Bőrápolás télen – bőrünk téli állapot romlása ellen

Kevesebb friss levegő és fény

Ebben az időszakban kevesebb fény és simogató friss levegő éri bőrünket, hiszen kevesebbet vagyunk a természetben. Ha sétálunk is rendszeresen, akkor is csak az arcunk találkozik a friss levegővel, nem az egész testünk, mint nyáron. Jelentősen több időt töltünk fűtött irodákban, lakásokban, bevásárlóközpontokban és edzőtermekben.

Szegényesebb ételek

Megváltoznak az étel és ital választási lehetőségeink is. Sokszor kevesebb vitaminban gazdag táplálékból választhatunk, vagyis jelentősen csökkenhet a rostbevitelünk, és mellette olajosabb/zsírosabb, nehezebb ételeket fogyasztunk, többször akár nagyobb mennyiségben is.

Fásultság megjelenése

Az arra hajlamosaknál hamarabb jelenik meg a rosszkedv, érződhetnek depressziós tünetek, és a lelki fásultság tovább mélyíti a bőr állapotának romlását.

Ekcéma megjelenése

ekcemaA kevésbé érzékenybőrűeknél is sajnos hamarabb megjelennek a pirosodások, a kiszáradások vagy ekcémás és komolyabb bőrelváltozások.

Maximális hő-sokkhatás jelentkezik

Bőrápolás télen - Hogyan védd a bőröd?

A bőrünk nagyon intenzív sokkhatásnak van kitéve, hiszen a nulla vagy néhány fokos nagyon hideg levegő közvetlenül találkozik az arcunkkal, meg fejbőrünkkel (főleg ha nem szeretünk sapkát hordani). Így a pórusaink a hidegben összehúzódnak, a véráramlás sebessége lezuhan, és ez a rosszabb vérkeringés kisebb mértékben táplálja a bőrt, vagyis jóval sápadtabbak lehetünk.

Ezenfelül a bőr védőköpenye is meggyengül a lecsökkent verejték- és faggyúmirigy kiválasztás miatt. Az ekcémásoknál eleve nem működik ideálisan a mirigy kiválasztás, tehát hamarabb előjöhetnek a bőr gondjai.

Amikor meleg helyiségbe lépünk, akkor hirtelen kitágulnak a bőrünket átszövő finom vérerecskék, és legtöbbször arcunk kipirosodik, többeknek akár égő érzés is megjelenik.  Ez normál válaszreakció, de az érzékeny bőrűeknél könnyebben előfordul, hogy számos vérerecske tartósan kitágul, és így szerteágazó erezetként folyamatosan ott marad az arcon a pirosas labirintus kép.

Bőrápolás – a tartós bőrelváltozás elkerülése érdekében

szükséges kívülről és belülről is a táplálás:

1) Nagyon fontos egy gondosan megválasztott hidratáló, vagy egyedileg kialakított bőrregeneráló krém alkalmazása, mert így megajándékozzuk bőrünket egy újabb védőréteggel a viszontagságok ellen.

2)  Ne felejtsünk el párologtatni a jó közérzetünk, és a bőrünk szépsége érdekében, hiszen az irodák, szobák szárazabb levegője nem tesz jót bőrünknek. Érdemes a párologtatás hatását fokozni illóolajok támogatásával.

3)  Érdemes plusz vitaminokat fogyasztani, és gondosan összeválogatni ételeinket.

4)  Az időjárás ellenére rendszeresen legyünk friss levegőn, mozogjunk, sportoljunk, vagy énekeljünk, nevessünk sokat. Tapasztaljuk meg a jóga önmegismerést támogató számos technikáinak egyikét, amely távol tartja tőlünk a fásultságot.

Dr. Szabó Anikó  okl. vegyészmérnök, környezettudományi PhD doktor, minősített vezető jógaoktató

Nézd meg ezt is

Trigger pontok - Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Trigger pontok – Gyógyító pontok a kínai gyógyászatban

Mik a trigger pontok? Mik a kiválasztásuk szabályai? Mi az a Head zóna? Mire jók …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!