Természetes megoldások epére és májra – könnyen és kellemesen

Természetes megoldások epére és májra nagy számban találhatóak, ezek közül íme néhány könnyen és kellemesen megvalósítható. 

A máj egészségének megőrzésére kiváló a máriatövis kivonata. Fokozza az epe termelődését, növeli oldhatóságát, támogatja keringését. Epekövesség megelőzésére, illetve a már meglevő kövek esetén is használhatjuk. Plusz jótékony hatása, hogy számos bőrprobléma kialakulásakor (például pikkelysömör, ekcéma, akné) is bevethető, mivel elősegíti a méreganyagok távozását a vérből, ezáltal tisztító hatású. Hatóanyaga a szilimarin, ezt nagy adagban tartalmazó kivonatokat, cseppeket vagy kapszulákat egyaránt találunk a bioboltokban. Ha komolyabb egészségügyi problémánk van, mindenképpen egyeztessünk orvossal a máriatövis-készítmények használatáról és adagolásáról.

Természetes megoldások epére és májra – talpmasszázs

A feszültséget kiválóan oldó, megnyugató talpmasszázs epepanaszok esetén is bevethető. Masszírozzuk a máj és az epehólyag zónát, valamint a többi emésztőszerv területét is. Érdemes gyakorlott talpmasszőrhöz fordulni, mivel a szakkönyvek ábráin jól kivehetőek ugyan a pontok, de némi ügyeség és gyakorlás már szükségeltetik ahhoz, hogy az éppen megfelelő területeket és helyesen masszírozzuk. Hasonlóan az akupresszúra is jól jöhet, de ezt is bízzuk inkább képzett szakemberre.

A  hagyományos kínai orvoslás javaslatai

A hagyományos kínai orvoslás szerint a 22 órától 2 óráig tartó időszak különösen fontos az epe és a máj pihenése szempontjából. Ezért ilyenkor lehetőleg pihenjünk, a megfelelő alvás hozzájárul e fontos szerveink egészségéhez.

Érzelmeken keresztül is segíthetünk e szerveinknek

A kínai orvoslás szerint a bennünk felgyülemlő negatív érzelmek csökkentik a máj-epe meridiánban az energiaáramlást. A magyar nyelvben is sok utalás található a harag, az irigység, és az epe kapcsolatára. A düh hatására kimutathatóan növekszik az epeelválasztás, tehát az életmóddal kapcsolatos tanácsok közt mindenképpen megszívlelendő, hogy a méregtelenítő kúrák során ne csak a táplálékunkban előforduló méreganyagokat, hanem a lelket megbetegítő haragot is tisztítsuk ki a szervezetünkből.

Forrás: MKHOA

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!