Jin étel tányéron nyáron – Jin és Jang a táplálkozásunkban

A hagyományos kínai orvoslásban rendkívül fontosak az egyedi igények, ezért individuális megoldásokat kínál, ami a táplálkozásban is nyomon követhető. Itt nincs egy kaptafára való gyógynövény vagy étrend hiszen alapvető, hogy az egyedi igények jelentősen különbözhetnek az egyes kórképekben és betegeknél egyaránt.

Öt íz egyensúlya

A kínai rendszer szerinti kiegyensúlyozott étrend sok mindenben eltér a nyugati világban megszokottól. Ez speciális, kiegyensúlyozott étrend, amely magába foglalja az öt ízt (fűszeres, savanyú, keserű, édes és sós). Ehhez tudni kell, hogy az élelmiszereknek és a gyógynövényeknek, amelyek a táplálék különleges ízét adják, általában sajátos tulajdonságai vannak.

Például a keserű növények és ételek szárítanak és hideget közvetítenek. Ez teszi őket alkalmassá a nedves-meleg kórképek kezelésére, ám ellenjavalltak azoknál, akiknek túl hideg és/vagy túl száraz a kórképük. Sok gyógynövénynek például antibiotikum-szerű tulajdonságai is vannak. Másrészt a gyógynövényeknek és a felhasználásukkal készült ételeknek többnyire sós ízűek, alapvetően melegítenek és nedvesítő hatásúak. Ezért javasoltak azoknál, akik a hideg és szárazságban szenvednek, míg óvatosan kell alkalmazni olyanoknál, akiknek nedves meleg a kórképük. Egy élelmiszer vagy egy gyógynövény persze többfajta ízt is tartalmazhat. Például a hagyományos kínai orvoslás követői a wu wei zi nevű gyógynövényt nagyra becsülik, mivel tartalmazza mind az öt ízt.

Jin étel vagy Jang étel? Attól is függ kinek miből van hiánya

Wu wei zi - az öt íz gyógynövénye
Wu wei zi

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a kiegyensúlyozott étrend magába foglalja mind az öt ízt. Ám ezek aránya az egyéni szükségletek és az évszakok szerint változhat. Annak, akinél a jang hiánya jelentősebb, nagyobb szüksége lesz a jang energiájú élelmiszerekre, mint másoknak. Azok ugyanis jang energiát szállítanak, és segítik visszaszerezni a szükséges egyensúlyt. Míg aki jin hiányos, annak a jin energiát nagyobb arányban tartalmazó ételekre van szüksége. A nedvesség hiányával küzdők számára egyaránt kedvezőek lehetnek az édes, sós és/vagy savanyú ízű élelmiszerek és gyógynövények, mivel ezek általában nedvesítő szerepet is betöltenek. Ennek köszönhető, hogy az ettől szenvedőknek nem kell extra adagokat enniük, hiszen így kiválóan pótolhatják a nedvességet.

A sós, savanyú, keserű gyógynövények és ételek alkalmasak a szervezet hűtésére, míg a fűszeresek a melegítésére.

Jin ételek nyáron – Jang ételek télen

Jin étel tányéron nyáron - Jang étel tányéron télen

Táplálkozásunkban az évszakok váltakozását is érdemes szem előtt tartani. Télen több jangot erősítő ételeket válasszunk, mivel ilyenkor a jin energia kerül túlsúlyba, nyáron épp fordítva: több jin energiát adó étel legyen a tányérunkon. Természetesen mindig az egyedi igények figyelembevételével tegyük ezt – ehhez érdemes hagyományos kínai orvoslás szakértővel konzultálni.

Melyik élelmiszer Jin étel és melyik Jang? Hogyan készítsük őket?

Általánosságban mondhatjuk, hogy a húsok inkább jang energiát adnak (Jang étel), míg a zöldségek jint (Jin étel). Persze az adott étel előállítása, a sütési-főzési technika is befolyásolja, hogy Jin étel vagy Jang étel csoportba sorolható majd a kész fogás. A sütés a jang, míg a párolás a jin arányát növeli. A jang hiánnyal küzdő számára tehát inkább sütve készítsük el  zöldségeket, a jin hiányosoknak párolva. A főtt, meleg ételek értelemszerűen melegítenek, míg a nyers és hideg ételek hűtenek. Például a sütve készült ételbe főtt zellert érdemes keverni, így még inkább hasznos szervezetünk melegítésére és több jang energiát ad, míg a nyers zellert hideg salátába keverve növelhetjük a jint.

Melyik íz melyik szervre hat?

Az egyes ízek különféle szervekre, szervrendszerekre is hatással lehetnek. Például a sós ételek a veséket és a húgyhólyagot befolyásolják. Akiknek a veséjében bomlott meg a szervezet egyensúlya, annak érdemes egy csipetnyi sót is adni a gyógyteához, hogy javítsa a szerv egészségét.

A savanyú ételek a májat és az epehólyagot, a keserűek a szívet és a vékonybélt befolyásolják. A fűszeresek a tüdőre és a vastagbélre vannak hatással, míg az édesek a lépre-hasnyálmirigyre és a gyomorra. (Természetesen ezek egyedi módon változnak). A hagyományos kínai orvoslás követői azt vallják, hogy nincsenek szigorúan tilos élelmiszerek vagy mindenki számára egyaránt követhető diéták. Néha még cukrot is tartalmaz egy gyógynövényformula, mert az adott személynek szüksége van rá.

Egyéni összefüggések

A javaslatok természetese egyéntől függenek. Például az egyébként hasznos sóbevitelt magas vérnyomás esetén csökkenteni kell. Ezzel szemben az alacsony sótartalmú diéta romboló hatással van a mellékvese-elégtelenségben szenvedőkre és az idegi eredetű alacsony vérnyomás esetén. Egyeseknél a zsírbevitelt csökkenteni szükséges, míg gyermekeknél akár növekedésbeli elmaradást is okozhat a rendkívül alacsonyan tartott zsírmennyiség. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitelét növelni kell genetikai okok miatt vagy legyengült immunrendszer esetén, míg például a jódhiány golyvát okozhat, túlzott bevitele pedig pajzsmirigy-túlműködést.

Dr. Hegyi Gabriella belgyógyász, tanszékvezető, professzor, oktató, a Yamamoto Intézet alapítója

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!