Genomikai fájdalomcsillapító – leváltja a morfint?

Genomikai fájdalomcsillapító – a törzsi gyógyítók gyógynövényéből. Mi a titka? Mi bizonyítja, hogy nincs mellékhatása és nem árt a többi érzékelésünknek? Miért jobb még a morfinnál is?

Fájdalom és eddigi megoldásai

A fájdalom inger hatására az érzőidegsejtekben ingerület keletkezik, melyet a sejtek hosszú nyúlványa továbbít a sejt teste felé. A fájdalom érzékelése a sejtek receptorai révén valósul meg, ők a sejtek kapui, amelyek beengedik a sejt belsejébe az információt. Természetes alapú megoldás a kapszaicin. A fájdalom érzékelő sejtek receptorai megkötik a csípős paprikában található kapszaicin nevű hatóanyagot is, ami egyébként a paprika csípősségét adja. Régóta tudjuk, hogy ilyenkor nagy mennyiségű kapszaicin hatására egy idő után nem érezzük a fájdalmat, mert a sejtek érzéketlenné válnak a fájdalmat okozó molekulára. Ez a sejtnyúlvány károsodása miatt következik be, amely azonban nem terjed ki a sejttestre, ezért még visszafordítható a folyamat. Ezt a jelenséget használják ki reumás fájdalmak kezelésekor. Erős paprika kivonattal kenegetve a gyulladásos területen is enyhül a fájdalom.

A fájdalom csillapítás során rendkívül fontos, hogy csak a fájdalom múljon el, míg a többi érzékelési képesség megmaradjon. Arcideg zsábánál például, amikor már a morfin származékok sem segítenek, magát az ideget (Nervus Trigeminus) is kiirtva tudják csak megoldani a fájdalmat és vannak olyan fájdalom csillapító anyagok, amik szintén elpusztítják a fájdalom érzékelő sejtek mellett a többi idegnyúlványt is, így a beteg érzéketlenné válik pl. a tapintásra, hidegre-melegre, stb. Illetve a fájdalom csillapításnak lehetnek akár komoly mellékhatásai is, mint pl. a morfin esetében, ahol az adagolás függvényében akár kóma is kialakulhat.

Mi egy olyan fájdalomcsillapító megoldást kerestünk, amely mellett a fájdalom érzékelő sejteken kívüli érzőideg sejtek érintetlenek maradnak.

A genomikai fájdalomcsillapító alapja, amit a törzsi gyógyítók is ismernek

KutyatejAz áttörést az a molekula hozta meg, amelyet a Marokkóban és Madagaszkáron élő kutyatejféléből az Euphorbia resiniferaeből vontak ki. A törzsi gyógyítók régóta ismerik ezt a hatóanyagot. Ennek a növénynek a nedve sokkal égetőbb érzést kelt a nyelven, mint az erős paprika kapszaicinje, ez hívta fel a figyelmet a fájdalomcsillapításban való használhatóságára. A kutyatejben termelődő RTX (resiniferatoxin) kémiailag a paprika hatóanyagához, a kapszaicinhez hasonló, de kb. tízezerszer hatékonyabb.

A genomikai fájdalomcsillapító csak ott hat, ahol szükség van rá

Az RTX szelektíven csak a gyulladásos fájdalomért felelős érzőidegsejteket távolítja el a periferális idegrendszerből, amelyek felszínén vanilloid receptorok vannak, amikhez az RTX kizárólagosan kötődni tud. Ennek következtében a receptorok között megnyílik az idegvégződés és a kalciumra, amely lehetetlenné teszi az ionáramokon alapuló fájdalom jel agyba továbbítását, majd csak ezért a fájdalom modalitásért felelős idegsejt végleg eltűnik az idegrendszerből, különösebb mellékhatás nélkül. Míg a testet ért behatásokról (pl. hideg-meleg érzet, csípés stb.) az agyat tudósító egyéb modalitás sértetlenül fennmarad.

A gerincoszlop mentén futó idegdúcokban elhelyezkedő, gyulladásos fájdalmat közvetítő idegsejtek a nagy mennyiségű kalciumtól valósággal „felrobbannak”. Van, hogy elég csak a periferális idegrostra célozni az egész sejt helyett, ami a beáramló kalciumionok hatására „leperzselődik”. Az RTX erős hatása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a körülbelül ötszáz dollár értékű hatóanyagot elegendő egyszer beadni a betegnek, ahhoz, hogy végleg megszabaduljon a gyulladásos fájdalmától, miközben minden más érzékelése megmarad.

Genomikai fájdalomcsillapító - Fájdalom leperzselve, a törzsi gyógyítók gyógynövényéből

A „molekuláris idegsebészetnek” elnevezett eljárás fájdalommentességet biztosít a betegnek még akkor is, amikor a morfin már nem, és mivel teljesen más mechanizmussal csillapítja a fájdalmat, a tudatra és a várható élettartamra nincs befolyással, csak a beteget szabadítja meg az elviselhetetlen szenvedéstől és fájdalomtól.

Az új szer klinikai kísérleti eredményei

A szer krónikus ízületi fájdalmakban és csontrákban szenvedő kutyák esetében briliáns eredményt hozott, és már túl van az első humán klinikai kipróbáláson is, aminek eredménye, hogy a huszonnégy beteg mindegyikének, megszűnt a fájdalma.

Mikor hatásos?

A fájdalomcsillapító hatás azonnal mutatkozik, és mivel nem drasztikus beavatkozásról van szó, nem képződnek hegek az idegkötegeken, amik utána újabb fájdalmat okozhatnának.

A gerincvelői területre beadott injekcióval a nem körülhatárolható fájdalmak oldhatóak meg. Idegzsába, posztoperatív, gyulladások, ízületi kopások okozta fájdalom pedig hosszú távon megszüntethető tapasszal és krémmel.

Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus, bioinformatikus, a morfint leváltó fájdalomcsillapító eljárások felfedezője

Nézd meg ezt is

Trigger pontok - Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!