Noni gyümölcs – Érvek és ellenérvek a hatásairól

A Noni gyümölccsel kapcsolatban sok-sok érv szól a fogyasztása mellett, ugyanakkor ellenérveket is hallani vele kapcsolatosan. Emiatt most nemcsak az érveket olvashatod el, hanem az ellenérveket is. 

Ami a Noni fogyasztása mellett szól

Az utóbbi évtizedek kutatásai sikerrel azonosították a gyümölcs jó néhány hatóanyagát. Ezek az eredmények alátámasztják a természeti népek tapasztalatait. De nézzük meg mit is tartalmaz tulajdonképpen a Noni és milyen problémákat orvosolhatunk vele?

Mit tartalmaz a Noni gyümölcs?

 •  A Noni gyümölcse 18 féle aminosavat tartalmaz.
 •  Nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz, 800x annyit, mint az ananász. Ezt a tápanyagot az emberi szervezet xeronin-ná alakítja át, olyan anyaggá, amely nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok zavartalanságához.
 • Összetételében eddig 100-nál is több bioaktív hatóanyagot mutattak ki, köztük enzímeket, aminósavakat, nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, alkaloidot, többszörösen telített zsírsavakat és flavonoidot, melyeknek köszönhetően a noni a sejtregenerálásban és az immunerősítésben is rendkívül hatékony.
 • Bőséges forrása az ásványi anyagoknak (Mg, Na, Fe, K, Mn) és vitaminoknak, melyek elősegítik a szervezet funkcióinak megfelelő működését.
 • Melatonint, skopoletint és szerotonint is tartalmaz.

Miben segít?

 • Jó hatással van a hangulatra és növeli az energiát. A Noni jelentősége abban rejlik, hogy aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését. Ez a fontos mirigy az egyik olyan hely, ahol a szerotonin és a melatonin termelődik. A szerotonin és a melatonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásában.
 • A NONI gyógyerejű hatóanyagai együttesen adaptogénként, tehát olyan anyagként működnek, amely a normálistól eltérően működő sejteket próbálja újra normálissá tenni, mégpedig mellékhatásoktól mentesen.
 • Hozzájárul a szervezet napi ásványi anyag-szükségletének fedezéséhez,
 • Segíti a simaizmok fejlődését és gátolja azok leépülését,
 • Sejtregeneráló hatású,
 • Antioxidáns hatású,
 • Damnacanthal tartalmának köszönhetően felügyeli a sejtosztódást – daganatellenes hatása van,
 • Erősíti az immunrendszert,
 • Gyulladásgátló,
 • Jótékonyan hat a vérnyomás szabályozására.
 • Nemcsak a magas vagy alacsony vérnyomás, de cukorbetegség esetén is hasznos gyógyszer,
 • Hatásosnak bizonyult különböző baktériumokkal szemben.
 • Antibakteriális tulajdonságai miatt védelmet biztosít az emésztőrendszer, a szív- és érrendszer megbetegedéseivel szemben. (vezető halálok Magyarországon!)
 • Növeli a szervezet szerotonin- és melatoninszintjét, ezzel szabályozza az alvásciklust, a hőmérsékletet és a hangulatot. Segít a depresszión.
 • Fájdalomcsillapító hatása eléri a morfium erősségének 75%-át, a függővé válás veszélye nélkül.
 • Megerősíti az immunrendszert, (allergia kialakulás veszélyének csökkentése, gyógyulásának hatékony elősegítése), beleértve a falósejteket és a nyiroksejket (rák kialakulás veszélyének csökkentése, gyógyulásának hatékony elősegítése).

Egy kísérlet bebizonyította, hogy a noni gyümölcs kivonatának nagy adagja hatásában megfelel a morfiumszulfát 70%-ának, és még függőséget sem alakít ki. Ezenkívül képes megkötni a szerotonint, ezért segít a depressziósokon, és sikeresen alkalmazható a drog-, alkohol- vagy nikotinelvonási tünetek esetén is. A noni gyümölcs egy másik hatóanyaga, a skopoletin, a szív- és keringési rendszerre gyakorol jó hatást, illetve gyulladás gátló tulajdonságai miatt segít allergia esetén, míg a damnacanthal gátolja a rákos sejtek növekedését.” Természetgyógyász Magazin 2001. Április.

