Jódhiány – 8 betegség csoport, amiben ludas

Hogy fogyasszuk a jódozott sót és hogy ne. Fogyasszuk tudatosan a jódot, legyünk tisztában azzal milyen jót teszünk magunkkal, mikor elkerüljük a jódhiány okozta testi és lelki megbetegedéseket. 

A szervezetben lévő jód növeli a leukociták azon képességét, amely a betegségeket okozó mikroorganizmusok megsemm­isítésére irányul, ily módon ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

A jód-terápiát alkalmazó ateroszklerózisos betegeknél csök­ken a vér koleszterin és lipoproteid szintje, javul a vérképük, növekszik a vér hemoglobinja és az eritrociták száma.

A következő jódhiányos tüneteket különböztetjük meg:

Emocionális jódhiány

Ennek a tünetnek a jellemzője az ingerlékenység, levertség, aluszékonyság, bágyadtság, feledékenység, megmagyarázhatatlan szomorúság. Ezenkívül romlik az emlékezés és az összpontosításra való képesség, csökken az intelligencia szint, megjelenhetnek különböző jellegű fejfájások, növekedhet a koponyán belüli nyomás. Az állapotot súlyosbíthatják a különböző stresszek, szorongások, sőt az éhezés is.

Kardiológiai jódhiány

A jódhiány kardiológiai tünetei jelentősen komolyabbak. Megnyilvánulhatnak, mint ateroszklerózis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés), szívritmuszavar, rendellenes vérnyomás vagy akár duzzadt érfalak formájában. Az ilyen jellegű ateroszklerózist diétával kezelni eredménytelen, és nem hoz érezhető eredményt az aritmia kezelése különböző készítményekkel sem.

A jódhiány duzzanatos vagy vese jellegű megnyilvánulásai

Ami a duzzanatos megnyilvánulást jellemzi, a duzzanatok előbb a szem körül jelennek meg, majd az arcon, majd a kézen. Ebben az esetben szigorúan tilos vízhajtószereket alkalmazni. Azok csak súlyosbítják az általános állapotot, függőséget váltanak ki, de a problémát nem kezelik.

A duzzanatok megjelenése esetén a pajzsmirigyen kívül a vesekezelést is el kell kezdeni.

A jódhiány osteochondrósisos (degeneratív csontosodási zavar) megnyilvánulása

Ezek a megnyilvánulások izomfájdalmak, általános gyengeség, mellkasi és deréktáji radiculitis (ideggyökér-gyulladás), lum­bágó formájában jelentkeznek. A tradicionális orvosi gyógy­mó­dok itt sem segítenek.

Jódhiány - 8 betegség, ami megelőzhető és segíthető a jóddal

Vérszegénységgel járó jódhiány

A vérszegénységgel járó jódhiány a vér hemoglobin szintjének csökkenésével jár. Ennek következménye még jó néhány betegség. Ennél a megnyilvánulásnál hasztalan a vastartalmú gyógyszerekkel való kezelés – a remélt eredmény elmarad.

A jódhiány ginekológiai (nőgyógyászati) megnyilvánulásai

A menstruációs ciklusok rendje nem követhető, rendszertelenné válik, néha teljesen kimarad; csökken a fogamzó­ké­pes­ség; berepedezik a mellbimbó. Ha idejében nem fordítunk erre kellő figyelmet, és nem kompenzáljuk a pajzsmirigy működését a rizikófaktorok sokaságával szembesülünk a terhesség ideje alatt: korai toxikózis, méhen belüli hipoxia stb. Lehetséges következménye még a terméketlenség, emlőbántalmak, korai szü­lés.

Tudnunk kell, hogy a magzat a jódot az egész terhesség alatt kizárólag az anya szervezetéből kapja, és a jódhiányos térségben lakó nőknél ez a mikroelem rendszerint saját szervezetük számára se elegendő. Ezért az anyaságra készülve szükséges az endokrinológus szakvéleményét kikérni, és szükség esetén a hormonháztartást normalizálni.

A jódhiány megnyilvánulása az immunrendszer működésében

Ha a jódhiány immunhiányban nyilvánul meg, következménye elsősorban a fertőzéses és megfázásos betegségek gyakori jelentkezése. A betegnek legyengül az immunrendszere. Az ilyen betegnek nem szabad klímaváltoztatásokkal járó munkát végezni, sem pedig aktívan sportolni.

A jódhiány megnyilvánulása a hörgők és a tüdő betegségeiben

Az ilyen megnyilvánulások a légutak duzzadásaival járnak. Következményként jelentkezhetnek a krónikus bronchitis és az egyéb légzőszervi megbetegedések.

A jódhiány a felsorolt megnyilvánulásokon kívül természetesen egyéb formákban is jelentkezhet, de minden esetben az egészség romlásának okát elsősorban a jódhiányban keressük.

Jó tanácsok

A jódozott sót sötét helyen tároljuk. A jódozott só jódtartama 6 hónap után lebomlik, hatását elveszíti. Soha ne használjunk jódozott sót uborka vagy káposzta tartósításához, sós uborka vagy savanyú káposzta készítéséhez. A tartósítandó zöldség vagy megkel, vagy keserű ízűvé válik (megkeseredik).

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!