Férfi stressz a hormonok ellensége – Ez megoldható, tudtad?

A férfiaknál is a hormonok felelnek a szexualitásért, a külsőért, az egészségért, az egyensúlyért, a nemző képességért, erőnlétért. Ha ezt mind tönkre szeretnénk tenni, akkor ne vegyük észre a jeleket és ne keressünk megoldást. Ha fontos  a megtartás, akkor íme a megoldás: férfi stressz le, férfi hormonok egyensúlya fel.

A férfi stressz a férfi hormonok legnagyobb ellensége

Nagyon sok cikk található az interneten a nők hormonális változásairól és arról milyen problémákat okoz a hormonszint eltolódása. Ehhez képest elenyésző a férfiak hormonális problémáival foglalkozó cikkek száma. Azt gondolom, ez főként azért van így, mert a férfiak is úgy gondolják: ezek csak női dolgok. Talán nem is tudatosul sokunkban, hogy milyen komoly problémákat okozhat a férfiaknak is, ha hormonális egyensúlyukat  elvesztik. Ezért beszéljünk egy kicsit a másik oldalról.

A férfi stressz “gyengébb nemet” csinál az erősebbik nemből

A férfiak lassan kivívják a nők bitorolta „gyengébb nem” jelzőt. Itt persze nem az izomerőről van szó, mert abban változatlanul a férfierő az igazi. Inkább arról, hogy férfijaink védelemre szorulnak és nekünk, nőknek feladatunkká válik – mint az a régmúltban is így volt – a társunk egészségének védelme.

Mit tehet egy nő?

Mi nők sokat tehetünk értük, mert mi látjuk el őket jó szóval, figyelemmel, tanáccsal, óvjuk egészségüket, míg ők a család jólétéért dolgoznak. Így volt ez régen is, nem kell, hogy ez megváltozzon, hiszen mi nők erre alkalmasabbak vagyunk, mint a férfiak.

Mit csinál a férfi?

Férfi stressz - csak meg kéne állítani valahogy a tesztoszteron csökkenéstAz életmód változása azonban éppen úgy érinti a férfiak hormonrendszerét, mint a nőkét. A tapasztalatok szerint azonban a nők gyakrabban foglalkoznak magukkal, egészségi állapotukkal, figyelik  testi jelzéseiket, sőt alkalmasint orvoshoz is fordulnak, ha rendellenessé válik valamely szervük működése. Míg a férfiak természetesnek fogják fel teljesítőképességük csökkenését, testük jelzéseire nem figyelnek, a betegség megelőzésére tett kísérleteket női hóbortnak, vagy luxusnak tekintik. Orvoshoz csak akkor mennek, ha a tűrhetetlen fájdalom miatt a baj elhatalmasodott és veszélyben a mozgás, a munkavégzés, vagy a nemzés képessége. Ez utóbbi az, amire relatíve korán gyorsul be a cselekvési ösztönük.

Mi történt velem?

Kérdezik. Még csak 45, vagy 60 éves vagyok? Még a legszebb férfikoromat élem, vagy éppen most élném. Miért nem működök úgy, mint huszonéves koromban? Ezek a kérdések jogosak, de jó lenne kicsit előbb feltenni, és választ is keresni rá.

A legnagyobb ellensége a férfihormonoknak a stressz. Ahogy a nők, a gyakori stressz hatására szabálytalan ciklussal, rossz alvással, hajhullással, stb. reagálnak, úgy ez a férfiaknál is jelentkezik, csak nem ilyen látványos formában.

Segítség, csökken a tesztoszteron szint

Megváltozik a hormon egyensúly, lecsökken a tesztoszteron szint. Ezt hamar észre lehetne venni, ha lenne a stresszes embernek erre figyelme. DE nincs.

Jön a magyarázat a szexuális vágy csökkenésére

Helyette jön magyarázat: azért csökken a szexuális vágy, mert sok a munka, kevés az alvás, sokfelé kell koncentrálni.

