Jógi étrend – Mire jó guna szerint étkezni?

Az élelmiszerek nem csak fizikai energiát adnak, de a mentális állapotunkat is befolyásolják. A jógi étrend szerint a jógik úgy válogatják meg ételeiket, hogy azok az elméjükre is kedvezően hassanak.

Jógi étrend – Amikor a jógi eszik…

Hagyományosan a jógik étrendje az ú.n. szattvikus lakto-vegetárius étrend. Mit jelent a szattvikus? A jóga-bölcselet értelmében minden létezőben háromféle „kötőerő” (szanszkritül guna) van jelen, és közülük az egyik mindig túlsúlyban van. Így az élelmiszerek is három kategóriába sorolhatók aszerint, hogy melyik minőség dominál bennük.

– A szattva guna finom energiát ad – az észlelőképességért, éberségért, érzékenységért, figyelemért felelős.

– A radzsa guna a változékonyság, izgágaság „pörgős” energiáját adja.

– A tama gunára a stagnálás, a mozdulatlanság, tespedtség, tunyaság minősége a jellemző.

Jógi étrend – Egy Guru tanítása a hosszú életért

„Az emberi testet számtalan élő sejt alkotja. Ezek a sejtek azokon – az önmagukhoz hasonló – anyagokon élnek és fejlődnek, melyeket mi táplálékként elfogyasztottunk. Élő sejtjeink természete a táplálékunknak megfelelően alakul. Végső soron mindez hatással lesz bizonyos mértékig az elménkre. Ha az emberi test sejtjei rohadó, rossz szagú ételen vagy friss állati húson nőnek, melyben a lehúzó tendenciák vannak túlsúlyban, magától értetődő, hogy az elmének is hitvány tendenciái lesznek. Semmilyen esetben sem támogatható az a hozzáállás, hogy megfontolás nélkül bármi elérhetőt megegyünk, még ha az állati élet kioltása nem is forog fenn. Az „azt teszek, amihez kedvem szottyan” elve nem helyes. Az emberhez a megfontolt cselekvés a méltó. A hosszantartó élethez megfelelő táplálkozási szokásokat kell kialakítani.” Ánandamúrti

Jógi étrend - Mire jó guna szerint enni?

Melyik élelmiszer melyik kategória a jógi étrend szerint?

Azoknak, akik rendszeres meditációval törekszenek önmagunk fejlesztésére, a szattvikus étrend nagy segítségükre van. Kis mennyiségű radzsasztikus étel is elfogadható.

– A szattvikus ételek egyaránt jó hatásúak a test és az elme számára: pl. gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, babfélék és az olajos magvak, tejtermékek, enyhe fűszerek, méz.

– A radzsaszikus ételek jó hatásúak a testre, de semlegesek az elmére vagy épp fordítva: pl. kávé, csokoládé, fekete tea; szénsavas italok, erős fűszerek.

– A tamaszikus ételek károsak vagy a testre vagy az elmére vagy mindkettőre: hús, hal, szárnyasok, tojás, gomba, az összes hagymaféle, dohány és az alkohol nagyobb mennyiségben.

Jógi étrend – ….és amikor nem eszik

Az idegrendszerünket alvással naponta pihentetjük, de az emésztőrendszernek is szüksége van a pihenésre. Az ősi jógik felfedezték, hogy a rendszeres böjtnek mind a test mind az elme számára igen jó hatásai vannak.

 Lelki haszna, hogy az energiánknak azt a részét, amely nem fordítódik emésztésre, szellemi célokra tudjuk fordítani.  lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

 A lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

Ezzel folytatjuk….

Az Ánanda Márga jógarendszer további étkezési javaslatairól későbbi cikkekben is lesz szó.

Dzsóti Nővér

Nézd meg ezt is

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Fokhagyma emésztési zavarok esetén

Van olyan, amikor egészségi problémánk nem olyan, hogy megosszuk mással. Ilyen lehet az például, amikor székrekedésünk van, puffadás vagy szorongás okozta hasmenés gyötör.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!