Mellvizsgálat: Fájdalmas mammográfia? Van jobb!

Azt hittük el kell viselnünk, ki kell bírnunk. Fájdalom, sugárterhelés, elég volt. Nézd meg milyen egyszerű és barátságos ez a mellvizsgálat és mire jó, hogy működik? Idejekorán mutatja a daganatot, elváltozást! Szilikon esetén is működik!

Egészségtudatosság szenvedés nélkül

Nagyon fájt, soha többé nem megyek! – gyakran hallani ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket.

Miről is van szó? Hölgyek panaszairól mammográfia után. Az egészség megőrzéséhez viszont szükségesek a szűrővizsgálatok. Akkor most mit tegyek, préseltessem magam vagy ne? Kitegyem a szervezetemet sugárterhelésnek vagy nem? Egyáltalán milyen lehetőségeim vannak a mammográfián túl? – teszi fel magának a kérdést az egészségtudatos nő.

Mellvizsgálat egy speciális lámpa segítségével

Az egyik leghatékonyabb ilyen lehetőség a Breastlight lámpás átvilágítás. Mi is ez? A Breastlight mell-lámpát hölgyek vizsgálatára fejlesztették ki, az esetleges elváltozások korai felismerésére. A lámpa a mellet a képen látható módon átvilágítva különbséget tesz a normál szövetállomány és a rendellenes szöveti területek között. Kíméletes módon, alulról világítja át a mell szövetállományát, így nincs összepréselés, fájdalommentes, és sugárterhelést sem kap a szervezet.

Mellvizsgálat - jobb, mint a mammográfia és ugyanazt tudja

Honnan látható, ha probléma van?

A daganatok képződésekor a daganat külön érhálózatot hoz létre önmaga táplálásra. Korai stádiumban, amikor még a daganat sem látszik, a plusz érhálózat már akkor is látható a lámpával történő megvilágításkor. Az egészséges mellnél az erek szabályosan futnak kesze-kusza tekergőzés nélkül. Ilyenkor a mell átvilágított belső területei is tiszták, folt mentesek. Ha plusz vérerek vagy foltok láthatóak szabad szemmel, akkor azok rendellenességet jelezhetnek. Ahogy mammográfia esetén, úgy itt is fontos ultrahang vizsgálatot is csináltatni.

Ultrahang vagy Breastlight lámpás átvilágítás?

Célszerű mindkettőt elvégeztetni, mert amit lát az egyik, azt nem látja a másik. A két vizsgálat nem helyettesíti, hanem kiegészíti egymást. A Breastlight lámpa mindent megmutat, amiben ér van, daganatokat, cisztákat. Az ultrahang a lágy részeket látja,  az olyan cisztákat, amelyekben nincs ér, a betokosodott zsírmirigyeket és tejmirigyeket. Az ultrahang viszont nem tudja kimutatni a nagyon korai stádiumú problémákat (és a kézi vizsgálat sem), pedig ekkor lehetne a leghatékonyabban megoldani a bajt.

Szilikon esetén is megoldás

A lámpa a szilikont is átvilágítja, így “mögé nézhetünk”. Ha foltokat látunk átvilágításkor, akkor az jelezheti a szilikon kifolyását is.

Hány mellvizsgálat szükséges és hányszor érdemes ismételni?

A lámpa által kibocsátott fény teljesen ártalmatlan a szövetekre, sejtekre, ezért korlátozás nélkül, bármilyen gyakorisággal, bármilyen életkorban lehet ellenőrzést végezni vele.  Ajánlott havonta önvizsgálatot tartani.

A Breastlight lámpával mellvizsgálat végezhető, a teljes nőgyógyászati szűrést pedig a korábbi gyakorlatnak megfelelően kell elvégeztetni.

Kinek és mikor ajánlott?

Olyan nőknek, akiknek úgynevezett „csomós” mellük van és a kézzel történő ellenőrzés nehézséget okoz, nagyobb mell esetén, amikor bizonytalan az önvizsgálati eredmény, várandósság-szoptatás idején, mell-műtéten átesett hölgyeknél, implantátum használatakor, amikor a mammográfiás szűrés ellenjavallt, és minden hölgynek, aki szeretne hosszú ideig egészségben köztünk élni.

Mi betegíti meg a mellet?

A lelki problémák visszatükröződnek a mellünkön. A férfi-női oldal egyensúlytalansága, párkapcsolati problémák, a szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel való kapcsolat milyensége, a női szerep megélésével kapcsolatos problémák, a nőként megélt lelki bántalmak (még a főnöktől is), gyerekvállalási vagy nem vállalási nehézségek mind, mind nyomot hagynak a mellen.

A kezelésre sokféle lehetőség kínálkozik. Megelőzésképpen célszerű nemcsak a lelkünket gondozni, hanem a testünk számára is megadni, amire szüksége van. Egy jó pohár sárgarépalé vagy céklalé sok-sok pozitív hatása mellett daganat ellenes hatású is.

Dr. Bártfai Katalin gyógyszerész-természetgyógyász

Nézd meg ezt is

Túl szép, hogy igaz legyen - Mi van, ha nem tudom elhinni?

Túl szép, hogy igaz legyen – Mi van, ha nem tudom elhinni?

Ugye milyen nehéz a jó dolgokról elhinni, hogy lehetségesek? Hogyan élhetnénk meg, ha nem tudunk és nem is kell hinni benne?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!