Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze és kellemes aromaanyagai, valamint tápanyagai remek alternatívát biztosítanak azok számára, akiknek a bors fogyasztása tilos. A növény nemcsak fűszernövény, hanem gyógynövényként is jó szolgálatot tesz. Íme mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk.

Borsfű (Satureja hortensis)

A növény leggyakrabban használt népies elnevezéseihez tartozik a borsikafű, a borsika, a csombor, a kerti csombor, a csombord és a pereszlény is. A borsfű az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó egyéves fűszer-illetve gyógynövény, melynek a virágos leves szárát és az illóolaját használják fel különböző célokra. A borsfű a mediterrán területekről származik, és Európában, az északi területek kivételével mindenhol fellelhető. A növény jelentőségét az is befolyásolja, hogy már az ókorban is becses növénynek számított, illata miatt az istenek eledelének tartották. Jelenleg gazdasági és táplálkozási szempontból egyre nagyobb teret  hódit a növény, az által, hogy illata és hatóanyagai nagyban hasonlítanak a borséhoz. Nagy előnye a borsfűnek a borssal szemben, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal párosul, valamint a hüvelyes növények felfújó, puffasztó hatását csökkenteni tudja.

Hatóanyagai

A növény legfontosabb hatóanyaga az illóolaj, mely a föld feletti részekben halmozódik fel nagy mennyiségben. Az illóolaj fő hatóanyaga a karvakrol(40 %) és a cimol (20-30 %). Az illóolajon kívül tartalmaz még a borsfű cserzőanyagokat, cukrot, valamint a növényben igen nagy mennyiségben vannak jelen vas vegyületek is.

A népi gyógyászatban régóta elterjedt a növény használata, mint görcsoldó és étvágyjavító. De nem csak a népi gyógyászat figyelt fel a növény értékeire, de a hagyományos gyógyászat is. A növényből nyert illóolaj összetevőinek köszönhetően gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, mely meggátolja egyes gombafajok fejlődését. A növény virágos leveles hajtásából készült teakeverék enyhén megemeli az alacsony vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést és szélhajtónak sem utolsó.

A borsfüvet nem csak a gyógyászatban lehet széles körben alkalmazni, de az élelmiszeriparban is. Különböző ételek, italok, savanyúságok ízesítésére alkalmas, valamint az illóolaját a konzerv- és a likőripar is hasznosítani tudja.

Borsikafű a kertben

A borsikafű  jól alkalmazkodik hazánk klímájához, így hazai nevelése nem jelent problémát.
Frissen szedve is, de virágos leveles hajtásait szárítva is felhasználhatjuk a konyhában. Virágzási ideje a nyár derekán várható. A borsikafű nevelése még kezdő hobbikertész számára sem jelenthet kihívást, de egyszerűen cserépben és erkélyen is termeszthető, áprilisi magvetéssel.

A borsikafű igényei

A borsikafű meleg és fényigényes növény, a szárazságot jól viseli. Főleg virágzás idején sok napsütést igényel ahhoz, hogy aromája, illóolaja optimális legyen.
Bármilyen földben megterem, nem igényel vetés előtt friss trágyázást, de a tápanyag utánpótlásról előző évben gondoskodjunk.
Nem hajlamos a betegségekre, de ehhez az szükséges, hogy minden évben másik helyre ültessük, így nem kell növényvédelemről gondoskodnunk.

A borsikafű betakarítása

Virágzása idején célszerű a borsikafüvet betakarítani, ekkor a legértékesebb fűszerként. A legalsó elágazások fölött kell lemetszeni majd jól szellőző, meleg helyen szárítsuk ki. A megszáradt hajtások vastagabb szárairól szedjük le a leveleket, melyeket már használhatunk is fűszerezésre.

A borsikafű felhasználása

Az erdélyi konyha egyik kedvelt és alapvető fűszere, felhasználhatjuk frissen szárítva és fagyasztásra is alkalmas fűszernövény.

Magas víz és rosttartalma miatt diétás táplálkozásban is kiválóan alkalmazható. Kiváló ízesítője a zöldséges húsos ételeknek, előételeknek, salátáknak.
Készülhet belőle öntet, mártás, de alkalmazható a zöldséges húsos töltelékekhez is.

Mivel a friss borsikafűnek magas az illóolaj tartalma, ezért óvatosan bánjunk felhasználásával, mert ha túl sokat teszünk az ételbe, azt túl aromássá de még kesernyéssé is teheti. Célszerű az ételkészítés végén az ételbe tenni, hogy az aromaanyagok jobban érvényesüljenek és megmaradjanak.

Forrás:

http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/borsfu.html

http://ankert.hu/szinesitsuk-konyhankat-es-kertunket-zoldfuszerekkel/

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!