Kínai gyógynövény – Íz, energia, 5 elem

Fura a kínai gyógynövény választás szempontja, mégis eredményes. Gyógyulásunkat segíti, ha tudatosul mit és miért adnak nekünk a szakemberek a hagyományos kínai gyógynövények közül. Íme egy kis rálátás.

Több ezer év hagyomány a kínai gyógynövény használat

A gyógyító növények használata egyidős az emberiséggel. Kínában már évezredek óta alkalmazzák a természetben rejlő gyógyító növények gyógyhatásait különféle betegségek, kellemetlen testi-lelki tünetek kezelésére. A Ming-dinasztia korában íródott gyógynövényes gyűjtemény a Ben Cao Gang Mu 1892 fajta gyógynövényt ismertet, azok pontos hatóanyag tartalmának leírásával és 11096 receptet tartalmaz.

A gyógynövények alkalmazása a hagyományos kínai orvoslás igen fontos része, mert segítenek a test alkotóelemeinek /a “chi”-nek, a vérnek és a testnedveknek/ a megújulásában, valamint erősítik az immunrendszert, a test ellenálló képességét a külső behatásokkal szemben. A gyógyító növények olyan természetes hatóanyagokat tartalmaznak, melyek megváltoztatják a test kémiai összetételét, ezáltal segítik a természetes egészségi állapot helyreállítását.

5 elem tana alapján csoportosítva

A tradicionális kínai orvoslás a gyógynövényeket az 5 elem /fa, tűz, föld, fém, víz/ tana alapján csoportosítja, ezzel megkönnyíti az orvos számára, hogy egy adott betegség kezelésénél a leginkább megfelelő gyógynövény kombinációt válassza ki.
Minden gyógynövény rendelkezik egy rá jellemző, sajátos tulajdonsággal, pl: milyen ízű, milyen az energiája, mozgási jellegzetessége, vagy éppen mely meridiánokkal áll kapcsolatban.

Ízek a hagyományos kínai gyógynövény választásban

hagyomanyos-kinai-gyogynovenyek_gou_teng
Gou Teng Virág

A gyógynövények 5 alap íze a következő: csípős, édes, savanyú, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a “chí” és vér keringésének tonizálására használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.

Az édes gyógynövények főbb funkciójuk a következők: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.

A savanyú gyógynövényeknek három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.

A sós ízű gyógynövények puhítják a keményedéseket, olajosítja a beleket és elősegíti a lefelé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.

A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a “chí”-t, felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedves eredetű betegségek kezelésére is.

A négyféle energia: a hideg, hűvös, meleg, forró. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak.

Kínai gyógynövény – a mozgás iránya szerint

A gyógynövény a felszívódás után 4 különböző irányba mozoghat: a fej irányába felfelé; a lábak irányába lefelé; befelé, a zhang és fu szervek irányába; vagy a felszíni rétegek felé kifelé.A felfelé mozgó növényeket az esési tünetekkel járó betegségeknél (mint megsüllyedt szervek) használják. A lefelé mozgókat az emelkedési tünetekkel járó betegségeknél (mint köhögés, hányás), a kifelé mozgókat izzasztásra, befelé haladó felszíni tünetek kezelésére, a befelé mozgókat a bélmozgások és az emésztés serkentésére.

Minden gyógynövény megfelel valamelyik meridiánnak

Hagyományos kínai gyógynövény a gyógyításban
Jie Geng Virág

például a Jie Geng (Léggömb virág, lsd. a képen) megfelel a tüdő-funkciókörnek, és alkalmas asztma vagy köhögés kezelésére. A borda fájdalom vagy fájó szem a májra utal, ezért mivel a Gou Teng (Macskakarom fajta) növény a máj-funkciókörrel áll kapcsolatban, ezért alkalmas a máj betegségeinek kezelésére.

Honnan lehet tudni egy növény esetén, hogy milyen betegségeket képes meggyógyítani, hogy milyen gyógyító erő van benne?

„Nincs semmi, amit a természet ne mutatna meg, és a jelekkel megismerhetjük, ami a megjelöltben rejtve van.”
A kínai Tang korban élt Sun Simiao ( i.u.581- 682) szerint minden növény két részből áll: van egy teste, egy anyagi része, és van benne egy szellemi jellegű rész, ez a növény lelke. A növény gyógyító ereje a szellemi lényegében van és nem a durva formájában, ezt a gyógyító erőt hívta arkánumnak vagy kvintesszenciának. A növények belső természete felismerhető külső tulajdonságaikról, hiszen minden természet alkotta forma lenyomata a belső erőnek. A megfelelő gyógyszer megtalálásához az orvosnak értenie kell a természet nyelvét. A növények egy sajátos nyelven beszélnek – nem szavakkal, hanem egész lényükkel. A szín, az illat, az íz, az alak, a felépítés, az élőhely, a virágzási és gyümölcsérési idő, a szaporodás, az élettartam, a növények mérgező jellege, hatóanyagai, mozgásai mind kifejezik belső lényüket.

„Ahogy kívül, úgy belül is”– mondta Sun Simiao. Ahogyan a tünet is csak egy jel, amely mögött az emberben lévő betegség áll, a növényeken is meglátszanak azok az erők, amelyek bennük hatnak.

Dr. Wang Yu Cai, kínai orvoslás szakorvos

Nézd meg ezt is!

Spenót - Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

Spenót – Gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségünk

A spenót gyógyító ereje és hatása egészségesen is. Nyersen vagy főzve? MIlyen hatóanyagokat tartalmaz és ezek melyik betegségek, tünetek esetén kedvezőek?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.