Reiki irányzatok avagy a reiki története során hogyan alakult ki több stílus?

Milyen különbségek vannak az egyes Reiki irányzatok között? Hogyan alakult ki többféle stílus? Gyógyító technika és szellemiség, tradíció ma.

A ma közel 3-400 fajta reiki irányzat jelenléte szorosan összekapcsolható a reiki történetével a módszer folyamatos változásával. Napjainkban sokan teszik fel a különböző kérdéseket a stílusok sokféleségével, azok tanításainak különbözőségével kapcsolatban. Ezen írás azt törekszik bemutatni, hogyan jutott ide a reiki fejlődési folyamata, milyen útválasztók voltak a reiki történetében és miért látjuk a különbségeket a reiki irányzatokban és ez mit jelent a tanításban.

A reiki története és a kialakuló reiki irányzatok összefüggése

A reiki eredete viszonylag nem messzire, mindössze a XX. századi Japánba nyúlik vissza, ahol Mikao Usui 1922-ben történt megvilágosodását követően elkezdte tanítani kézrátételes módszerét, melyet Usui Reiki Kezelés Módszer az Elme és a Test Fejlesztése néven hívott.

Usui mester és a Reiki korai időszaka

Usui mester nem a kézrátételes energia gyógymódot fedezte fel, hisz a múltban és az akkori Japánban is számos technika, módszer létezett. Usui mester olyan technikát hozott létre, mely spirituális alapokon nyugszik és a fő célja a belső béke és harmónia megteremtése. A reiki mint módszer nem az egyik pillanatról a másikra jött létre, Usui mester korábbi tapasztalatainak, tanulmányainak kiforrott elegye, melyet haláláig is fejlesztett. Így pl. a fokozatok száma, a tananyag strukturálása is változott az évek során, 1923-tól kezdik el használni a behangolásokat (korábban a tanítványok együtt meditálva a mesterrel, így adódott át a képesség), 1925-től válik hangsúlyosabbá a kézrátételes gyógyítás.

A reiki történetében első nagyobb törés az alapító Mikao Usui 1926-os halálakor következett be. Az általa alapított Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezetből többen külön utakon folytatták, melyből az egyik legismertebb Toshihiro Eguchi saját rendszere. 1928-ban Toshihiro Eguchi saját iskolát alapít Eguchi Te-no-hira Ryoji Kenkyukai néven. (Kézrátételes Gyógymód Kutató Társaság) 1930-ban Eguchi kiadja könyvét: Te-no-hira Ryoji Nyumon címmel: (A tenyérrel való gyógyítás bemutatása)

A modern Reiki fejlődési szakasza

A reiki történetének legismertebb személyisége Chujiro Hayashi, aki 1929-ben szintén saját szervezetet alapít Hayashi Reiki Kenkyukai (Intézet) néven, hogy a reiki terápiás alkalmazását kutassa és fejlessze és aktívan propagálja egész Japánban. Bár Dr. Hayashi szellemiségében hű maradt a mestere tanításához, ugyanakkor több fejlesztést is bevezetett: csoportos kezelés, kliensek kezelőágyon reikizése, valamint saját kezelési terápiás útmutatót írt a hallgatói számára.  A reiki népszerűségét mutatja, hogy 1945-ig több mint 2 millió ember gyakorolta a reikit Japánban.

A reiki történeti fejlődésének legjelentősebb alakja Hawayo Takata asszony volt, aki Dr. Hayashitól tanult reikit és vált tanárrá 1938-ban. Takata asszony az Egyesült Államokban kezdte el oktatni a módszerét, mely így sikeresen fenn maradt és révén nagyon sok emberhez eljutott ez a japán gyógyító technika. Azért, hogy a nyugati emberek elfogadják a hidegháború idején ezt a módszert, a reiki történetét kiszínezte, leegyszerűsített fogalmakat és technikákat, saját kezelési útmutatót, kötött kezelés pozíciókat vezetett be. 1980-as haláláig 22 mester tanítványa lett.

A Reiki Japánban a háború után

Halálát követően egyrészt elindult a reiki a standardizálás irányába mely közül a ma legismertebb szervezet a Reiki Alliance, ugyanakkor számos reiki mester különböző reiki irányzatokat hozott létre lényegesen eltérő tematikai tartalommal (ma kb. 3-400 fajta reiki stílus létezik), melyekre erős hatást gyakorolt a new age.

Reiki irányzatok - Mi a különbség közöttük?

Japánban a reiki (és más hasonló módszerek) nyilvános gyakorlását 2. világháborút követően az amerikai megszállással a betiltották, mely az 1970-es évekre teljesen az ismeretlenség homályába veszett a köztudatban. A tradíciót csak szűk, kisebb csoportok tartották fenn zárt körökben.

Egy érdekes folyamat lépéseként a reiki nyugati ága visszajutott Japánba az 1980-as években, mely ott is népszerűvé vált. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a reiki japán ágának tanításai ismét felszínre kerültek és hozzáférhetővé váltak a nyugati emberek számára. Lévén, hogy néhány japán reiki mester megosztotta a tapasztalatait és tudását a nyugati emberekkel. Így elérhetővé váltak azok az autentikus tanítások, forrás dokumentumok, melyeket nyugati reiki mesterek nem ismertek korábban. A japán reiki irányzatoknak azonban csak egy része vált széles körben ismertté azok kulturális, társadalmi beágyazottsága miatt. Viszonylag kevés japán mester vállalta, hogy széles nyilvánosságban átadja a tudását.

