Epe – Mit jó tudni az epéről? 6 pont az egészségért

Miért fontos szervünk az epe? Hogyan betegszik meg? Mire figyeljünk?

Hol található az epe és miért fontos szervünk?

Az epe a máj által kiválasztott emésztőnedv, mely folyamatosan termelődik. A máj jobb lebenye alatt elhelyezkedő epehólyagban tárolódik, miközben körülbelül egytizedére sűrűsödik be. Fontos szerepet játszik a táplálékban lévő zsírok lebontásában. Étkezések közben a hólyag reflexes összehúzódása során az epe az epevezetéken keresztül a patkóbélbe ürül.

Hogyan alakul ki az epekövesség?

Ha az epe összetétele megváltozik, vagy túlságosan bekoncentrálódik, akkor a benne lévő parányi kristályok összetapadnak és az epevezetékben vagy a hólyagban kövesség alakul ki. Ez a folyamat gyermek vagy fiatalkorban is előfordulhat, mégis leginkább a középkorúakra jellemző.

Kik hajlamosak rá?

Az epekövesség nőknél kétszer gyakoribb, mint férfiaknál. Hajlamosító tényező az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, egyes fogamzásgátló gyógyszerek szedése, a terhesség és a szoptatás időszaka, valamint a túltzott fogyókúra.

Milyen panaszokat okoz a betegség? Más betegség is lehet

Epe - Mit jó tudni az epéről? 6 pont az egészségért

Az epehólyagban megbúvó apró kövek teljesen tünetmentesek lehetnek, meglétükre sokszor csak egy hasi ultrahangvizsgálat kapcsán derül fény. Legfőbb veszélyük, hogy az epevezetéket elzárva az epe kiáramlását megakadályozzák, így epepangást, emésztési zavarokat, epegörcsöt, sárgaságot, sőt heveny vagy krónikus epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak. Előfordulhat, hogy az epegörcsöt nem kő, hanem az epehólyag nyakának megtöretése vagy a környező szervek, illetve az epehólyag daganata okozza, ezért ilyen panasz esetén mindig nagyon fontos az alapos kivizsgálás.

Az epegörcs rendszerint kiadós, zsíros étkezés után jelentkezik heves, jobb bordaív alatti, hátba surgárzó, tompa vagy éles fájdalommal. A görcs oka az epehólyag erőteljes összehúzódása, amely az epefolyás útjából az akadály elhárítását célozza. Ha ez nem sikerül, akkor az epében lévő festékanyagok visszakerülnek a vérkeringésbe és sárgára színezik a bőrt. A vizelet sötét, a széklet világos színűvé válik, a belekben gáz gyülemlik fel, a beteg émelyeg, hány.

Milyen módon lehet gyógyítani az epekövességet?

Az epekövek eltávolítása kőoldással vagy ultrahangos kőzúzással is lehetséges, de ha már egyszer kialakult az epében egy kő, akkor nagyon magas a kiújulás valószínűsége. Ennek megfelelően a végleges megoldás a műtét, melyet ma már laparoszkópos “gomblyuktechnikával” végeznek, vagyis csak három parányi metszést ejtenek a hasfalon, így a kórházban tartózkodás ideje minimális, a gyógyulás pedig gyors.

Hogyan étkezzünk epepanaszok esetén?

Az érintetteknek érdemes kerülni a zsíros, erősen fűszeres, csípős ételeket, a száraz hüvelyeseket, a csokoládét, a vajas krémeket és a kelt tésztákat. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása magas rosttartalmuk miatt viszont kedvező hatású. A napi táplálékmennyiséget több kis adagra osszuk el!

Gyuri bácsi, az ismert bűkki füvesember katángkórótea és feketeretek lé kúraszerű fogyasztását javasolja epepanaszok megelőzésésre, kezelésére.

További természetes lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, melyekről későbbi cikkben számolunk be.

Dr. Cvetkov Márta foglalkozás-egészségügyi orvos, homeopátiás orvos

Forrás: Magyar Klinikai Homeopátiás Orvosok Alapítványa

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!