Figyelemzavar és hiperaktivitás jógával és Ájurvédával

A figyelemzavar és hiperaktivitás ismertebb, mint az ADHD rövidítés. Sok szülő és pedagógus számára egyértelmű, miről beszélünk. A szó az angol Attetion Deficit and Hyperactivity Disorder kifejezés rövidítése. Napjaink egyik legjelentősebb tünetegyüttese meglehetősen ellentmondásos, hiszen a pszichológusok, pszichiáterek egyaránt kezelik betegségként és zavarként.

Hivatalosan, ezen a néven az 1960-as évek óta ismert.

Vezető tünetei közé tartozik a szétszórtság, a fókuszálatlanság, az idegesség, a rendszertelenség, az indulatosság, a túlmozgásosság és a féktelenség.

Keresd az okot a figyelemzavar és hiperaktivitás mögött

A felszínen megnyilvánuló tünetek mögött fontos, hogy megfigyeljük a háttérben rejlő, illetve kiváltó okokat. A gyenge belső központ következménye lehet a jelentős önbizalomhiány, bizonytalanság, ebből fakadhat az állandó szorongás, indulatosság, az érzelmek nehéz kezelése vagy a rettegés és félelemben való létezés. A tüneteket kiváltó okokat tekintve nincs egységes állásfoglalás sem a pszichiátria, sem a pszichológia tudományában. Megneveznek genetikai okokat, biológiai tényezőket, veleszületett idegrendszeri rendellenességeket, környezeti hatásokat.

Felismerni, megelőzni és helyreállítani

A keleti és nyugati orvoslás különbözőképpen tekint a betegségekre. Míg a nyugati orvoslás a tünetek megszüntetésére törekszik, addig az indiai orvoslál – az ájurvéda tudománya – a tüneteket kiváltó okok felismerésére, az egyensúly helyreállítására, majd az egészségügyi (fizikai, mentális) problémák megelőzésére, valamint az egészség megtartására helyezi a hangsúlyt. A tünetek meghatározásánál az érzékszerveink számára nem észlelhető szféráig nyúl vissza, ahonnan a fizikai létünk is származik, és annak alapjait határozza meg. Ezek a külső és belső környezetünket felépítő és mozgató biológiai hajtóerők (váta, pitta, kapha) határozzák meg alapvető hajlamainkat, képességeinket, erősségeinket és hiányosságainkat.

Az idegrendszeri megbetegedések a mozgató fődosha túlsúlyának tünetei, így a jóga és ájurvéda módszertanával a vátát kezeljük. A módszertan lényege, hogy külső beavatkozás helyett belső önfejlesztés – belső központ, fókusz, koncentráció erősítése útján törekedjünk a tünetek csökkentésére. A tünetek csökkenése kedvező hatást gyakorol a végrehajtó funkciókra is. Akár a nyugati orvoslás által javasolt terápiákat – gyógyszeres kezelés, viselkedésterápia, neurofeedback, stb. – kiegészítve, akár önállóan alkalmazva a módszertant, életminőségünket jelentősen megnövelhetjük, befttolyással lehetünk a saját életünkre. Nem kevesebb a célunk, mint hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek megtanulják kezelni saját magukat, érzelmeiket, indulataikat.

Fontos látnunk, hogy ha a hátrányos képességeknek irányt adunk, előnyként tudnak megnyilvánulni az életben. A hiperaktivitás – mint tünet – megfelelő medrében energikusságként jelenik meg. Az impulzivitás során képesek vagyunk a jelenben élni, ami sok szorongástól szabadíthat meg bennünket, ha rendszeressé tudjuk tenni a mindennapjainkban – például az erős beszédinger megfelelő mederben tartva szenvedélyként mutatkozik meg.

Ászanák és légzőgyakorlatok

A módszertan merít a jóga fizikai gyakorlataiból, ászanáiból és légzőgyakorlataiból, valamint az ájurvéda váta-rendellenesség megszüntetésére vonatkozó ajánlásaiból. Ezeket végezzük napi szinten és napi rendszerességgel! Gyermekek és felnőttek esetében is használjuk a módszertant, azonban gyermekeknél a fizikai és szellemi fejlettség szintjéhez igazítjuk a gyakorlatokat, és a szülőkkel együtt dolgozunk.

Mák Eszter

Forrás: MKHOA

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!