Gyermekláncfű – Egészséges “gaz”, inkább edd, ne irtsd

Tudtad, hogy nemcsak gyógyító hatású, hanem szépülésünkre, sőt súlyunk szempontjából is kiváló? Sőt, hogy konyhánk része is lehetne? Nézd meg mit tud ez a csodálatos növény. És nézd ilyenkor a gyermekláncfű mindenhol terem, amerre csak jársz…

Ha gazként tekintesz rád, akkor túl sok van belőle, ha viszont a konyhád részévé tennéd, akkor túl kevés :). És ha ezt elolvasod, akkor kétséged sem marad róla, hogy érdemes a konyhád részévé tenni :).

Gyermekláncfű, más néven kikirics, kutyatej, pitypang, Taraxacum

Leveleit, virágát, szárát tavasszal gyűjtjük gyógyászati célra, míg gyökerét inkább ősszel. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Már az egyik XI. századi gyógyászati alapműben is leírják (Canon Medicinae).

A belőle készített tea vízhajtó hatású és a tavaszi méregtelenítő kúrák fontos alkotóeleme, mert kedvező hatása van a máj, a vese, sőt az epe működésére is. Hatásos a bőrproblémák és a cellulit ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó. Epére a friss szárat javasolják. Anyagcsere betegségekben is kiváló.

A szakirodalom szerint levele hatásos a vércukor szint szabályozásában is.

Azon ritka vízhajtók közzé tartozik, melyek nem kihajtják a szív egészségéhez nélkülözhetetlen káliumot a szervezetből, hanem visszatartják és pótolják. Csak annyi vizet hajt el, ami felesleges.

Előnyei egészségesek számára

Zöldje és gyökere különösen sok hatóanyagot tartalmaz és a növény összes többi része is kiváló fogyasztásra. Magas az A, B, C, D vitamin tartalma, valamint a vas, szelén, cink, mangán, szilícium és magnézium tartalma is.

Gyermekláncfű - inkább edd, ne írtsd

Fölös kilók ellen

A gyermekláncfű zöld levelei ajánlottak, mert szénhidrátbontó enzimek termelődését segíti, azaz kevésbé tárolja a szervezet a zsírokat.

Nyirokcsomó duzzanatok, reuma, levertség ellen

2-3 hetes kúrát javasolnak, naponta több friss szár elrágásával. A keserű íztől nem kell megijedni, ebben van az értéke.

Allergiások

Vigyázat, mert a virágpora, “teje” allergén lehet. A szeszkviterpén nevű összetevő egyesekből allergiás bőrreakciót válthat ki.

Hogyan együk finoman?

A gyermekláncfű rokona a cikóriának és a rukkolának, ezért remekül használható minden olyan salátában, amibe ezeket tennénk. Jól kombinálható medvehagymával is.

Levele pürésíthető, párolható és fűszerekkel (legjobb hagymafélékkel) keverve különleges kiegészítője ételeinknek.

Tea is készíthető belőle

Két kávéskanál szárított és felaprított szárat, levelet és gyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel és főzzük kb. 5 percig. A teát állni hagyjuk 10 percig és szűrve fogyasztjuk. Reggel és este isszuk kb. 6-8 héten keresztül.

Mire figyeljünk szedésekor?

Olyan helyről szedjük, ahol biztosan nem szennyezett, távol van a forgalmas utaktól és vegyszer érte területektől.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Felhasznált forrás: Wikipedia, Fehérváriné Sándor Szilvia természetgyógyász Természetgyógyászati Összefoglalója

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!