Rák megismerése – “Ismerjük meg ellenségünket” 1. rész

A rák megismerése: „Félünk tőle, mert nem ismerjük. Sokunknak van, sokunknak lehet. Azt hisszük, valamiféle titkos, halálos ítélet. Pedig nem (mindig) az.”

Ne folytassunk struccpolitikát! Ne dugjuk homokba a fejünket a bajok elől! Ismerjük meg ellenségünket!” Egy híres onkológusprofesszor szavait idézve a megismerés eme kalandos útjára hívom a kedves Olvasót. Tisztuljon ki az a ködös misztérium, ami ezt a betegségtípust övezi.

A rák több mint kétszázféle, tulajdonságaiban, kihatásaiban, következményeiben és gyógyíthatóságaiban egymástól eltérő daganatos betegségek közös neve. A magyar köznyelvben a daganat, a burjánzás, a tumor és a rák szavak többnyire ugyanannak a betegségcsoportnak a szinonimái. A források szerint a rák szó, illetve görög megfelelője, a karkinosz Hippokratész, az ókori görög orvostudomány jeles képviselője nyomán került az orvosi szakzsargonba.

A rák megismerése – hogy lett a rák neve rák? Milyen néven kereshető még információ róla?

Hippokratészt a központi duzzanat és a belőle kiinduló nyúlványok emlékeztették a páncélos állatra. Gyakorlatilag ebből a szótőből fakad a karcinóma szó is, amely a rosszindulatú hámsejtes daganatok gyűjtőneve. Galénosz, az ókor másik kiemelkedő , görög származású orvosa a nehezen gyógyuló daganatokat szintén karkinosznak hívta, azért, mert a daganat vénás erei a rák ollóira emlékeztették. Az onkosz szavat is használta (az onkosz magyarul daganatot jelent), melynek nyomán később a tumoros betegségekkel foglalkozó tudományt  onkológiának nevezték el.

A rák megismerése szempontjából az első lépés tudni mi történik a testünkben?

Hogyan alakul ki a rák betegsége? A daganatok nem egyik napról a másikra jelennek meg, azok szöveti kifejeződése úgynevezett daganatmegelőző állapotokon (prekancerózisokon) keresztül történik.  A daganatok olyan sejtek burjánzásából jönnek létre , amelyek függetlenné váltak a szervezetbeli sejtszaporodást szabályozó mechanizmusoktól, „kikerültek az irányítás és a felügyelet” alól. Egy egészséges sejt csakis szükség esetén osztódik, s miután a szükséges sejtpótlás megtörtént, az osztódási ciklus leáll. Az osztódásra való felkérést kintről, kívülről kapja. A rákos sejteknek viszont ahhoz, hogy osztódjanak, nincs szükségük egy külső, sejten kívüli impulzusra, hanem fittyet hányva a szervezet egységes közös érdekeire, önszántukból szaporodnak, s osztódásuk nem áll le, hanem újra és újra megismétlődik.  A daganatos sejt ugyanis halhatatlan!

A rák megismerése szempontjából nagyon fontosnak tartom, hogy megértsük

egyszer s mindenkorra, ezek a rosszindulatú sejtek a szervezetünk egészséges sejtjeiből „támadnak”, a valaha egészséges sejtjeink „kergülnek” meg, s nem valami külső ragályos betolakodóval állunk szemben. Ehhez a deformált kergüléshez vezető okok sokrétűek, többtényezősek és annak ellenére, hogy a mai orvostudomány már feltérképezte a legtöbb ráktípus genetikai hátterét, még mindig nem igaz az a meghatározás, hogy rákosak azért lehetünk, mert az öröklődő betegség. Pontosabban száz esetből kb. tíz-tizenötnél igaz ez az állítás. A többi nyolcvan-nyolcvanöt daganatos beteg, bizony valamilyen formában önmaga felelős annak kialakulásáért. Tudom, nehezen emészthető és nehezen fogadja el, akit érint, de a saját felelősség érvényes még arra a tíz-tizenöt egyénre is a százból, akiknél bizonyított a genetikai háttér, ugyanis – tisztelet a kivételnek – rákkal senki sem születik, azt „ ki kell érdemelni”! A következő részben a daganatos betegségek okairól lesz szó….

Dr.Csóka Tibor klinikai onkológus

Nézd meg ezt is

Trigger pontok - Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!