Bikram jóga – Erő és rugalmasság egyensúlya

Amiről nem gondoltad, hogy tudod, azt is kihozza belőled a Bikram jóga. Amiről azt hitted könnyű, kiderül, művészet. Mégis hétköznapi, ráadásul gyógyhatású testnek-léleknek. Sőt bárki megtudja csinálni, csak kell hozzá… Elérhető csodák 3. rész.

Miért épp Bikram jóga?

A Bikram jóga 26 gyakorlatból és két légzőgyakorlatból áll. Bikram Choudhury több ezer ászana közül választotta ki és állította megfelelő sorrendbe ezeket a gyakorlatokat úgy, hogy egymásra épüljenek. Minden gyakorlat felkészíti a testet a következőre. A speciálisan összeállított gyakorlat sorozat erősíti a testet, ugyanakkor rugalmassá is teszi azt.

Test-lélek-szellem egyensúlya

Átmozgatja az izmokat, ízületeket, belső szerveket, friss, oxigén dús vért juttat el minden sejthez. Megfiatalítja a gerincet, erősíti az immunrendszert.

bikram-joga_kriszta1_egyensúlyA Bikram jóga egyensúlyt teremt. Külső, belső, mentális, fizikai és szellemi egyensúlyt. Egyensúlyt a test és az elme között, az erő és a rugalmasság között. Új lényeget ad a teljesítménynek, mert itt nem a gyakorlatok mennyisége számít, hanem a minősége. Minél szebben, pontosabban csináljuk meg a gyakorlatokat, annál inkább javul az egyensúlyunk és vele együtt az egészségünk is.

Azzal, hogy a testünket eddzük, az elménket is fejlesztjük. Bikram jóga órán 90 percig csak magunkra figyelünk. A rendszeres gyakorlás önfegyelemre, kitartásra, türelemre elfogadásra tanít. Javul a koncentráció. Felismerjük testünk jelzéseit, lassan megértjük, határaink minden nap máshol vannak. Megbékélünk magunkkal, nem csak testünk, lelkünk is rugalmasabbá válik általa.

Test és lélek méregtelenítés – Mire jó a 40º C?

A Bikram jóga gyakorlása közben méreganyagok távoznak a szervezet mirigyeiből, szerveiből. Javul a vérkeringés, nő a tüdő kapacitása, jobban működik a légzőrendszer. Izzadáskor a méreganyagok a bőrön keresztül távoznak a szervezetből, a bőr rugalmasabbá, simábbá válik, csökken a cellulitisz.

bikram-joga_kriszta3

A Bikram jógát 40º C-ra felfűtött teremben végezzük. Melegben a test rugalmasabbá, hajlékonyabbá válik. Könnyebben csavarodik, nyúlik, ugyanakkor kisebb a sérülés kockázata.

Theta Healing tanárként tudom, hogy a sejtjeink információkat tárolnak. Mikor változtatni szeretnénk életünk eseményein, önmagunkon akkor ez az információ cserélődik le egy jobbra. Így, ha a lelki folyamatainkat is támogatni szeretnénk, akkor az elengedést, a lelki méregtelenítést azzal tudjuk segíteni, hogy legalább 40º C-ban tartózkodunk, ilyenkor ugyanis a sejtek “elengednek”. Ezt azzal használhatjuk ki a legjobban, ha már eleve úgy megyünk az órára, hogy tudjuk milyen lelki problémát szeretnénk elengedni.

Kinek jó?

bikram-joga_kriszta2_egyensúlA Bikram jógát bárki, bármikor elkezdheti. Mindenki a saját erejéhez, képességeihez mérten gyakorol, a saját ütemében fejlődik. Minden életkorban másért van szükség Bikram jógára. Egyáltalán nem ciki, ha nem megy még szépen vagy ha nem bírjuk még végig, mert pont az a lényege, hogy milliméterről milliméterre haladjunk és tanuljunk meg egyre jobbá válni, önmagunkért.

A Bikram jóga életforma, egészségessé, magabiztossá tesz, de más sportok kiegészítéseként is „melegen” ajánlott…

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár Pszilosz Krisztina Bikram jóga oktató írása nyomán

Fotó: Pszilosz Krisztina (Bikramclub, Budapest, XVI. ker.)

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!