Köpölyözés – Pár perc alatt a legfontosabb szerveink állapotára is tudunk következtetni

A köpölyözés segítségével az egyes szervek állapotára is következtetni tudunk, erről is írok majd bővebben ebben a cikkben, de kezdjük az elején. Így teljesen érthető lesz a metódus. A kínai medicinában a pulzus vagy nyelvdiagnózissal szintén ránézésre meg tudjuk állapítani a szervek működését (lásd diagnózis felállítása a kezelés előtt).

Eltüntetnénk egy tünetet, betegséget, de a természet nem így működik

Néhány szó az elképzelésről és a valóságról. Előbb utóbb végig gondoljuk mi fontos az életben, ha nem, akkor jönnek az emlékeztető betegségek, negatív élethelyzetek stb. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak az betegszik meg, aki valamit rosszul csinál, de egyes események tudnak minket motiválni… Előfordul pl., hogy nem sokat foglalkozunk életünkkel, egészségünkkel, de, ha jön a betegség, azonnal megtanuljuk az alázatot és mindent elkövetünk, hogy meggyógyuljunk.

A bölcsek szerint az élet misztérium, kifürkészhetetlen és a tanulás állandó… Mindenesetre nem a tünet eltüntetése a cél, sőt az jelzi vissza, hogy még nem találtuk meg az okot. Érdemes szépen mindent átnézni a testünk, életmódunk kapcsán és, ha ez megtörtént, akkor az információ értékkel bíró tünet is megszűnik.

Szóval, nem külön az egyes betegségek tünetét kell kezelnünk, mert sok betegség van, de csak egyfajta egészség… Elég az egészségre törekednünk és így szépen beáll az egyensúly. Magyarul az egészséget „tanuljuk”, ne a betegséget, mert abba könnyű elveszni és minden hat mindenre (fő meridiánokon belül kisebb meridiánok kapcsolják össze az energiacsatornákat).

A tüzes és egyéb köpölyözés története, fajtái, hatása és menete

A köpölyözés lényege, a salakanyagok eltávolítása, a szervezet áthangolása, az egyensúly kialakítása. A köpölyözés hatására a hajszálerek (kapillárisok) kitágulnak és a vérkeringés, anyagcsere fokozódik.

Nemcsak Kínában, Erdélyben, Kárpát-Ukrajnában is sokan használták a köpölyözést (pohárvetés) széles peremű borospoharak segítségével (régen ilyen volt a borospohár) hátfájásra, elhúzódó köhögésre. Égő papírt, vagy rongydarabot dobtak bele, aztán gyorsan az adott helyre felrakták a bőrre (így szívták ki belőle az oxigént, hogy meglegyen a vákuum és feltapadjon a testre a pohár).

Mi, mikor leendő akupresszőrként vizsgáztunk az égő köpölyözést kellett bemutatni, tehát előtte alkohollal ki kellett kenni a köpölyt (fontos, hogy egy csepp alkohol sem maradhat az üvegben, ki kell csöpögtetni) és meggyújtott hurkapálcika végén lévő alkohollal bekent vattapamaccsal benyúlni a pohárba és utána kb. fél mp idő áll rendelkezésre, hogy a megfelelő pl. akupresszúrás pontra feltegyük a köpölyt. Az oxigént eltávolítva így vákuum hatást tudunk létrehozni. Ha az ujjunkkal alányúlunk, akkor le tudjuk venni a köpölyt, de a helyén sötétkék folt marad a bőrön, ami idővel eltűnik. De egy kicsit el kell masszírozni a köpöly levétele után.

Többféle köpöly létezik

A szerző leírja, hogy ma ő is tüzes köpölyözést tanult és mestere 10-12 köpölyt helyezett el egyszerre 20-30 percre. Létezik műanyag, mágnes és más anyagból készült kisebb és nagyobb köpöly is, melyeken szelep is van és egy eszköz segítségével állítható, hogy mennyi vákuum legyen a köpölyben (a szívóhatás erőssége állítható) és van olyan is, amelyiknek a végén kisebb pumpa található.

Ez a csúszóköpöly egyik fajtája, mely kisebb szívóhatású és mozgatni lehet, ami a masszázst is kiegészítheti (persze a normál köpölyt, ha kevesebb vákuum hatást hozunk létre benne, akkor azt is használhatjuk erre a célra). Ezt az eljárást nyuvasztásnak is szokták hívni és előtte krémmel bekenik a bőrt és akár a köpöly szélét is (régen étolajat használtak).

De sportkrém is megteszi és mindig kérjük ki szakorvos véleményét mielőtt elkezdjük használni a köpölyt. A könyv írója orvosként nemcsak hátfájásra, elhúzódó köhögésre használta, hanem mikor az antibiotikum eredménytelen volt (egy hétig naponta csúszóköpölyözött a háton).

Köpölyözéssel az is megállapítható, mely szervek milyen állapotban vannak

Ha a gerinc menti (paravertebrális) izomzatnál található háti shu pontokat köpölyözzük, akkor megállapítható, mely szervek milyen állapotban vannak, mert a bőrből a gerincvelőbe, majd a zsigeri szervekbe megy az ideg, tehát stimulálja az egyes szerveket. Ha jobban, vagy kevésbé kipirosodik a bőrfelület, akkor következtetni tudunk az adott szerv működésére. Ha könnyen bepirosodik, akkor valószínűleg az alsó végtagok keringése nem tökéletes stb. Keleten szokták azt is csinálni, hogy a hüvelyk ujj körmét végighúzzák és figyelik ugyanezt a jelenséget (lásd Húgyhólyag meridián mentén).

Köpölyözés indikációk

– akupresszúrás pontok és háti shu pontok
– gyomor, has környéke
– lumbágó
– csuklyás izom
– ízületi panaszok

Köpölyözés kontraindikációk

 • anyajegy (irritálja és megnőhet a vákuum hatására)
 • ha látszik az előző köpöly helye
 • ájulás
 • vérzékenység
 • kóma
 • sérült testrész
 •  szív és nagy erek fölött
 • fej, arc
 • szívbetegség
 • mellkas, női mell
  várandós mama hasa

Keresztes Attila természetgyógyász, szakértő 

Forrás: Kissné dr. Fügedi Agáta, Mészáros Endre – Gyógyító moxa, dr. Eőry Ajándok, A test és fülakupresszúra tankönyve, Dr. Bittó Gyula, akupresszőr szakvizsga feladatgyűjteménye

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!