Meridián – Melyik milyen testi, lelki tüneten segít?

A látszólag összefüggéstelen tünetek mégiscsak összefüggenek. Testi, lelki tünet kereső, hogy megtalálhasd gyógyulásod forrását a megfelelő meridián kezelésén keresztül. 

A hagyományos kínai orvoslásból ismerjük a meridiánokat, melyek a testünk energia pályáiként életenergiáinkat áramoltatják (Chi vagy Qui). A meridiánok nem láthatóak a szemünkkel, viszont ma már léteznek műszerek, amivel mérhető a bennük folyó energia áramlás. Amikor test és lélek egyensúlyban van, akkor egészséges az ember. Ilyenkor az életenergia áramlása is egysúlyi a meridiánokban. Sem energia többlet, sem energia hiány nem lép fel tartósan.

Az egyes meridiánok “összekapcsolnak” testi területeket (pl. petefészek probléma – vállfájdalom), melyek egyszerre okoznak tünetegyütteseket. Ilyenkor nem is jut eszünkbe, hogy együtt kéne ezeket kezelni és pláne, hogy ezek egy tőről fakadnak. Ha viszont értjük a meridiánok működését, akkor könnyebben megtaláljuk a gyökér problémánkat és tudjuk, hogy a sok tünet közül valójában melyiket érdemes kezelni. Így persze eredményt is könnyebb elérni és gyorsabb is. Még jobb, ha olyan módszert választunk, ami az adott meridián egészének egészséges energia áramlását segíti.

Rád mi jellemző? Nézd meg hol keresheted a gyógyulásod forrását

Ebből a felsorolásból meg tudod nézni:

Tüdő meridián

Energia hiány: légzési nehézségek, zihálás, elhízásra való hajlam, fejfájás, köhögési inger, hideggel szembeni túlzott érzékenység, általános fásultság

Pszichológiai megközelítés szerint: depressziós állapot, túlzott érzékenység, társas kapcsolat kialakulásának nehézségei.

Energia többlet: megfázásos betegségek, vállfájdalmak, asztma, légcsőhurut, szorongás, ellazulásra való képtelenség

Vastagbél meridián

Energia hiány: orrszárazság, légzőszervi gyengeség, hasmenés vagy inger, gyulladásos állapot, vastagbél működési zavarok.

Pszichológiai megközelítés szerint: rossz kedv, önállótlanság, döntésképtelenség.

Energia többlet: tompa fejfájás, akut orrüregi és mandula gyulladás, alsó fogíny gyulladása, medence környéki keringési zavarok, aranyér, hasmenés, túlzott étvágy, nyaki ill. karizmok merevsége, arc kipirosodik, orr kiszárad.

Meridián - Testi, lelki tünet kereső a meridiánokkal való gyógyításhoz

Gyomor meridián

Energia hiány: lassul az emésztés, krónikus gyomor panaszok, anorexia, petefészkek rendellenes működése, vállfájdalmak az izmok elveszítik rugalmasságukat.

Pszichológiai megközelítés szerint: állandó ásítási kényszer, fáradékonyság, a test elülső részén a hideggel szembeni érzékenység.

Energia többlet: bulimiához vezethet, (túlzott étvágy), hányás, hányinger, gyomor túltengés, állandó szomjúság érzet, hasi idegközpont táji feszítő érzet, gyakori megfázás, influenza, szív táji szorító fájdalom.

meridianok-fura-tunetek-egyszerre

Lép meridián

Energia hiány: túlzott étvágy, memória zavar, álmatlanság, gyomornedv pangás, elégtelen nyálelválasztás, szájszárazság, szomjúság érzés, Csökken a mozgás iránti vágy amely az alsó végtagokban elégtelen keringésének köszönhető, lassul az emésztés, a fog íny elhalványul, fájdalmak a gerinc oszlop területén.

Energia többlet: anorexia, szájszárazság, szomjúság érzés, elhízás, gyomorsav túltengés, alsóvégtagok fájdalma, felső végtagok bemerevednek, rugalmatlan bőr, egyre görbülő hát.

Szív meridián

Energia hiány: külső hasi rész ált. ernyedtsége, hasi ideg központ területén feszítő érzés, szívizommal összefüggő szív rendellenesség, szúró érzés a nyelvben vagy lepedékes a nyelv, tenyér izzadás, állandó fáradság érzés.

Pszichológiai megközelítés szerint:nyugtalanság, félelem érzet, bizonytalanság, akaraterő hiány.

Energia többlet: nyomó szúró érzés a mellkasban, állandó nyugtalanság érzet, hasi id közp területén feszítő érzés, torok megbetegedések, tenyér izzadás, túlérzékeny bőr, vállfájdalmak, emésztési zavarok, tompa fejfájás, nehézkes nyálelválasztás. Ezek a személyek gyakran ellenségesek.

Vékonybél meridián

Energia hiány: táplálék feldolgozás nehézségei, mélyvénás erekben a keringés lelassul, lumbágó, isiász, keringési elégtelenség, étvágytalanság, menstruációs zavarok, vállfájdalmak, migrén látási hallási zavarok,

Pszichológiai megközelítés szerint: lehangoltság, társas érintkezés nehézkes, túl pedánsak, érzelmeiket szigorú kontrol alatt tartják, túlzott határozottsággal lépnek fel

Energia többlet: emésztési panaszok, székrekedés, petefészek működési rendellenessége, fájdalom a vállakban és felső fogsorban, gyakori vizelési kényszer, elégtelen nyál elválasztás, hasi izmok befeszülnek, arc kipirosodik. Nyugtalanság, fáradékonyság érzet.

