Férfi stressz a hormonok ellensége – Ez megoldható, tudtad?

A férfiaknál is a hormonok felelnek a szexualitásért, a külsőért, az egészségért, az egyensúlyért, a nemző képességért, erőnlétért. Ha ezt mind tönkre szeretnénk tenni, akkor ne vegyük észre a jeleket és ne keressünk megoldást. Ha fontos  a megtartás, akkor íme a megoldás: férfi stressz le, férfi hormonok egyensúlya fel.

A férfi stressz a férfi hormonok legnagyobb ellensége

Nagyon sok cikk található az interneten a nők hormonális változásairól és arról milyen problémákat okoz a hormonszint eltolódása. Ehhez képest elenyésző a férfiak hormonális problémáival foglalkozó cikkek száma. Azt gondolom, ez főként azért van így, mert a férfiak is úgy gondolják: ezek csak női dolgok. Talán nem is tudatosul sokunkban, hogy milyen komoly problémákat okozhat a férfiaknak is, ha hormonális egyensúlyukat  elvesztik. Ezért beszéljünk egy kicsit a másik oldalról.

A férfi stressz “gyengébb nemet” csinál az erősebbik nemből

A férfiak lassan kivívják a nők bitorolta „gyengébb nem” jelzőt. Itt persze nem az izomerőről van szó, mert abban változatlanul a férfierő az igazi. Inkább arról, hogy férfijaink védelemre szorulnak és nekünk, nőknek feladatunkká válik – mint az a régmúltban is így volt – a társunk egészségének védelme.

Mit tehet egy nő?

Mi nők sokat tehetünk értük, mert mi látjuk el őket jó szóval, figyelemmel, tanáccsal, óvjuk egészségüket, míg ők a család jólétéért dolgoznak. Így volt ez régen is, nem kell, hogy ez megváltozzon, hiszen mi nők erre alkalmasabbak vagyunk, mint a férfiak.

Mit csinál a férfi?

Férfi stressz - csak meg kéne állítani valahogy a tesztoszteron csökkenéstAz életmód változása azonban éppen úgy érinti a férfiak hormonrendszerét, mint a nőkét. A tapasztalatok szerint azonban a nők gyakrabban foglalkoznak magukkal, egészségi állapotukkal, figyelik  testi jelzéseiket, sőt alkalmasint orvoshoz is fordulnak, ha rendellenessé válik valamely szervük működése. Míg a férfiak természetesnek fogják fel teljesítőképességük csökkenését, testük jelzéseire nem figyelnek, a betegség megelőzésére tett kísérleteket női hóbortnak, vagy luxusnak tekintik. Orvoshoz csak akkor mennek, ha a tűrhetetlen fájdalom miatt a baj elhatalmasodott és veszélyben a mozgás, a munkavégzés, vagy a nemzés képessége. Ez utóbbi az, amire relatíve korán gyorsul be a cselekvési ösztönük.

Mi történt velem?

Kérdezik. Még csak 45, vagy 60 éves vagyok? Még a legszebb férfikoromat élem, vagy éppen most élném. Miért nem működök úgy, mint huszonéves koromban? Ezek a kérdések jogosak, de jó lenne kicsit előbb feltenni, és választ is keresni rá.

A legnagyobb ellensége a férfihormonoknak a stressz. Ahogy a nők, a gyakori stressz hatására szabálytalan ciklussal, rossz alvással, hajhullással, stb. reagálnak, úgy ez a férfiaknál is jelentkezik, csak nem ilyen látványos formában.

Segítség, csökken a tesztoszteron szint

Megváltozik a hormon egyensúly, lecsökken a tesztoszteron szint. Ezt hamar észre lehetne venni, ha lenne a stresszes embernek erre figyelme. DE nincs.

Jön a magyarázat a szexuális vágy csökkenésére

Helyette jön magyarázat: azért csökken a szexuális vágy, mert sok a munka, kevés az alvás, sokfelé kell koncentrálni.

Tudjuk a Maslow féle szükséglet-piramisból, hogy csak az alapszükségletek kielégítése után következik a fajfenntartási igény. A férfi stressz miatt elakadás következik be… 🙂

A meddőség 50%-a férfiakat érinti

Mélyebbre tekintve látható, hogy a tesztoszteron szint leesése a hímivarsejtek minőségére és számára is nagy hatással van. Ennek tulajdonítható, hogy az egyre gyakoribb „meddőség” közel 50 %- a a férfiakat érinti.

Hormontorna férfiaknak is – csökken a stressz is

Ennek „kezelésére” kezdetben elég lenne a vitaminokkal való jobb ellátás, a stressz oldása és a mozgás, de nem a kondi termekre gondolok.

Van kifejezetten erre irányuló mozgásforma: az AVIVA Hormontorna. Ahogy a nevében is benne van, ez a torna a hormonrendszer helyreállítását, egyensúlyba hozását célozza meg. Hatására megemelkedik a tesztoszteron szint, könnyebb a stressz oldása, és a házaspári kapcsolatoknak is kifejezetten jót tesz. Az AVIVA torna olyan mozgás gyakorlatokat tartalmaz, amely többek között a kismedencei szervek vér és tápanyagellátását, valamit salakanyag elvezetését segítik. Ezért hat gyorsan, megszüntetve a blokkokat, elakadásokat.

Már fiatalabb korban elkezdődik

Beszélnünk kell az idősebb korban természetes módon lecsökkent tesztoszteron okozta problémákról is. Ez különösen fontossá vált napjainkban, amikor a mozgásszegény és gyors éttermi életmód a stresszel együtt már fiatalabb korban elkezdi aknamunkáját.

Gyakorta megfigyelhető, hogy a férfiak már fiatalabb korban, finoman szólva lazább kötőszövettel rendelkeznek. Még inkább úgy mondhatjuk: hasi zsírszövetet szaporítanak és negyvenes éveikben már látványosan mellesednek, testszőrzetük lekopik, stb. Ennek fő oka az ösztrogén megemelkedett szintje. Kutatások igazolták ennek veszélyét a szívkoszorúerekre, a gyulladásokra és a stroke-ra.

Életmódváltással segíthetünk a problémán. A friss, egészséges, sok nyers növényt tartalmazó étel segít megszabadulni a felesleges kilóktól, salakanyagoktól, helyreállítja a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát. A rendszeresen végzett AVIVA torna, látványosan segíti helyreállítani a hormonegyensúlyt, és csökkenti, elmulasztja a kismedencei gyulladásokat, mint pl. a prosztatagyulladást.

Szex és prosztata – az ördögi kör

A prosztatagyulladás kialakulásának oka lehet a szex hiánya is. Kialakulhat egy ördögi kör: a férfiaknál (is) a stressz miatt alacsony lesz a libidó, vágy hiányában csökken a nemi élet, aminek prosztatagyulladás lesz az eredménye. A fájdalmas prosztata kizárja a nemi életet és a kör bezárult.

A gyakori prosztata gyulladás növeli a prosztata megnagyobbodás veszélyét.

Egy nőorvos a prosztatáról tartott előadását így vezette be:

Kedves Hölgyeim!

A prosztatáról beszélek ma Önöknek.

A prosztata a nők legfontosabb szerve. Miért a nőké? Mert ők érzik meg először, ha a társuknak nem működik rendben a prosztatájuk. Vigyázzunk rá, családunk békéje kezünkben van.

Pogány Zsuzsanna Aviva Módszer Oktató

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!