Ezen rövid reiki történeti összefoglaló az alapja annak, mely megmagyarázza miért van ennyi féle reiki irányzat manapság.

Reiki irányzatok különbségeinek okai

A reiki irányzatok között a legfontosabb különbség kulturális jellegű. A reiki irányzatok között szerepel ma is a japán irányzat. Noha Japán ma már teljes modernizáción ment végbe, ugyanakkor jól érzékelhetőek a tradicionális értékek, melyek hatással vannak a japán stílusú reiki irányzatokra, néhány ilyen példa:

 • Lényeges a reiki tradicionális tanítása, azok nem megváltoztatása, a hagyomány.
 • Nincs sem csakra, sem aura fogalom és ehhez kapcsolódó tisztítási technikák, mert ezek a fogalmak nem kapcsolhatóak a hagyományos tanításhoz.
 • Tiszta és egyszerű koncepciókon alapszik a kezelés elmélete, a szimbólumok alkalmazása.
 • Úgy gondolják az ember összeköttetésben van a felsőbb erőkkel, így a behangolás (szerk. japánul reiju – misztikus képesség átadása) egyfajta energetikai tisztító szerepe van. Egyféle átadási rendszer van, amit azonban rendszeresen ismételnek és hasonló a különböző stílusokban.
 • Fontos az intuíció, mely megjelenik a kezelésben, így nem használnak kötött kézpozíciókat. Ugyanakkor számos speciális kezelés technika van, amit speciális esetekre alkalmaznak.
 • Nagyon lényeges Usui mester tanításának (öt életszabály) a mindennapokban való követése és azok japán kántálása, a meditáció végzése része a reiki gyakorlók mindennapjainak. Szintén egyfajta szellemi táplálékként tekintenek Meiji császár waka verseire.
 • A japán reiki egyik kulcspontja, hogy arra mint spirituális útként tekintenek, mely egy életre szól és a test&lélek harmónia megteremtése és az önfejlesztés, a teljes béke megteremtése a végcél.

A Reiki nyugati ágának iskolái

A reiki irányzatok között a reiki nyugati ágának iskolái ezzel szemben egy másik fejlődési vonalon mentek keresztül. Erre erős hatással volt a new age tana és a nyugati gondolkodás.

 • A reiki nyugati tanításában kevésbé hangsúlyos a hagyományhoz való ragaszkodás. Gyakorlatilag ebből fakad, hogy számos hozzáadott technika, koncepció jelent meg, ami szerves részeként működik a reiki gyakorlatában, amit hatékonyan használnak a reikisek.
 • A nyugati iskolákban a fentiek miatt gyakran számos bonyolultabb összefüggésben tanítják a reikit, kevésbé magyarázható (mert nem ismertek a japán koncepciók) a kezelés és a szimbólumok használata.
 • A nyugati rendszerben a beavatás egy egyszeri esemény, amit nem ismételnek, funkciója hogy összekössék, létrehozzák a kapcsolatot az Univerzum és a gyakorló közt. A reiki átadások szintenként és stílusonként jelentősen eltérhetnek. Létezik pl. gyógyítás céllal is beavatás, nem csak azért, hogy valaki reiki gyakorlóvá váljon.
 • Kevésbé fontos az intuíció, kötött kézpozíciók használatosak, melyek viszont nagyon egyszerűen alkalmazhatóak. Ezen felül többféle technika használatos irányzatonként eltérően.
 • A reiki szellemi része kevésbé hangsúlyos, nyugaton a reikit főként kézrátételes gyógyításként alkalmazzák a legkülönbözőbb céllal nemcsak embereken. Így kialakult pl. állatok terápiás reikizése, ismert az ételek, italok energetizálása, energia múltba, jövőbe küldése különböző célokkal, stb. A reiki alkalmazása jóval kreatívabb mint a japán rendszerekben.

A különböző iskolák közti különbségek tehát nem jók vagy rosszak. A különböző fejlődési út miatt különböznek és eltérő távolságban állnak az eredeti japán elgondolásoktól. Ezen tekintetében minden leendő útkereső megtalálhatja mi a számára szimpatikus elgondolás ezen a japán módszer gyakorlása által.

Szabó Gábor Jikiden Reiki Tanár

Nézd meg ezt is

A vágyak így tartanak mókuskerékben és így nem - Önvaló és beteljesülés

A vágyak így tartanak mókuskerékben és így nem – Önvaló és beteljesülés

Hogyan lehetséges, hogy már meg van, amire vágytál, pedig fizikailag még nem látszik. A vágyak irányítanak, ha a vágyak mentén cselekszel vagy nem cselekszel. Így sok nehézséggel, bajjal, szenvedéssel találkozol és kevés örömmel, beteljesedéssel. Folyton úton vagy a jó felé, ahelyett, hogy "megérkezve" lennél, Önvalóként. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!