Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus

Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus, sejtbiológus, feltaláló vagyok. A sejt intelligencia, sejtbiológiai és génterápiai kutatásokkal és az ezekre épülő megoldások kifejlesztésével és a megoldások mindenki számára elérhetővé tételével foglalkozom.

Gyermekkorom óta a természettudományok érdekeltek. Egyszerre gondolatiság és praktikusság van és volt bennem egyben. A természettudományok előnyének tartom, hogy lehet olyan kísérleteket csinálni, ahol az észműves (csak a megfelelő kísérletet hajtsuk végre) és a kézműves (kísérletek kézügyességgel) szellemi egységét egyszerre tapasztaljuk meg. A szellemi tudást ma is összekötöm a gyakorlatisággal. Ötleteimet, álmaimat, tudományos elképzeléseimet tudománypolitikai, nemzetgazdasági és pénzügyi szempontból is hathatós érvekkel is alátámasztom és megvalósítom.

A molekuláris biológia, már Szegeden, egyetemi éveim alatt elkezdett foglalkoztatni, majd véremmé vált és 1988-tól a bethesdai (MD, USA) legjobban pénzelt (éves költségvetés $4 milliárd) Nemzeti Rákkutató Intézetében (National Institutes of Health, az USA egészségügy-minisztériumát helyettesítő tudományos központ egyik egysége) folytattam a felfedező tevékenységemet. A NIH-nél  először egy akkor feltörekvő  új tudományterület a rák és a sejtszintű intelligencia a jelátvitel mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Abban hiszek, hogy biológiai kérdésekre biológiai válaszokat adni, azaz az egész szervezetben „tévelygő” vegyületek helyett célzott molekuláké a jövő. Az emberi genom XXI. századi megismerésének története a hasonló felfogású kutatók gondolati előrelátását igazolták.

Dr. Oláh Zoltán és a DNS birodalma

A DNS írásolvasás tudományára alapozott felfedezéseimet az USA kormánya  három szabadalmi beadványom erkölcsi és anyagi támogatásával ismerte el. A laborasztaltól a betegágyig támogatta a morfin leváltó i) fájdalom kezelésének génterápiai megoldását, ii) a molekuláris idegsebészeti fájdalomcsillapító eljárásomat és 2013-tól iii) a helyi gyulladások és neuropáthiák CT-képalkotó elvek alapján vezérelt mikroinjekciós sebészetét. Az USA-ból 2004-ben visszatérve megalkottam egy olyan funkcionális élelmiszercsaládot, amely testünk betegségre hajlamosító egyes fehérjéinek hibás térszerkezetét célzottan ki tudja javítani. A kombinációs kémia szabályainak kiterjesztésének köszönhetően az agyi plakkok kialakulása, az agy egészséges működése így hosszútávon biztosítható lehet, a steril gyulladás, és a kezdetben tünetmentes, látszólagosan kórokozó nélkül terjedő népbetegségek, mint pl. a Parkinson vagy az Alzheimer előfordulása csökkenthető.

Dr. Oláh Zoltán és a bioinformatika

Ma a bioinformatikai tudás-alapú cégeimmel egészségipari innovációs projekteket vezetek. Az MTA SZBK Biokémiai Intézet Molekuláris Sebészeti Egységének (MSU) alapítója vagyok. Több mint 10 hazai, köztük nemzetközi pályázati sikerrel a hátam mögött, mint PhD oktató, az SZTE Gyógyszeranalitikai és az MTA-SZBK Biokémiai Intézetével karöltve a TRPV1, a gyulladásos fájdalomért felelős receptor/Ca2+ kristályszerkezetének kutatásában járatos számos hallgatót és képzett kutatót adtam a világ vezető laboratóriumának.

Nagyra tartom a világon elérhető tudás kibányászását, amely jelenleg nincs megfelelő módon kiaknázva és egyetemen sem oktatjuk kellő súllyal. Ezért kezdtem el a bioinformatika népszerűsítését és létrehoztam a Acheuron BioDjinnTM az adatból információt és abból visszakereshető tudást előállító menedzsmentet, mely a természetes emberi és a mesterséges gépi intelligencia harmonikus együttműködésével lett világvezető. Szegedről ma már a legnagyobb nemzetközi tudományos folyóirat és könyvkiadójának hatóanyag felfedezői tudásigényét is el tudjuk látni. De ezek a gyógyszerkutatót segítő értékes információk több hazai felfedezésünkben, hatóanyagok kinyerésében és további új szelektív fájdalomcsillapító felfedezésben fontos szerepet kaptak. Így a sejtbiológia és a génterápia területén is értünk el ígéretes eredményeket, amelyeket a jelenleg ellátatlan betegségben szenvedőkhöz szeretnénk eljuttatni.

Gyógyszerfejlesztői profilom az egyetemes élettudományi tudásra alapozott „evidence-based, state-of-the-art“, azaz magam és mások elméleteit igazoló kísérleti “bizonyítékokra alapozott” és minőségében képes meghaladni a hagyományos gyógyító eljárások bevezetésének sebességét.

Dr. Oláh Zoltán – küldetésem

Szeretném megteremteni annak a feltételeit, hogy a molekuláris idegsebészeten alapuló új fájdalomcsillapítási eljáráshoz használt molekulát, a hatóanyagot Magyarországon gyárthassák.

Célom a magyar bioinformatika, valamint sejt és molekuláris biológiai kapacitásaink kiszélesítése annak érdekében, hogy erre a bioinformatikai tudásra alapozva a molekuláris sebészeti felfedezések mihamarabb bevezetésre kerülhessenek nemcsak Magyarországon, hanem az EU-ban és a világ országaiban, amelyek fogékonyak a poszt-genomikai tudásra, támogatva ezzel a hazai egészségipari exportot.

Célom az is, hogy segítsek a jelenleg ellátatlanul maradó betegeken olyan kiváló természet adta hatóanyagok, őssejtterápiák bioinformatikával is támogatott piacra vitelével, melyek nehezen vagy egyáltalán nem szabadalmaztathatók, un. “orphan drug” kutatásaimmal.

Saját felfedezéseim alapján termékeket fejlesztek és ezek piaci elérhetővé tételén is dolgozom, amennyire kutatásaim mellett erre még futja időmből.

Dr. Oláh Zoltán elérhetőség

http://www.biognozis.hu/index.html

http://www.nefelejts-b2b.hu/index.html

http://www.acheuron.com/

Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus, bioinformatikus, a morfint leváltó fájdalomcsillapító eljárások felfedezője

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!