Tudjuk a Maslow féle szükséglet-piramisból, hogy csak az alapszükségletek kielégítése után következik a fajfenntartási igény. A férfi stressz miatt elakadás következik be… 🙂

A meddőség 50%-a férfiakat érinti

Mélyebbre tekintve látható, hogy a tesztoszteron szint leesése a hímivarsejtek minőségére és számára is nagy hatással van. Ennek tulajdonítható, hogy az egyre gyakoribb „meddőség” közel 50 %- a a férfiakat érinti.

Hormontorna férfiaknak is – csökken a stressz is

Ennek „kezelésére” kezdetben elég lenne a vitaminokkal való jobb ellátás, a stressz oldása és a mozgás, de nem a kondi termekre gondolok.

Van kifejezetten erre irányuló mozgásforma: az AVIVA Hormontorna. Ahogy a nevében is benne van, ez a torna a hormonrendszer helyreállítását, egyensúlyba hozását célozza meg. Hatására megemelkedik a tesztoszteron szint, könnyebb a stressz oldása, és a házaspári kapcsolatoknak is kifejezetten jót tesz. Az AVIVA torna olyan mozgás gyakorlatokat tartalmaz, amely többek között a kismedencei szervek vér és tápanyagellátását, valamit salakanyag elvezetését segítik. Ezért hat gyorsan, megszüntetve a blokkokat, elakadásokat.

Már fiatalabb korban elkezdődik

Beszélnünk kell az idősebb korban természetes módon lecsökkent tesztoszteron okozta problémákról is. Ez különösen fontossá vált napjainkban, amikor a mozgásszegény és gyors éttermi életmód a stresszel együtt már fiatalabb korban elkezdi aknamunkáját.

Gyakorta megfigyelhető, hogy a férfiak már fiatalabb korban, finoman szólva lazább kötőszövettel rendelkeznek. Még inkább úgy mondhatjuk: hasi zsírszövetet szaporítanak és negyvenes éveikben már látványosan mellesednek, testszőrzetük lekopik, stb. Ennek fő oka az ösztrogén megemelkedett szintje. Kutatások igazolták ennek veszélyét a szívkoszorúerekre, a gyulladásokra és a stroke-ra.

Életmódváltással segíthetünk a problémán. A friss, egészséges, sok nyers növényt tartalmazó étel segít megszabadulni a felesleges kilóktól, salakanyagoktól, helyreállítja a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát. A rendszeresen végzett AVIVA torna, látványosan segíti helyreállítani a hormonegyensúlyt, és csökkenti, elmulasztja a kismedencei gyulladásokat, mint pl. a prosztatagyulladást.

Szex és prosztata – az ördögi kör

A prosztatagyulladás kialakulásának oka lehet a szex hiánya is. Kialakulhat egy ördögi kör: a férfiaknál (is) a stressz miatt alacsony lesz a libidó, vágy hiányában csökken a nemi élet, aminek prosztatagyulladás lesz az eredménye. A fájdalmas prosztata kizárja a nemi életet és a kör bezárult.

A gyakori prosztata gyulladás növeli a prosztata megnagyobbodás veszélyét.

Egy nőorvos a prosztatáról tartott előadását így vezette be:

Kedves Hölgyeim!

A prosztatáról beszélek ma Önöknek.

A prosztata a nők legfontosabb szerve. Miért a nőké? Mert ők érzik meg először, ha a társuknak nem működik rendben a prosztatájuk. Vigyázzunk rá, családunk békéje kezünkben van.

Pogány Zsuzsanna Aviva Módszer Oktató

Nézd meg ezt is

Képzettársítás a betegségek lelki okai között - Ne legyél beteg, ha nem muszáj :)

Képzettársítás a betegségek lelki okai között – Ne legyél beteg, ha nem muszáj :)

El sem tudom képzelni, mennyi ilyen "betegség" lehetséges, azaz mennyi ilyen egészség lehetséges :). Legalább ne képzettársítás miatt legyél beteg :)

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!