Böjt – 1 nap méregtelenítés holdciklus szerint

Böjt a test megtisztítására és a lelki erősödésre. A következő ideális napja november 11-e. Energia átalakítás szellemi célokra. Hogy csinálják a jógik? Mire jó?

Mi a hatása?

Hagyományosan számos kultúrának és hitrendszernek része volt a rendszeres böjt, mivel mind a test mind az elme számára igen jó hatásai vannak. Böjt alatt a test szervei pihennek, mintegy megfiatalodnak. A böjt minden gyógyulási folyamatot nagymértékben meggyorsít, mivel a felhalmozódott mérgező és a felesleges anyagok megsemmisülnek vagy eltávoznak a szervezetből. Például még krónikus bőrbetegségektől is meg lehet szabadulni, ha valaki hosszú böjtbe fog miközben sok vizet iszik, amibe kevés citromlét és sót kever. Másrészt az energiát, amely nem fordítódott emésztésre, szellemi célokra (meditáció, tanulás stb.) lehet hasznosítani. Az elme rendkívül tiszta és nyugodt állapotba kerülhet böjt alatt. Érzelmi krízisállapotokon is át lehet lendülni böjtöléssel.

A legalkalmasabb idő a jógik szerint

A jógik tapasztalata szerint a böjt számára a legalkalmasabb a havi két ekadashi nap: tizenegy nappal telihold ill. újhold után. A tengereken akkor van árapály maximum, amikor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalban állnak. Mivel a szervezetünk 80%-ban folyadék, az újhold és telihold napján és környékén egy felfelé áramlás tapasztalható a testben, ami kellemetlen érzést okoz a fejben és a mellkasban. Ha ilyenkor nem eszünk, az üres gyomor szívó hatása kivédi ezt a nyomást.

Szárazon böjtöljünk vagy folyadékkal?

A böjt során semmilyen élelmiszert sem fogyasztunk az előző nap estétől a böjtnapot követő napkeltéig, tehát kb. 36 órát át böjtölünk. Aki „szárazon” böjtöl, még ihat vizet a böjtnap hajnalán, aki pedig folyadékkal, az egész nap bőségesen igyon. Ha valami miatt nem vagyunk képesek az előírt napon böjtölni, akkor az ezt megelőző vagy követő napon is lehetséges.

A jó egészségnek örvendő, energikus emberek böjtölhetnek folyadék nélkül, mivel a száraz böjt tisztító hatása nagyobb. Azonban a beteg és közepes egészségi állapotú emberek igyanak rendszeresen citromos, enyhén sós vizet, és persze sima vizet is bármikor. Az esetek, amikor folyadék bevitel feltétlenül kell: vesekő vagy epekő, cukorbetegség, alacsony vérnyomás. Ha sós, citromos víz fogyasztása mellett is túl gyengének érezzük magunkat, só helyett tehetnünk mézet vagy igyunk zöldség- és gyümölcslevet.

Böjt - Csináljuk úgy, mint egy jógi

Böjt – Megtörni másnap reggel

Folyadék a bélrendszer átmosására: egy egész citrom leve és 1 (lapos vagy púpos) evőkanál só1.5 vagy 2 liter langyos vízben. (Annyi vízzel hígítjuk, hogy le tudjuk nyelni.) Van, akinek kevesebb só elég, de ha túl kevés, a só felszívódik ahelyett, hogy kijönne, ezért biztosabb a több. Pár percenként iszunk 1-2 pohárral, közben mozgunk (derékkörzés, láblengetés, járkálás, lépcsőzés). Bizonyos idő után elkezdünk majd járni az illemhelyre: eltávoznak a böjt alatt a szövetekből kivált és a vákum hatására az emésztőrendszerben összegyűlt méreganyagok, és a bél bugyraiban raktározódott kemény lerakódások. Akkor ideális a böjt megtörése, ha a végén már csak sárga színű folyadék távozik a belekből.

Még néhány tipp

A sós víz könnyebben lemegy, ha közben sima vizet is iszogatunk. Miután a sós folyadék jobbára eltávozott, együnk meg egy banánt apró darabokban lenyelve. Ez a nyelőcsőről is letisztítja a lerakódásokat, és magas kalcium tartalma miatt gyors energiát ad. A reggeli legyen könnyű: pl. joghurt, gyümölcsök, puhára főtt zöldséges rizs. A procedúra után is igyunk jó sok folyadékot, hogy hidratálódjon a szervezet.

A böjt kipróbálása közösségben és szakszerű irányítás mellett könnyebb, ezért tartok olyan jóga-meditációs hétvégéket, melyek egyben „böjttáborok” is.

Ánandamúrti jógamester szerint a hosszú élet kilenc titka közül az egyik a rendszeres böjt. A többi titokról későbbi cikkekben olvashatnak :-)!

Dzsóti nővér

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

2 hozzászólás

 1. Kedves Dzsóti Nővér!

  Érdekelne, hogy stresszes környezetben is kifejti a jó hatásait a böjt?
  Nekem általában teliholdkor és talán újholdkor is kicsit megváltozik a hangulatom, sokkal érzékenyebb és sértődékenyebb leszek, ilyenkor nagyon sok gondolat kavarog a fejemben, ha ehhez még hozzáadódik, hogy éhes is vagyok, attól tartok az nem lesz jó hatással a munkakapcsolataimra…
  Milyen egy ideális nap a böjtöléshez?

  A bejegyzésből azt olvasom ki, hogy a böjt után a 1.5/ 2 liter vizet egyszerre kell meginni, de körülbelül mennyi idő alatt érdemes felhajtani? Érdemes emiatt korábban kelni másnap?

  előre is köszönöm a válaszait!
  üdv
  N

 2. A böjtre legalkalmasabb, u.n. ekadashi napok még az idén: nov. 24, dec. 9 és 23. De ezeken kívül is bármikor jót tesz 1-1 nap böjtölés! 🙂

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!