátha, köhögés esetén

Hagyma - Gyógyulás természetesen

Kitűnő szer az influenza, a nátha és egyéb meghűléses betegségek megelőzésére. Ha egy kis vattát hagyma lébe mártunk, majd az orrunk alá helyezzük, megszabadít a náthától. Segít köhögésnél is: ilyenkor ajánlott tejben főtt hagymát ennünk. Ha pedig egy kis vattát benedvesítünk hagyma lébe és a fülünkbe helyezzük, megszünteti az ottani gyulladásos folyamatot.

Alkalmazható szervezetünk vitaminpótlására is, 5- 10 dkg zöldhagyma elfogyasztásával kielégíthetjük a szervezet napi C- vitamin szükségletét.

Angina vagy a tüdő gennyes folyamatainál végezzünk inhalálást vízben oldott hagymalével (3:1 arányban) napi 2-3 alkalommal. Egy-egy kezelés 10 percig tartson.

A hagyma nagyszerű sebgyógyító szer

Ha megreszeljük a hagymát, majd egy géz anyagba tesszük, és a sebre helyezzük, azonnal tapasztalhatjuk a duzzanat csökkenését, a fájdalom lecsendesedését, a seb hamar kitisztul a gennytől, összehúzódik és begyógyul. Ehhez hasonlóan, ha megégetjük magunkat is érdemes gyorsan megreszelni egy kevés hagymát és a sérült felületre helyezni. Használhatjuk e célra a hagyma héjának főzetét is.

Ha reszelt nyers hagymát vagy a levét fagyott testrészre helyezzük, megszünteti a fájdalmat és a gyulladásos folyamatot. A sült hagyma kihúzza a gennyt, gyógyítja a tályogot, a keléseket.

Vértisztító hatású a következő összetételű teakeverék

1 liter forró vízhez hozzáadunk 5 evőkanál fiatal apróra vágott fenyőhajtást, 3 evőkanál összezúzott csipkebogyót, 2 evőkanál vöröshagyma felső leveleit (héját). Mindezt 10 percig főzzük. Este készítsük el, éjszakára állni hagyjuk, másnap víz helyett fogyasszuk. A kúra 1-2 hónapig tart.

Szájüregi problémák esetén

Friss hagymalével gyógyíthatók a szájüreg nyálkahártyáján képződött legkülönbözőbb eredetű fekélyek. Elegendő 3-5 percig rágnunk a vöröshagymát, ezáltal fertőtlenítjük a szájüreget a túlszaporodott mikroorganizmusoktól, amelyek felborítják a szájüreg érzékeny mikroba egyensúlyát.

Vércukor problémák esetén

A hagyma rendszeres fogyasztása gátolja a vércukor szintjének növekedését, ezért hasznos cukorbetegeknek, főképp, ha ez a betegség ateroszklerózissal együtt van jelen, valamint időskorúaknak, akiknél magas a vér koleszterin szintje.

Szívbetegségek és magas vérnyomás esetén ajánlott a következő szer

1 pohár vöröshagyma lé

1 pohár méz

A frissen előállított hagymalében alaposan elkeverünk egy pohár mézet. A szert jól zárható edényben hűvös helyen tartsuk. Napi 3 alkalommal 1 evőkanállal fogyasszuk evés előtt egy órával, vagy evés után 2-3 órával egy hétig. Ha bekövetkezett a javulás, ne hagyjuk abba a szer szedését, még néhány napig folytassuk a terápiát.

A hagyma erősíti a szívizmokat, javítja a szív vérkeringését, megelőzi az isémia kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Hipertónia esetén ajánlott a hagyma rendszeres fogyasztása. A magas artériás vérnyomást csökkenthetjük hagyma kivonattal, amit a következőképpen készítünk el:

ledarálunk 20 gerezd fokhagymát, 5 vöröshagymát, 5 db meghámozott citromot. Az egészet fakanállal összekeverjük, hozzáadunk 1 kg kristálycukrot és 2 liter hideg, forralt vizet, majd újból összekeverjük. 10 napig állni hagyjuk. Napi 3 alkalommal evés előtt 20 perccel 1 evőkanállal fogyasszuk (cukorbetegek ne fogyasszák).

A hagyma a bélféreg ellensége

Bélféreg (giliszta) inváziónál ajánlott éhgyomorra megenni 2-3 közepes méretű hagymát. Úgyszintén lehet 1 hagymára önteni 1 pohár meleg vizet és 7-8 órát állni hagyjuk. A főzetet 1 dl-vel igyuk éhgyomorra. A kezelés 3-4 napig tart.

Fontos tudni, hogy a gyerekeknél a féreghajtásnál párhuzamosan egyéb egészségügyi higiéniai eszközöket is be kell vetni. Így például a kezelés ideje alatt éjszakára szorosan testre simuló bugyit (alsó nadrágot) kell viselni. A körmök legyenek rövidre vágva. Alvás után az alsóneműt és a lepedőt tegyük ki a napra szellőzni, majd forró vasalóval fertőtlenítsük.

Aranyér ellen ülőfürdő

Aranyér esetén ajánlott ülőfürdőt készíteni hagyma héjának erős főzetéből. A fürdő 20 percet tartson, majd puha törölközővel itassuk fel a vizet a bőrünkről és kenjük be bőrünket testápolóval vagy vazelines krémmel.

Még néhány hasznos tudnivaló

A hagyma javítja az étvágyat, erősíti a nemi potenciát, növeli a spermák termelődését, erősíti a nemi vágyat (férfiaknál és nőknél egyaránt – ezért érdemes együtt fogyasztani), megszünteti a bőr sárga színét, megnyitja a véredények nyílásait, mozgásba hozza a vért, a test külső felülete irányába tereli.

Ha utazáskor hagymát eszünk, megelőzzük vele a klíma, a víz stb. káros hatásait, amelyeket a klímaváltozás okozhat.

A hagyma levét mézzel keverve (1:2 arányban) alkalmazhatjuk az ateroszklerózis (érelmeszesedés) megelőzésére és kezelésére, fogyaszthatjuk köhögés vagy bronchitisz ellenszereként.

A víz, amelyben a hagymát főztük, nagyszerű antibakteriális hatással rendelkezik. Annak, aki gyulladásos bőrbetegségben szenved, érdemes ilyen vízzel mosakodnia.

Dülmirigy hipertrófia esetén ajánlott napjában friss hagymát fogyasztani.

Mikor vigyázzunk a hagymával?

Nem engedélyezett a nyers hagyma vagy hagymalé fogyasztása máj, epe és vesebetegeknek, komolyabb gyomor és béltraktusos, valamint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

Noni gyümölcs - Érvek és ellenérvek, amiket érdemes ismerned

Noni gyümölcs – Érvek és ellenérvek a hatásairól

Érdemes tudni a Noni gyümölcs fogyasztását támogató érvek mellett az ellenérvekről is, és ennek tudatában megnyugtatóbb választani vagy nem választani azt, bármely formájában.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.