Húgyhólyag meridián

Energia hiány: éjszakai izzadás szomjúság az orr váladékkal telitörik, nyomás és fájdalom tapasztalható a szem környékén és a nyakszirten, gyakori vizelési kényszer, a hát érzékeny lesz a hidegre, a tartás egyre görbül, a méh működésében zavarok álnak be, a húgyhólyag területén fájdalmas gyulladások indulnak el.

Energia többlet: nyakszirti fájdalom, fáj a nyaki gerinc és a mellkas területén, a vállizmok befeszülnek, az orr váladékkal telítődik, zavarok a húgyhólyag és a prosztata területén, gyulladások indulnak be, a vegetatív idegrendszer túlterhelt.

Vese meridián

Energia hiány: a bőr szürkévé válik, száraz és rugalmatlan lesz, a csontok törékennyé válnak, a körmök szarú rétege elvékonyodik, a törzs és has izmai bemerevednek, gyakori vizelési inger, a hasi és ágyéki vérkeringés elégtelenné válhat, a belső elválasztású mirigyek működésében zavarok állhatnak be, álmatlanság, a nemzőszervek területén is felborul az egyensúly.

Pszichológiai megközelítés szerint: gyakori a szorongás, nyugtalanság akaraterő hiány, döntésképtelenség, pesszimizmus.

Energia többlet: orrvérzés, fejfájás, torokgyulladás fülzúgás, hátizmok befeszülnek, gyulladásos betegségek kezdődnek,  hányinger.

Pszichológiai megközelítés szerint türelmetlenség, panaszossá válás, hiper érzékenység, döntésképtelenség.

Szívburok meridián

Energia hiány: nyelési problémák, nyelv lepedékessé válik, mandula gyulladásra való hajlam, szívműködési zavarok, alacsony vérnyomás, fájdalom a mellkas, a gyomor és a nyombél területén,

Pszichológiai megközelítés szerint: az ilyen ember feszült, nehezére esik a koncentrálás, szorító érzés a mellkasban,

Energia többlet: tompa fejfájás szédülés, keringési zavarok, feszítő érzés, fájdalom a mellkasban vagy a gyomorban, vastagbél gyulladás, hasmenés, székrekedés.

Pszichológiai megközelítés szerint: túlérzékenység, dekoncentráltság, alvási zavarok.

Hármas melegítő meridián

Energia hiány: orrüreg és mandula gyulladás, nyakszirti mirigy túltengés, érzékenység nedvességre hőmérséklet ingadozásra, nyomás feszítő érzés mellkasnál gyomorban, gyomornedv termelése elégtelenné válik, magas vérnyomás tompa halánték és nyakszirti fájdalom, nyakcsigolyák kóros elváltozása, tarkó táji nyomás vagy fájdalom és szédülés.

Energia többlet: nyomás vagy fájdalom a nyaki részen, a vállakban, a felső végtagokban a mellkasnál, tarkónál, nyirokmirigy-, orrnyálkahártya-, íny-, méhgyulladás folyamata veheti kezdetét. Az alsó végtagok vérellátása gyengül, bőrkiütések jelennek meg a mellkas részén,  érzékenység szúró érzés a gyomorban.

Epehólyag meridián

Energia hiány: a szem könnyen elfárad, az alsó végtagban lelassul a vérkeringés, az egész szervezet legyengül, a zsírok lebontása nehezebb hasmenés vagy székrekedés, elhízás, idegfájdalom, étvágytalanság, vérszegénység, gyomorsav túltermelés.

Pszichológiai megközelítés szerint: lehangoltság, érzékenység, határozatlanság.

Energia többlet: álmatlanság feszítő érzés a mellkas és az erek területén, vállfájdalom, a fej elnehezül, mandula gyulladás, a levegő nyelés kellemetlen érzete, a bőr besárgul, általános fáradtság.

Máj meridián

Energia hiány: szédülés, anorexia, a szexuális vágy csökkenése, hiánya vagy megszűnése, impotencia, frigiditás, a méreg anyagok nehezen ürülnek, az izmok letapadnak, prosztata zavarok

Pszichológiai megközelítés szerint: határozatlanság, türelmetlenség, ingerlékenység

Energia többlet: tompa fejfájás, emésztési és máj funkció zavarok, aranyér, prosztata problémák, vércukorszint emelkedés, női nemi szervek gyulladása, bulimia, érzelmi labilitás,

Pszichológiai megközelítés szerint: önfejűség, hajlam a túlzásokra, türelmetlenség lobbanékonyság, érzelmi szempontból labilis.

A meridiánok segítségével történő gyógyítás lehetséges tornával, Dorn-terápiával, Breuss masszázzsal, akupunktúrával és még sok más módszerrel.

Koczka-Kiss Ilona, manuál és Dorn-terapeuta

Nézd meg ezt is

Minden pillanat tiszta lap - Nem az a szenvedés, ami történik

Minden pillanat tiszta lap – Nem az a szenvedés, ami történik

Íme, hangtál segítségével mutatom meg neked, mi és hogyan játszódik le az elmében, ami miatt valójában szenvedünk.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!