Spirituális Beatles és a gyógyító Transzcendentális Meditáció

Miért spirituális Beatles? Transzcendentális Meditáció mire jó? Mi köze a Beatles-nek a TM-hez és a spirituális Ébredéshez? Egy dal, ami magáért beszél.

Azt mondják a Beatles életében a legtermékenyebb időszak az volt, mikor kb. 1 hónapot töltöttek Maharishi Mahesh jógi ashramjában a megvilágosodás, Ébredés felé igyekezvén. Maharishi Mahesh jógi haláláig megvilágosodott szellemi vezetőként vezette az Ébredés felé az arra vágyókat és a szatszangjai mellett kidolgozta a Transzcendentális Meditáció technikáját is.

Maharishi jógi és a spirituális Beatles kapcsolódása

Különös és felhőtlennek nem nevezhető kapcsolata volt a Beatles-el. Ha spirituális szemmel nézzük, akkor náluk is érvényesült az univerzum Kölcsönösség-Egyensúly törvénye. A Beatles számára, bár az Ébredés nem érkezett el, mégis a kreativitás és a belső egyensúly olyan lehetősége jött el, ami végül még a fejet nem hajtó John Lennon-t is bocsánatkérésre ösztönözte. Maharishi jógi csodálatos tudása pedig a világhír szárnyaira kelt és a Beatlesen kívül még sok-sok más híres személy is hívévé vált, ahogyan az egyszerű emberek tömegei is.

Túl az egészségügyi hatásokon

Maharishi jógi nemcsak a meditáció egészségügyi hatásai miatt tanította módszerét, hanem mindenki számára elérhetővé és érthetővé szerette volna tenni a megvilágosodást, az Ébredést. Önmaga példája volt a felhőtlen és sosem szűnő szeretetnek, boldogságnak és örömnek, ami magának a megvilágosodásnak (Ébredés) a következménye, azaz a Tiszta és valódi Öntudat (Önvaló) felismerésének és megélésének.

A világ és a Beatles számára leginkább a Transzcendentális Meditáció maradt meg utána, legalábbis a nyugati világban, mert Indiában a követői viszik tovább a teljes tudását. Az Ayurvéda tanításakor ma nem hagyják ki Maharishit sem.

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A transzcendentális meditáció, sok más meditációhoz hasonlóan az agyunkat alfa-theta agyhullámra állítja és eljuttatja a meditálót a belső béke, a tökéletes csönd állapotába. A transzendentális meditáció egy sokat kutatott meditáció típus, mely egyúttal bizonyítékot szolgáltat az összes többi hasonló meditáció egészségügyi hatásaira is.

Hogy hat a Transzcendentális Meditáció az egészségünkre?

Agykutatók követték nyomon a meditáció agyra gyakorolt hatását és a lenti videón látható is. A theta és alfa hullámok megjelenése pedig megtalálható a Youtube-on további videókon, ahogy az is, amint a két agyfélteke szinkronba kerül. Ezek egy agykutató számára bizonyítékot jelentenek a meditáció hatásosságáról és arról, hogy száműzi a stresszt és fokozza a kreativitást. További sok mérés igazolja a szív és érrendszerre gyakorolt jó hatásokat, a szervezet öngyógyító folyamatainak aktívabb működését, sőt azt is mondják, hogy ez a különleges, nyugalmi állapot a szépségnek, a fiatalos külsőnek és a belülről fakadó ragyogásnak is jót tesz. Ha nem is sikerül még elérni az Ébredés állapotát, de így is érdemes gyakorolni.

https://www.youtube.com/watch?v=O9RQGRrvEHg

A javaslatok szerint az ideális az, ha napi 2x 15-20-et töltünk el önmagunk belső békéjében. Ezzel folyamatosan tudjuk biztosítani a nagyobb teljesítményt és energikusabbak lehetünk. Sőt új ötleteink is születnek.

Érdemes elolvasni (lsd. lentebb) magyarul a Universe c. Beatles szám szövegét, ami Maharishi Mahesh jógi ashramjában született meg az éppen spirituális Beatles tagok fejében és egyből érthetővé válik az összefüggés a kreativitás és a meditáció között.

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Across the Universe

Tudtad-e? Én, nem…

A szavak elszállnak, mint

A véget nem érő eső egy papírpohárban.

Megcsúsznak, miközben megelőznek,

És a világegyetemen keresztül elillannak.

A bánat tavacskái, a boldogság hullámai

Sodródnak át nyitott elmémen,

Hogy birtokoljanak, és simogassanak.

 

Jai guru deva om

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

 

A megtört fény képei, melyek

Előttem táncolnak, mint millió szempár

Hívnak engem és eltűnnek a világegyetemben.

Gondolatok bolyonganak, mint

A nyughatatlan szél egy levelesládában.

Vakon bukfenceznek, amint

Elkészítik útjukat át a világegyetemen.

 

Jai guru deva om

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

 

A Föld nevető árnyainak hangjai

Kört alkotnak nyitott tekintetemen át,

Unszolnak és hívnak,

Végtelen, halhatatlan szerelem, mely

Körülöttem ragyog, mint millió nap,

Hív engem és eltűnik a világegyetemben.

 

Jai guru deva om

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

Semmi sem változtathatja meg a világom

(Beatles, a beatles.gportal.hu -tól)

 

Nézd meg ezt is

Hogyan kezeljük a passzív-agresszív viselkedést?

A passzív-agresszív viselkedés fárasztó minden érintett számára. Érdemes ébernek lenni a megjelenésére és időben kijelölni a határokat.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!