Energialégzés – Hány mp légzésszünet az egészséges?

Milyen betegségeken segít az Energialégzés? Szén-dioxid tévhitek és megoldások. Te mekkora légzésszünetet tartasz? 

Már az iskolában megtanultuk, hogy oxigént lélegzünk be és szén-dioxidot lélegzünk ki. A gázcseréről a ma használatos tankönyvek még mindig azt tanítják, hogy a szervezetnek folyamatos utánpótlásra van szüksége oxigénből, és az állandóan termelődő szén-dioxidtól meg kell szabadulnia, mivel az csak salakanyag.

Azt sulykolják belénk, hogy felszínesen lélegzünk és a lehető legmélyebben alaposan át kell lélegezni a tüdőnket.

De ezt az elméletet, megdöntötte egy orosz orvos

1952-ben: Dr. Konsztantin Buteyko. Megállapította, hogy az ember annál intenzívebben lélegzik, minél közelebb áll a halálhoz. Majd praktizáló orvosként betegek százainak megfigyelése közben rájött arra, hogy minél nagyobb mennyiségű levegőt lélegzik be az ember, annál betegebb. Bebizonyította, hogy sok civilizációs betegség a fokozott légvétel miatt alakul ki, és épp akkor javul, ha kevesebbet lélegzünk.

Kifejlesztett egy visszafogott légzési módot, amivel növelte a szén-dioxid mennyiségét a vérben, és ennek a módszernek a használatával gyógyította meg magát és később betegek százait. Módszerét kezdetben az asztmások gyógyítására, légzőszervi és keringési betegségek gyógyítására használták, és a 70-es években nagy népszerűségnek örvendett.

Energialégzés látványra

Ez a légzéstechnika látványra olyan, mintha nem is lélegeznénk, csendes, szinte láthatatlan.

Ezt a rendszert ugyancsak egy orosz orvos fejlesztette tovább: Dr. Komin Vlagyimir, aki Légzéskontroll címen írt könyvet a módszerről. Keleti filozófia felé fordult és megismerte a különböző légzéstechnikákat. Rájött, hogy nem elég a mechanikus gyakorlás, hanem mélyebb változásokra van szükség. Ezért többféle légzéstechnikát kombinálva kidolgozta saját módszerét, egy „gyakorló-barát” rendszert, amiben ötvözte a jóga, a csikung ősi tanításait az orosz űrkutatás felfedezéseivel.

A sejtek szempontjából nem mindegy a szén-dioxid koncentrációja 

Az Energialégzés különböző légzéstechnikái arra irányulnak, hogy a szén-dioxid szintet növeljük a szervezetben. Mivel a véráramba szállított oxigént a vörösvértestek akkor tudják optimálisan leadni a sejteknek, szöveteknek, ha a szén-dioxid koncentrációja elér egy bizonyos szintet (6.5 % a szövetekben), ekkor a testünk egészséges.

Energialégzés - Hány mp légzésszünet egészséges?

Mi okozza a szén-dioxid hiányt?

Ha szén-dioxid hiány lép fel, aminek oka lehet: a stressz, a túl sok munka, veszteség, a helytelen táplálkozás és életmód, vagy éppen a túllélegzés-, ilyenkor a test takarékoskodni kezd az energiával, ezért sok sejt kikapcsol, nem működik tovább, vagy csak csökkent üzemmódban dolgozik. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, kialakulnak a betegségek.

Az energialégzés célja:

a légzéssel visszafordítani a negatív folyamatokat és úgymond visszakapcsolni a sejteket, hogy újra normál üzemmódban dolgozzanak. Az energialégzés egyben helyreállítja a légzőközpont normális működését is, ami energiánk áramlásának egyensúlya miatt nagyon fontos.

A szén-dioxid-koncentrációnak vannak határértékei, amelyekkel dolgozunk:

  • 5 mp fölött indul az élet,
  • 5-10 mp között az ember kórházban van,
  • 10-15 mp között szabadon tud mozogni, már tud élni, de beteg,
  • 20 mp körül normál életet tud élni.

A legtöbb ember 15-20 másodperces légzésszünettel éli mindennapjait, ez azt jelenti, hogy egy belégzés és kilégzés után 15-20 másodpercig tud légzésszünetet tartani nagyobb megerőltetés nélkül. (Ez egyszeri mért adat, nem a mindennapi légzésnél használatos!) Ilyenkor a vérében 4.5 % a szén-dioxid szint.

Melyik légzésszünetnél melyik betegség gyógyul?

A 20 másodperces légzésszünetnél a tüdőbetegségekkel kapcsolatos gyógyulási reakciók, mint a krónikus tüdőgyulladás, hörgőgyulladás, tüdőzsugorodás, ezért ezek a betegségek gyógyíthatók a legkönnyebben.

A 30 másodperces légzésszünetnél gyógyíthatók az emésztőrendszer betegségei: gyomorfekély, krónikus bélgyulladás, aranyér. Az orr és gége betegségei: pl. az arcüreggyulladás, mandulagyulladás.

A 40 másodperces légzésszünetnél kezd a betegségek zöme elmúlni: vese és máj betegségei, az izületi panaszok, a hormon –és immunrendszer betegségei, az allergia, az aszthma, a daganatos megbetegedések, bőrbetegségek, eltűnnek a paraziták a szervezetből. Az ember már majdnem teljesen egészséges.

A 60 másodperces légzésszünetnél az idegrendszeri megbetegedéseket és károsodásokat lehet visszafordítani, mint például az epilepszia, a szklerózis multiplex, az agykoponya traumák. Parkinson-kór.

Energialégzés az energikusságért

Amikor az ember minden nap foglalkozik ezzel a különleges légzéstechnikával, elkezdi gyűjteni az energiát, és lehetősége lesz betegség és fizikai fáradtság nélkül élni. Csökken vagy teljesen megszűnik a narkotikumok (édesség, nehéz ételek, cigaretta, kávé, alkohol) iránti vágya.

Hogyan lehet megtanulni?

Míg elérjük a szintet, naponta legalább 20-40 percet kell foglalkozni a légzéssel, utána heti néhány alkalommal elegendő légző gyakorlatot végezni. Meg kell jegyezni, hogy ez a légzéstechnika, olyan egyszerű, hogy napi rutinba beépítve, séta vagy kirándulás közben, vagy közlekedési eszközön is nyugodtan végezhető.

Egyszerű, de egyedül, légzésterapeuta nélkül nem lehet gyakorolni, amíg el nem sajátítjuk tökéletesen a különböző technikákat. Egy tanfolyam alatt 5-6, a mindennapokban használható légzéstechnikát tanulunk.

Amint nő a szén-dioxid mennyisége a vérben, elindulnak a  gyógyulási reakciók. A tanfolyam sokat alatt beszélünk ezekről a gyógyulási reakciókról, hogy mindenki tudatosítsa magában, hogy mi miért van, melyik folyamat mit jelent, és hogyan tartozik ez az érzet hozzá? Mi okozza? Tudatosítjuk, hogy a gyógyulás két szinten indul el, mert ekkor lesz tartós a változás:

  1. Fizikai szinten indul a gyógyulás
  2. A gyógyulás mindig kihat  lelki szintre is.

Molnár Erika légzésterapeuta

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!