Sport legyőzni önmagunkat? Kilók vagy személyiség?

Sport legyőzni önmagunkat? Csak azért sportolunk, hogy szebbek lehessünk, megszabaduljunk a fölös kilóktól vagy ez többről szól? A sport holisztikus fogalom, része az egésznek, biztosítja a test – lélek – szellem összhangját  a mozgás, az erőfeszítés, a koncentrálás és az önmagunk fölötti lelki győzelem révén.

Azon rengeteg dolgok közül amiket nyerhetünk a sporttal, a leges legfontosabbnak nem a szép testet, formás izomzatot tartom. Ezek szerintem nem végcéljai a tevékenységünknek, hanem mellékes velejárói, bár minél kitartóbban műveljük, annál inkább vele járnak.

Amikor görcsösen igyekszünk, hogy szépek, formásak, izmosak legyünk, életünk fókuszába helyezzük eme fő célunkat, hát sokszor épp azért nem sikerül, mert a lelkünk számára ez kevés, mint cél.

Miért akarunk szép testet?

Valójában ilyenkor is az egyensúlyunkat keressük: azért akarunk formásak lenni, mert azt hisszük, attól leszünk jobbak mások szemében és ha így lesz, akkor végre megtaláljuk az egyensúlyunkat, önmagunkkal szembeni elégedettségünket, önbizalmunkat.

Ép testben ép lélek – szép testben szép lélek. Ám ezt én fordítva értelmezem. Lelki épülésre, erős tiszta mentális állapotra törekedve testünkből is sokkal többet hozhatunk ki, mintha csupán a külsőségekre építkeznénk. Az ennek a célnak megfelelő úton haladva a személyiségünk is fejlődik.

Sport legyőzni önmagunkat?

Sport legyőzni önmagunkat - Személyiség fejlesztés
Sport legyőzni önmagunkat – Személyiség fejlesztés

A sport lelki béke, kiegyensúlyozottság, belső erő, kitartás. Ezek a célok pozitív spirálként működnek bennünk, lépésről lépésre, egymást erősítve és egyre erősödve hatnak. Gyakorlataink növelik a belső erőnket, az pedig növeli a kitartásunkat, ami viszont sikerélményhez vezet, ami pedig elégedetté tesz bennünket, az elégedettség pedig kiegyensúlyozottsághoz vezet, az pedig lelki békéhez és egyszer csak azt vesszük észre, hogy ennek hatására többet sportolunk, bonyolultabb gyakorlatokat végzünk és egyre pontosabban, szebben kivitelezve egyre nagyobb az energiánk és ráadásul egyre szebben formálódnak az izmaink is. Mindeközben boldogok vagyunk, nagyobb kedvünk van egészséges ételekkel támogatni a fejlődésünket és szívesen sportolunk, anélkül, hogy próbatételnek vagy görcsös erőlködésnek éreznénk. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a sport nemcsak a kilóink lefaragásáról szól, hanem annál sokkal több. Több sportág és módszer áll a rendelkezésünkre, hogy a sport segítségével fejlesszük a személyiségünket, ma már sport legyőzni önmagunkat és sport révén is legyőzhetjük önmagunkat.

Személyiség fejlődés? És sport? Hogyan?

Az edzéseimen épp ezért az erősítés és technikai oldal mellett mindig fontos szerepet kap a meditáció, a relaxáció, valamint a jóga gyakorlatok, és alapelvek, melyek elősegítik személyiségünk fejlődését, szunnyadó képességeink kibontakozását. Személyiségünk fejlesztésének ez a módja lehetővé teszi, hogy többé ne becsüljük le önmagunkat és képességeinket. Csinálunk olyan gyakorlatokat is, amik az adott személy számára olyan erőfeszítést jelentenek, ahol legyőzheti önmaga képességeiről alkotott tévhiteit. Ilyen gyakorlatok alkalmával nem egyszer előforduló válasz az első alkalommal: „Én ezt nem tudom megcsinálni”. Nagy közös sikernek tartom, amikor biztatásom és a személyiség fejlesztő elemek hatása végül meghozza eredményét és az ember legyőzi önmagát, átlép a saját határain.

Ez persze egy folyamat, ami úgy kezdődik, hogy van egy elszánt ember, aki támogatást keres önmaga fejlesztéséhez…

Ilyenkor az első lépés felmérni nemcsak a fizikai állóképességet és a fizikai teljesítménybeli célokat, hanem az is hogy egy kicsit mögé nézzünk a belső motivációnak, lássuk a problémák gyökerét és határozzuk meg ezekhez mérten a feladatokat. Sokszor tapasztalom, hogy a célok meghatározásában is segítségre van szükség, ami nem baj, ezt is fontos szerepemnek tartom. Ha kész az edzésterv, kezdődhet az önbizalom, testtudat, teljesítmény erősítése.

Kedves példám az egyik tanítványom, Szabina, aki súlyproblémával érkezett hozzám és aki olyan szinten győzte le végül önmagát, hogy még egy balesetben szerzett térdsérülése miatt hordott térdmerevítő sem tudta megakadályozni a rendszeres edzésben és Amerikába költözve is videót kért az edzései folytatásához….

Szerző: Fekete András

Szerkesztő: Fekete Katalin

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!