Kapilláris terápia – természetes népi gyógymód

Minden betegség lényege – a káros anyagok felgyülemlése, amit a beteg szervezet nem képes se lebontani, se oxidálni, se elégetni, se eltávolítani, általános fiziológiai úton. Ez pedig a kapillárisok elváltozásaiban is jelentkezik. A kapilláris terápia így az egész szervezetre kedvező hatást gyakorolhat, akár megelőzési céllal is, de különösen kedvező az endokrin és a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára.

Miért fontosak a kapillárisok?

A vérkeringésben a főszerep a legparányibb véredényeknek jut – a kapillárisoknak. A kapillárisok a véredény rendszernek az a része, amelynek a falán keresztül a tápanyagok és az oxigén a vérből a szövetekbe jutása történik, a szövetekből pedig az anyagcsere következtében keletkezett égési termék és a széndioxid a vérbe kerül.  “A kapillárisok a szervezet és a szövetek mélységi vérellátását végzik és bennük a vér 80%-a cirkulál.” (Dr. Zalmanov)

A kapilláris falát endothelium alkotja (egyrétegű laphám, ami a hajszálerek belső felületét béleli), amely résjellegű csövecskét alkot. Az endoteliális sejtek nem passzív membránok, amiken keresztül az anyagcsere zajlik, hanem aktív filterek, amelyek áteresztő képessége különböző anyagok esetén változhat. Ezért a különböző betegségeket okozó toxikus anyagokat elnyelhetik, vagy akár felgyorsíthatják kivezetésüket az emberi szervezetből a kapillárisok falai. A kapillárisok ilyen jellegű tulajdonságát használja fel a népi gyógyítás egyik kevésbé ismert ága: a hajszálér, más néven a kapilláris terápia.

A kapillárisok összehúzódása és kitágulása fontos szerepet játszik minden patológ folyamatnál: traumáknál, gyulladásoknál, allergiáknál, fertőzéseknél, toxikus folyamatoknál, bármilyen sokkos állapotnál és trofikus sérüléseknél. Amikor a kapillárisok kitágulnak, az artériás vérnyomás csökken, amikor azok összehúzódnak, az artériákban a nyomás emelkedik.

Kapilláris terápia - népi gyógymód endokrin, mozgásszervi megbetegedésekre és kapilláris problémák megelőzésére

Gyulladás és vizenyő

A hajszálerek membránja áteresztő képességének szintje fontos szerephez jut a gyulladások és a vizenyő kialakulásában, valamint az anyagok szekréciójánál (kiválasztásánál) és rezorbciójánál (visszaszívódásnál). Normális állapotban a kapillárisok falai a nem nagyméretű molekulákat eresztik át, például: a vizét, a vizeletét, az aminosavakét, a sókét, ám nem engedik át a fehérje molekulákat. Patológ állapotban növekszik a membránok áteresztő képessége, és a fehérjék makromolekulái átjutnak a vérplazmából a szövetek közti folyadékba – így keletkeznek a szövetek vizenyői.

A kapilláris terápiát a szervezet kapilláris rendszerének tisztítására, újraélesztésére ajánlja a szakirodalom. Ez az eljárás, melyet sikerrel alkalmazhatunk az endokrin betegségek gyógyítására is egy oroszországi orvos, dr. A. Sz. Zalmanov nevéhez fűződik (később Franciaország egészségügyi minisztere volt). Szerinte a kapilláris vérkeringés felújítása után a szervezet önmaga elvégzi a többi feladatot. Az ember egészségét tehát kapillárisainak egészsége határozza meg.

Hogyan hathatunk a kapillárisokra?

A kapillárisokra vízzel tudunk hatást gyakorolni, úgy a meleggel, mint a hideggel. Minden meleg és forró kádfürdő, és elsősorban a terpentines kádfürdő, tisztítja a beteg szervezetet. Ez a kapilláris terápia lényege.

