Pajzsmirigy probléma – 7 kérdés és 7 orvosi válasz

Miért számít népbetegségnek hazánkban a pajzsmirigy probléma? 

Magyarország nagy részén (négyötödén) az ivóvíz sajnos jódhiányos, márpedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, amelyet leginkább a megfelelő minőségű ivóvízből tudunk felvenni természetes módon. Az elégtelen jódellátottság pajzsmirigygöbök kifejlődéséhez vezethet.

Mi okozhat még jódhiányos állapotot?

Az ivóvíz minősége mellett jódhiányos állapotot okozhat a dohányzás, az időskor és akár örökletes hajlam is. Emellett külső besugárzás szövődményeként is kialakulhat.

Kinél és hol jelentkezik a pajzsmirigy probléma?

A pajzsmirigy megbetegedések nőknél gyakrabban fordulank elő, mint férfiaknál. A göb leginkább a nyak középső, elülső részén jelenik meg. Ritkán befelé is nőhet a pjzsmirigy, akár a szegycsont felső része alá is. Külsőleg akkor látszik jobban, ha kifelé terjeszkedik, s a nyakon dudorok, göbök láthatók.

Mi jellemzi a pajzsmirigygöböket?

A pajzsmirigygöbök lehetnek meleg, forró vagy hideg göbök. A meleg göböt azért hívjuk melegnek, mert fokozott módon tárol izotópot, és izotópvizsgálat alkalmával piros színű lesz. A meleg göb normális hormonműködés esetén is kialakulhat. Forró göbnél gyakorta találkozhatunk a pajzsmirigy túlzott hormonműködésével, más néven hyperthyreosisával.

Hideg göb nem vesz fel és nem tárol izotópot, így a vizsgálatkor üres, hideg terület ábrázolódik. Hideg göb mellett a hormonműködés normális lehet (azaz normofunkciós), de évenkénti kontroll szükséges, mert a hideg göbnél rosszindulatú göböt is lehet találni. Jóindulatú göbök esetén a pajzsmirigyben nemcsak szövetszaporulat, hanem tömlők, ciszták is megjelenhetnek, amelyek fájdalmat nem okoznak. Ha viszont megnő a méretük, akkor feszülésérzés jelentkezhet.

Hogyan vizsgálhatók, diagnosztizálhatók a panaszok?

Pajzsmirigy probléma - 7 kérdés és 7 válasz

Tapintással is vizsgálható a pajzsmirigy, nyeléskor jobban kitapintható. Ám mivel csak az 1 cm-nél nagyobb göböket lehet tapintással meghatározni, általában ultrahanggal is megnézik az érintett szervet. Az ultrahang a kisebb göböket, cisztákat is ki tudja mutatni. Izotópvizsgálattal (szcintigráfiával) lehet eldöntenni a göb hideg vagy meleg jellegét. Hideg göb esetén, biopsziavétel után szövettani vizsgálat javasolt.

Fontos laborvizsgálattal is követni a pajzsmirigy működését. A T3 és a T4 a pajzsmirigyhormonok mennyiségét mutatja, a TSH pedig a thyreoideastimuláló hormon, amely a hipofízisben termelődik és a pajzsmirigyhormonok szabályozó hormonja.

Túlműködés (hyperthyreosis) esetén a TSH-szint alacsony, míg a T3 és a T4 szint magas. Alulműködésnél (hypothyreosis) fordítva: a TSH szint magasabb a normálértékeknél, a T3 és a T4 viszont alacsonyabb.

Milyen tünetei vannak a pajzsmirigy túl- illetve alulműködésének?

Túlműködő pajzsmirigynél a jellemző tünetek a fogyás, a megtartott vagy megnövekedett étvágy ellenére, illetve izzadás, melegségérzések, hasmenés, idegesség, ingerlékenység, kapkodás, gyorsabb kimerülés, tachycardia, szapora szívdobogás.

Az alulműködés jellemző tünetei a meglassulás mind szellemileg, mind testileg, emellett koncentrációzavar, fokozódó fáradékonyság, aluszékonyság, a bőr szárazsága, székrekedés, memóriazavarok, valamint hízás kis mennyiségű étel fogyasztása ellenére is.

Érdekes, hogy egyre gyakrabban lehet találkozni kevert reakciókkal, azaz vérvétellel túlműködést igazoló laboreredmények mellett az alulműködés tüntei figyelhetők meg, és fordítva, alulműködést mutató véreredmények mellett az egyéb tünetek inkább a túlműködés jegyeit mutatják.

A pajzsmirigy gyulladása is kialakulhat, gyakran autoimmun folyamat kapcsán (Hashimoto-thyreoiditis). Eleinte a túlműködés tünetei figyelhetők meg, később kimerül a szerv és a folyamat alulműködésbe megy át.

Hogyan gyógyíthatók a pajzsmirigygöbök?

3 cm-nél nagyobb göböknél felmerül a műtét lehetősége is, ha a göb méreténél fogva elnyomja a nyakban a nyelőcsövet, légcsövet. Ilyenkor ugyanis a nyaki feszülésérzés mellett légzési panaszok, nyelési gondok is felléphetnek.

Dr. Zarándi Ildikó belgyógyász, homeopátiás orvos

Nézd meg ezt is

Honnan tudjam nekem mi a jó gyógyító módszer?

Honnan tudjam nekem mi a jó gyógyító módszer?

Miért nem mindegy minként nézünk a gyógyulási folyamtokra? Mit válasszunk? Kit válasszunk? Légy éber és nyitott a lehetőségekre.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!