A noni természetesen nem csodaszer. Nem szabad azt remélni tőle, hogy minden egyéb kezelés nélkül minden bajra jó és még a rák is hamar meggyógyul tőle. Az enzimek és a benne található vitaminok, alkaloidok valóban hatékonyan támogatják sejtjeinket és immunrendszerünket, de felelőtlenség lenne azt állítani, hogy minden bajra gyógyírt jelenthetnek. Ezért, ha valaki betegségének kezelésére szeretné használni, okvetlen konzultáljon róla orvosával, egészségmegőrzésre azonban bárki kipróbálhatja!

Birtalan Katalin, természetgyógyász

A noni gyümölccsel kapcsolatos ellenérvek

 • A gyümölcs anyagcserére való pozitív hatását (a fehérjék sejtfalon át történő be- és kilépésének támogatását) a Xeronin nevű anyagra alapozták, amely az ananászban is megtalálható (kisebb mennyiségben, mint a Noni-ban). Ennek az anyagnak a szabadalmaztatója – Heinicke – azonban nem adta meg az anyag kémiai képletét, amit tudományos körök szerint kellett volna. Enélkül pedig ez az anyag tudományosan nem számít bizonyítottnak (bár ettől még lehet valós, valós hatással).
 • A rák gyógyításával kapcsolatosan ugyan megállapították, hogy gyógyítólag hatott a tüdőrákos egerekre (University of Hawaii kutatása), azonban ezek az egerek nem ital formájában kapták a Noni-t, hanem egy csövön keresztül, közvetlenül a rákos sejtekbe fecskendezve (vagy kémcsőben levő rákos sejtek kapták közvetlenül). Arról nincs kutatás (jelenleg ismert), hogy ital formájában is képes-e változtatni a rákon.
 • A Noni-nak különösen magas a kálium tartalma, ezért a szív, máj, vese betegek és minden más olyan betegségben szenvedők, ami kálium által érintett, legyenek elővigyázatosak a gyümölcs fogyasztásával.
 • A gyümölcsöt javasolják diabéteszben, elhízás ellen is, azonban őshazájában (ahol a gyümölcs a népi gyógyászat része), Tahitin, Polinéziában, Hawaiin a lakosság egészségi állapota megkérdőjelezi ezt. A hivatalos adatok szerint ők e két betegség tekintetében rosszabb állapotban vannak, mint a nyugati ember általában (ugyanakkor ennek az okait nem ismerik pontosan).

Forrás: livesience.com, Fordította és összefoglalta: Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing, ZYO, tanár, konzulens

Ha szeretnél Noni gyümölcslevet fogyasztani, kérlek ezt tedd a fentiek figyelembevételével. Mindezek ugyanakkor nem csökkentik a Noni tápanyag gazdagságát, ami miatt viszont kifejezetten egészséges fogyasztani.

Ezen a web oldalon tudsz 100%-os bio Noni gyümölcslét vásárolni, vagy akár kapszula formájában is megtalálod (sok más termék mellett):

kattints ide és megtalálod a terméket: https://www.life-care.com/Interfaces/Eshop/GlobalItemsSearch.aspx?wdgSBType=item&wdgSBText=noni  .

S, ha vásárlás előtt regisztrálsz is (fiókot hozol létre), akkor 20% kedvezményt ad neked a weboldal (life-care.com/HU/) a normál árához képest (minden termékből, plusz még egy sor egyéb kedvezményt is).

A naturmagazin.hu munkáját pedig azzal tudod támogatni, hogy a regisztrációkor a Sponzor sorba bemásolod ezt (kattints erre a linkre és a regisztrációhoz visz):

Szponzor partnerkódja: 865244

Szponzor neve: Fekete Naturmagazin Kft Kata

Ezúton is megköszönöm, hogy ebben a formában támogatod a munkánkat!

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!