A mesterségesen előidézett hipertermia segít a szervezetnek lebontani a toxikus anyagokat, szétbontani azok gigantikus molekuláit kisebb tömegű molekulákra, amelyeket a beteg szervezetnek könnyebb a vesén, a tüdőn, a nyálmirigyeken és a bőrön át eltávolítani. A hipertermikus terpentines kádfürdők elégetik a beteg szervezetet szennyező szerves szemetet és port, kitisztítják a nyirok- és vérellátó kapillárisokat, megtisztítják a sejtek közötti és sejteken belüli folyadékokat. Ebben rejlik e fürdők univerzális gyógyításának titka.

A fürdők lehetnek helyi jellegűek, amikor egy testrészt merítünk vízbe és általánosak, amikor egész testtel belemerülünk a fürdővízbe. A fürdő időtartamát és hőfokát könnyű szabályozni, ám a kapilláris hálózatra igen hosszú ideig tartó kezelés szükséges, amelynek idejére állandó hőmérsékletre van szükség. Ezt a nehézséget oldotta meg dr. Zalmanov, aki 8 év kutató munka után megtalálta a terpentines keverékeknek azokat a formáit, amelyeknek az alkalmazása jelentősen lerövidíti a gyógyító kádfürdők időtartamát.

Lényege a terpentines kádfürdő, amely amellett, hogy normalizálja a vérkeringést a hajszálerekben, eredményesen gyógyítja a fájdalommal járó, krónikus mozgásszervi betegségeket is.

Terpentin ősi hagyományok szerint

A terpentint fenyőgyantából nyerik. A szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Gyógyító céllal sumér elődeink, az ősi egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is használták.

Azt a szövetet, amelybe az egyiptomi fáraót göngyölték előzetesen gyantával itatták át. A tudósok állítása szerint 4000 év elteltével sem veszítette el mikrobaölő hatását a gyantás impregnálás. Azért alkalmazzák napjainkban is a fenyőt meleg borogatásokhoz, fürdőkhöz – mivel terpentint tartalmaz.

Tehát a terpentin nagyszerűen oldódik, könnyen áthatol a bőrön és hatással van az idegvégződésekre.

Kapilláris terápia módszere

Ezeknek a fürdőknek az általános hatása a kapilláris és a nyirok áramlás javítása, az életenergia növelése minden egyes sejtben és a szervezet egészében.

  • A fehér emulzióval készült kádfürdők stimulálják a kapillárisokat.
  • A sárga emulziós kádfürdők pedig javítják a szervezet anyagcseréjét, segítik az ízületekben, az inakban és a véredények falain lerakódott sók oldását.

A meleg hidroterápiás kezelések detoxikációs folyamatot hoznak létre

Serkentik a vér- és a nyirokedényekben a keringést, élénkítik a sejten belüli és a sejteken kívüli folyadék áramlatot, felgyorsítják a vérplazma és a gerincvelő folyadék megújulását, megkönnyítik a tápanyagok sejtbejutását, valamint a salakanyagok eltávolítását a sejtekből. A meleg vizes kezelések mesterségesen megemelik a test belső hőmérsékletét és akkumulálják a steril meleget, erősítik a sejtekben és a szövetekben a metabolitok égését (az anyagcsere végtermékeit), megnyitják az elzárt kapillárisokat, növelik a sejtmembránok átjárhatóságát, gyorsítják az anyagcsere folyamatot. A mikrocirkuláció újjá éleszti a kiszáradó, haldokló sejtszigeteket, a sejtek újra kapnak elegendő oxigént és tápanyagot, aminek következtében teljes értékű működésbe kezdenek. Ezt felismerve fogalmazta meg Zalmanov doktor, hogy „Bármely krónikus betegség a szervezet időelőtti öregedése. Minden valódi gyógyítás megfiatalodással jár együtt. Nekünk 100 évesen kellene meghalnunk és akkor is viszonylagosan fiatal, és aktív emberként.”

A cikk folytatódni fog…

Kovács József természetgyógyász, reflexológus, író

Nézd meg ezt is

Gyógyító színvilág - Így már nem misztikum a színek gyógyhatása

Gyógyító színvilág – így nem misztikum a színek gyógyhatása, természetes

Hogyan érdemes használni a színeket? Így már érthető, hogy is lehetséges egy színnek gyógyító hatást tulajdonítani.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!