Párkapcsolat – Miért szalmaláng a párkapcsolataink döntő többsége?

Manapság könnyen ismerkedünk személyesen vagy akár online. A modern technika számos lehetőséget kínál a kapcsolattartásra, ami nyilván nem helyettesítheti a személyes találkozást és nem tölti be a párkapcsolat hiányát. A látszólagos kapcsolatok mellett sokan magányosnak érezhetik magukat.

Vajon mi az oka annak, hogy a legtöbb párkapcsolat kérészéletű?

Mit keres ma, aki egyedülálló? Milyen elvárásokkal, milyen vágyakkal, tervekkel érkezünk egy kapcsolatba? Te mire vágysz, ha választasz egy kapcsolatot?
Hajlandó vagy-e kompromisszumot kötni, áldozatot hozni a párodért? A feltétel nélküli szeretet is ismeretlen fogalom a párkeresők nagy része számára. A kapcsolatoknak szinte nincs semmilyen íve. Nincs várakozás, nincs idő valódi mély érzelmek kialakulására. Instant kapcsolatok, minden gyors és eldobható.

Mi a célod a kapcsolattal

A kapcsolatok célja többnyire az, hogy legyen kivel szórakozni, bulizni, moziba járni és nem elsődleges szempont az egymás megértése és támogatása. A lényeg hogy pörgés és kaland legyen unalom nélkül, a valóság azonban hosszú távon mást is tartogat. Nem lehet a hát minden napján a szórakozást hajszolni. A unalmas hétköznapokban is meg kell találni a kellemeset, az élményeket. Van, aki a hétköznapi taposómalomba besüllyedve nem képes kikapcsolni és túl elfoglalt hozzá, hogy szerelmes legyen. Beéri bögrés leves gyorsaságú kapcsolatokkal.

A kapcsolat jó estben olyan, mint egy építkezés. Van alapja és némi tervezés sem árt. Az egymás kölcsönös megértése érett kapcsolat kialakulásához időre van szükség. Ezt nem mindenki tudja kivárni. A bátrak kiváltsága a segítség kérés például párkapcsolati tanácsadás formájában.

Áldozz időt a párodra

A kapcsolatok törékenységének másik oka hogy nem áldoznak időt egymásra az emberek. A meglévő kapcsolatnál látszólag jobb lehetőség felbukkanása esetén rögtön tovább állnak. A másik fél felé nagy elvárásokat támasztanak, de önmaguktól nem várják el ugyanezt. Párhuzamos kapcsolatokat futtatnak, de senki felé sem köteleződnek el igazán. A külső értékek felülírják a belsőket, pedig hosszú távon a belső értékek sokkal nagyobb szerephez jutnak a kapcsolat életben tartásában. Az online világnak köszönhetően szinte mindent tudunk egymásról anélkül, hogy találkoznunk kellene hozzá, és hogy időt töltenénk együtt. Ez személytelenné teszi a kapcsolatokat.

El tudsz köteleződni a párod mellett?

Az elköteleződés is nagy mumus. Sokak számára teljesen lehetetlennek tűnik, hogy egyetlen emberrel éljék le az életüket és nagy ívben kerülnek mindent, ami állandósághoz vezethet.A most fiatal nemzedék képes teljesen különválasztani a szexet és a szerelmet. A szex megelőz minden mást és a házasságon kívüli szex is természetes. A nyitott kapcsolatok, a „barátság extrákkal” és az egyéjszakás kalandok teljesen természetesek. Nagyon kevesek képesek szívből szeretni és vállalni az idő és a távolság okozta nehézségeket.

Nagy a félelem az újjal szemben, a csalódásokkal szemben ezért biztonsági játékot játszanak sokan. Látszólag nagy társasági életet élnek, de igazán senkit sem engednek közel magukhoz. Falakat emelnek maguk köré, ami mögül próbálják megnézni és megélni milyen is a valódi élet. Sokak számára a saját életük megfelelő irányítása is nehézséget jelent, az ő számukra lehet megoldást az életvezetési tanácsadás.

Te értékes párkapcsolatban élsz?

A párkapcsolat sajnos nem jelent értéket. Nagy a jövés-menés és nem okoz gondot elengedni bárkit is. Jellemző az önzés kompromisszumok helyett. Ha elromlik valami a kapcsolatban, akkor a „javítás módja csere” elve működik. Az egó irányít mindent és ahelyett, hogy megbeszélnék és megoldanák a felmerülő nehézségeket inkább tovább állnak. Nyilván nem ismernek más megoldást vagy túl sok energia lenne igazán őszintének lenni önmagukhoz és a társukhoz. A hiba természetesen mindig a másikban van és a felelősség vállalása is ismeretlen fogalom sokak számára.
Ha te úgy döntöttél tartós kapcsolatot választasz akkor csupán a fenti lista alapján kell döntened mi működik neked. Ha szakember segítségére van szükséged érdemes komplex tudással rendelkezőt választanod.

Katona Andrea

 

Nézd meg ezt is

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Anyagi kérdéseink az Önvaló Tudatosságunk teréből

Az anyagiak szegény-gazdag játszmája Önvalóként (a valódi Énünk) energia mezővé szelidül, amit tudatosan meghaladunk. Az anyagi kérdések ily módon többé nem okoznak szenvedést, bánatot, vagy aggodalmat, problémát. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!