DaoYin kínai gerinctorna

Kínai orvosi alapokra épülő légzés és mozgásterápia. A test fizikai egészségének megőrzését, helyreállítását szolgálja a fájdalom mentes, élvezetes mozgás érdekében.

A hagyományos kínai orvoslás prevencióra (megelőzésre) épül. Szépsége abban rejlik, hogy a betegségeket még a fizikai tünetek megjelenése előtt felismerhetjük és meg is szüntethetjük. Érdekes, hogy ők nem a betegségre fókuszáltak, hanem megelőzni igyekeztek, annyira, hogy Kínában régen az orvosok addig kaptak pénzt, amíg az emberek meg nem betegedtek. Így igazán érdekeltek voltak az olyan megoldások kifejlesztésében, amik a megelőzésre épülnek.

A hagyományos kínai orvoslásban négy terápiás módszer létezik:

DaoYin kínai gerinctorna: gyógyír hát-, váll-, nyaki fájdalomra
DaoYin kínai gerinctorna: gyógyír hát-, váll-, nyaki fájdalomra
  •  első a legismertebb ezek közül az akupunktúra,

 

  •  második a tuina (kínai masszázs),

 

  •  harmadik a gyógyszeres- és táplálkozás terápia (gyógyszer alatt itt gyógynövényeket értünk)

 

  •  negyedik pedig a légzés – mozgás terápia: DaoYin és Qigong.

 

A DaoYin aktualitását az adja, hogy napjainkban egyre több ember szenved derék táji, háti, nyaki gerincfájdalmaktól, melyet nagyrészt a mozgásszegény életmódnak köszönhetünk. Egész nap egy irodában ülünk, és a monitort bámuljuk, majd otthon is folytatjuk, vagy éppen a tv-t nézzük.

Egy kínai mondás azt mondja: „ami nem mozog, az fáj”.

Mit is nevezünk egészséges testmozgásnak?

Sokan mondják, én egész nap rohangálok a munkám miatt, egész nap otthon takarítok. Nem ezt nevezzük egészséges testmozgásnak, sőt a busz után futást sem és még az élsportot sem.

Az egészséges testmozgás olyan mozgásforma, amit a testünk egészség megőrzése érdekében teszünk, közben vigyázva a gerincünk épségére is. Ilyen a DaoYin kínai gerinctorna is.

A DaoYin torna 2500-3000 éves múltra tekint vissza. Ebből alakult ki a gerincre specializálódott Wushuang DaoYin kínai gerinctorna, mely Balogh Attila nevéhez fűződik. Kínai orvosi alapokra épülő légzés és mozgásterápia. A mozgássor fejtől indulva mozgatja végig a csigolyákat és dolgoztatja meg a gerincoszlop melletti és háti izomcsoportokat.

Mi a különbség a DaoYin kínai gerinctorna és a hagyományos gerinctorna között?

Megkülönbözteti a hagyományos gerinctornától, hogy hatással van a test energetikai rendszerére is, elősegíti a meridiánok megfelelő működését, megszüntetve az energetikai blokkokat, mint kiváltó okokat. A gyakorlatok hatására nyúlnak az izmok, erősödnek a tartó izmok, csökkennek az ízületi beszűkülések, megnő a mozgásspektrum, aktiválódik az ízületi folyadék képződése. Amikor a gerinc menti izmokat nyújtjuk, a porckorongok is levegőhöz jutnak és felszabadulnak a gerinc melletti idegszálak is. Erősíti a légző és keringési rendszert, javítja a testkontrollt, növeli a tudatosságot. Rendszeres gyakorlásával visszanyerhetjük testünk egészségét, fájdalommentes energikus életet élhetünk.

Milyen problémákra jó a DaoYin kínai gerinctorna?

A gyakorlatok a gerincre fókuszálnak, a nyaki-, háti- és deréktáji panaszokon segítenek. Vannak tapasztalatok az olyan problémák javulásáról is, mint a porckorongsérv,  gerincferdülés, Schmorl-csomó (csigolyatest deformitás pici csonthiánnyal), melyekhez megfelelő gyakorlatok végzése szükséges. A kötött nyakizomzat ellazításának eredményeképp előfordul, hogy a fülzúgás, fejfájás is megszűnik.

Milyen formában lehet DaoYin tornázni?

DaoYin torna csoportosan
DaoYin torna csoportosan

Csoportos órákon a normál sporttevékenység részeként megelőző, életminőség javító jelleggel. Egyéni torna keretében specialista segítségével terápiás jelleggel is végezhető.

Simon Nóra

WuShuang DaoYin Kínai Gerincterapeuta

Nézd meg ezt is

Figyelemzavar és hiperaktivitás jógával és Ájurvédával

Figyelemzavar és hiperaktivitás jógával és Ájurvédával

Nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is hasznos. Mik a figyelemzavar és hiperaktivitás okai? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan lehet kezelni természetes módon?

2 hozzászólás

  1. Érdeklődöm, hogy hol lehet erre a tornára jelentkezni és mennyibe kerül egy csoportos óra?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!