Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók ezek a pontok? Két pont, amikkel te is tudsz segíteni magadon.

keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjairól már írtam korábban. Ezt sok mindennel ki lehet egészíteni, pl. a „trigger pontokkal”. Ugyanis a kínai medicinában sok helyen azonos az aku pont a „trigger-pontokkal”, lásd reumatológia.

Mik a trigger pontok?

A „trigger” egyébként a „puska ravaszát” jelenti. Ezek fájdalmas, érzékeny területek, melyek izgalomban meglepő távolságban állandó fájdalmat vagy keringési zavart tartanak fenn pl. helyi izomgörcs tartós fejfájást is kiválthat. A lényege, hogy ezeket a pontokat stimulálva a csonthártya receptorok útján kóros impulzust adnak le a gerincvelői szelvényhez…

Ezen kívül a fájdalmas régió pontjait, de a meridiánon kívül eső fájdalmas pontokat is lehet stimulálni, lásd Ah-Shi pontok, jelentése „Ó, igen!”. Ez olyan, mint az „Aha” élmény.

A Head Zóna az a bőrterület, mely a beidegződésének köszönhetően kapcsolatban áll az adott szervvel. Az ősi szelvényezettségnek megfelelő egyes bőrterületek, csonthártyafelületek idegi ellátását egy-egy gerincvelői szelvényhez kapcsolja, melyek nem mindig felelnek meg a meridiánok lefutásainak.

Két fontos pont

– Shen Men (idegnyugtató pont, a testen és a fülön is megtalálható)

– Gy-36 (az isteni nyugalom pontja), de gyomor-, és öregedéssel kapcsolatos problémákra is kiváló (4 legfontosabb pont egyike a sok száz közül), dr. Eőry.

Fontos megemlíteni a meridiánokat (energiarendszer) illetően, hogy a végtagokon a yin-yang párok mindig az ellenműködő (antagonista) izompárok felett húzódnak. Yin-yang meridiánt nem tonizálhatunk egyidejűleg ugyanazon a végtagon.

Pontkiválasztási szabályok

A diagnózis felállítása után kiválasztja az akupunktőr, az akupunktúrás pontokat, melyeket szedálni vagy tonizálni fog. Pl. Anya-Gyermek szabály de sok egyéb szabály alapján is kiválaszthatóak a pontok miután látjuk, hogy az adott szerv alul, vagy túl működik.

Leendő akupresszőrként tanulva, megtanultuk, hogy az elsősegély pontok szó szerint életet menthetnek…

Keresztes Attila természetgyógyász, szakértő

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

Nézd meg ezt is

Gyógyító színvilág - Így már nem misztikum a színek gyógyhatása

Gyógyító színvilág – így nem misztikum a színek gyógyhatása, természetes

Hogyan érdemes használni a színeket? Így már érthető, hogy is lehetséges egy színnek gyógyító hatást tulajdonítani.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.