Yin és Yang – az ellentétek vonzása a hagyományos kínai orvoslásban

Ellentétek, amik lelki, majd később testi problémáink okozói lehetnek, pedig harmóniában állnak egymással. Mi köze ennek az egészségünkhöz? Mit gondolnak erről a sok ezer éves tanok? Mit árul el a yin és yang?

A yin és yang közötti egyensúly megtartásának alapgondolata visszanyúlik a klasszikus kínai filozófiához. A kínai orvosok az egymással szembenálló, de egymást kiegészítő elemekkel magyarázzák a dolgok, így a test részei közötti viszonyokat. A kínai orvosok szerint a yin nem létezhet yang nélkül, az egymással szemben kialakuló viszony képezi a testben az egyensúlyt, a harmóniát. Az egyensúly felborulása esetén megbetegszik az ember és negatívan hat az életerő mozgatására és az egészségre.

Éltető erőt áramoltatnak az ellentétes poláris erők a Yin és Yang

A több, mint 5000 éves kínai orvoslás elmélete szerint az egészség az éltető energia (Qi vagy chi) testünkben való szabad keringésétől függ. A keringetést az ellentétes poláris erők – a yin és a yang – tartják fenn, amelyek a környezettel, a makrokozmosszal is kapcsolatban vannak.

A hagyományos kínai gondolkodás két ellentétes pólusra osztja a természet erőit, azonban ezek a pólusok mégis egységet alkotnak ősidők óta. A két ellentétpár egymásba olvadását a kerek, fekete-fehér, jellegzetes szimbólummal a yin-yang jellel ábrázolják.

A nőies és férfias, a lent és fent fogalmak egymást feltételezik, egységgé az állandó változás, átalakulás, egymástól való kölcsönös függőségük kovácsolja őket.

Az egyensúly tőlünk független valóság, megbontására irányuló bármilyen igyekezet csupán ideiglenes, hasztalan és önpusztító kísérlet lehet.

Együtt változni az egészség érdekében

A kínai gondolkodás szerint az ember a mikrokozmosz és a makrokozmosz szerves része. Így azok változásaival szorosan együtt kell változnia. A betegségek ebből adódnak, hogy változatlanul akarjuk magunkat látni. A világot az alapvetően két ellentétes erő egymásra hatása alakítja. Ezeken – a yin és yang- keresztül jelenik meg az egyetemes energia.

A yin a befogadó, a hideg, a negatív, a yang az aktív, a meleg, a pozitív.

Yin és Yang gondolkodás az ellentétek harmóniája érdekében

Yin és Yang - az ellentétek vonzása a hagyományos kínai orvoslásban

A mi európai gondolkodásunk az ellentéteket vagy-vagy értelmezi szemben a kínaiakkal, akik is-is típusúan gondolkodnak.

Szerintük a két ellentétes erő bármelyikét csak a másikhoz viszonyítva értelmes meghatározni. A világegyetem és benne az ember még az ún. 5 elemmel is összefüggésben van. Ezek a fa, a tűz, a föld, a fém, a víz. Ezek az elemek meghatározott rendszer szerint támogatják egymást vagy állnak szembe egymással.

Mindegyik elemnek van egy yin és egy yang jellegű megjelenési formája, amelyhez egy-egy szervet és energia vezetéket rendelnek. A vezetékekben az energia állandóan kering és ennek a keringésnek meghatározott rendje, ideje van. A diagnosztikával ezt az áramlást és annak diszharmóniáit észlelik. Gyógyítani pedig ezeket a diszharmóniákat gyógyítják az egyensúlyi energia áramlás érdekében.

Dr. Wang Yu Cai kínai orvoslás szakorvos

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!