Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók ezek a pontok? Két pont, amikkel te is tudsz segíteni magadon.

keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjairól már írtam korábban. Ezt sok mindennel ki lehet egészíteni, pl. a „trigger pontokkal”. Ugyanis a kínai medicinában sok helyen azonos az aku pont a „trigger-pontokkal”, lásd reumatológia.

Mik a trigger pontok?

A „trigger” egyébként a „puska ravaszát” jelenti. Ezek fájdalmas, érzékeny területek, melyek izgalomban meglepő távolságban állandó fájdalmat vagy keringési zavart tartanak fenn pl. helyi izomgörcs tartós fejfájást is kiválthat. A lényege, hogy ezeket a pontokat stimulálva a csonthártya receptorok útján kóros impulzust adnak le a gerincvelői szelvényhez…

Ezen kívül a fájdalmas régió pontjait, de a meridiánon kívül eső fájdalmas pontokat is lehet stimulálni, lásd Ah-Shi pontok, jelentése „Ó, igen!”. Ez olyan, mint az „Aha” élmény.

A Head Zóna az a bőrterület, mely a beidegződésének köszönhetően kapcsolatban áll az adott szervvel. Az ősi szelvényezettségnek megfelelő egyes bőrterületek, csonthártyafelületek idegi ellátását egy-egy gerincvelői szelvényhez kapcsolja, melyek nem mindig felelnek meg a meridiánok lefutásainak.

Két fontos pont

– Shen Men (idegnyugtató pont, a testen és a fülön is megtalálható)

– Gy-36 (az isteni nyugalom pontja), de gyomor-, és öregedéssel kapcsolatos problémákra is kiváló (4 legfontosabb pont egyike a sok száz közül), dr. Eőry.

Fontos megemlíteni a meridiánokat (energiarendszer) illetően, hogy a végtagokon a yin-yang párok mindig az ellenműködő (antagonista) izompárok felett húzódnak. Yin-yang meridiánt nem tonizálhatunk egyidejűleg ugyanazon a végtagon.

Pontkiválasztási szabályok

A diagnózis felállítása után kiválasztja az akupunktőr, az akupunktúrás pontokat, melyeket szedálni vagy tonizálni fog. Pl. Anya-Gyermek szabály de sok egyéb szabály alapján is kiválaszthatóak a pontok miután látjuk, hogy az adott szerv alul, vagy túl működik.

Leendő akupresszőrként tanulva, megtanultuk, hogy az elsősegély pontok szó szerint életet menthetnek…

Keresztes Attila természetgyógyász, szakértő

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

Nézd meg ezt is

Spenót - Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

Spenót – Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

A spenót gyógyító ereje és hatása egészségesen is. Nyersen vagy főzve? MIlyen hatóanyagokat tartalmaz és ezek melyik betegségek, tünetek esetén kedvezőek?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.