Antropozófus orvoslás – Mit jelent?

Az antropozófus orvoslás a modern orvoslást természetes gyógymódokkal egészíti ki. Hogyan kezeli az embert test, lélek, szellem egységeként? Hogyan hat öngyógyító erőinkre?

Az antropozófus orvoslás vagy más néven antropozófus medicina a 20. század elején Dr. Rudolf Steiner, osztrák tudós és Dr. Ita Wegman, holland származású doktornő együttműködésének eredményeképp a nyugati, avagy hagyományos gyógyítási rendszer kiterjesztéseként jött létre.

Az akadémikus (hagyományos) orvoslást elfogadva, nem annak alternatívájaként, hanem azt az antropozófus szemlélettel kiegészítve igyekszik a teljes embert gyógyítani.

Az antropozófus orvoslás nézőpontja

az, hogy a testi, lelki és szellemi jellegzetességek összjátéka adja az ember individualitását.

A diagnózis felállításakor és a kezelésben

figyelembe veszi a megbetegedett ember vizsgálati eredményei mellett az általános állapotát, lelki folyamatait, a személyes életútját és élethelyzetét is.

Az antropozófus orvoslás szerint a betegség

Az antropozófus gyógyászat a betegségre mint folyamatra tekint, nem mint véletlenszerű meghibásodásra. Ha a páciensnél a test, a lélek és a szellem kapcsolata nem harmonikus, akkor testi vagy lelki zavarként megbetegedés lép fel. A betegségeket emiatt soha nem lehet általánosságban megítélni és gyógyítani. Az antropozófus gyógyítók úgy tekintenek a betegségre, mint egy esély a fejlődésre, céljuk az ember egészségéhez visszavezető forrás aktiválása, öngyógyító erejének támogatása, és a minden szinten bekövetkező gyógyulás segítése.

Antropozófus orvoslás - Hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat találkozása

Az antropozófus orvoslás milyen megoldásokat alkalmaz a gyógyításban?

Mint említettem, az antropozófus orvosok a modern orvoslás minden diagnosztikai és terápiás lehetőségeit alkalmazzák. Emellett a diagnózist az individuum (egyéniség) mélyebb megismerése révén új szempontokkal egészítik ki: a fizikai test pontos megfigyelése, az életerő (u.n. étertest) felmérése, a lelki aspektus (u.n. asztráltest) figyelembe vétele, a szellemi szint vagy Én megismerése, és ezek kapcsolatának megértése révén. A speciálisan előállított antropozófus gyógyszerek alapanyagai mindig a természetből származnak, lehetnek ásványi, növényi, állati vagy fém eredetűek, és hígítatlan vagy potenciált formában, illetve kompozitumként (készítmény) alkalmazzák őket szájon át adva, bőr alá adott és intravénás injekciók, illetve külsőleg krém, olaj formájában.

Az antropozófus gyógyászatban speciálisan képzett terapeuták végzik a művészeti terápiákat (Collot-féle fény, szín, sötétség terápia, Hauschka féle képzőművészeti terápia), a gyógyeuritmiát, a terápiás beszédképzést, a zeneterápiát, valamint a fizioterápiákat (Hauschka féle ritmikus masszázs, Pressel masszázs) és az ápolást (borogatások, pakolások, bedörzsölések és fürdők formájában). Az antropozófus orvoslás fontos része a biográfiai munka, mely során az életút feldolgozása és mélyebb összefüggéseinek megértésében segít a terapeuta. Az antropozófus medicina esszenciája a gyógyító közösség, mely az orvosok és terapeuták részvételével rendszeresen tartott közös páciens megbeszélés és bemutatás során tud megnyilvánulni, amikor az egyéni tapasztalatok összeadódnak, és a közösen megfogalmazott gyógyulási igény és terápiás javaslat nagy hozzáadott értéke érvényesül.

Terápiás csapatunk Magyarországon igyekszik közösen megvalósítani mindezt, így a világszerte elterjedt antropozófus gyógyászat idén januártól járóbeteg ellátás formájában elérhetővé vált.

Dr. Papp Szidónia, antropozófus orvos, belgyógyász

 

Nézd meg ezt is

Azonnali gyógyulás orvosi szemmel – Kvantumi folyamatok

Miért lehetséges az azonnali gyógyulás? Mi lenne, ha megpróbálnánk megérteni? Mi lenne, ha tanulnánk belőlük? Orvosként így látom...

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!