Szülés utáni depresszió és megoldásai – Ha nem olyan az anyaság, mint vártuk

A szülés utáni depresszió váratlanul csap le. Amikor végre megszületik, a várva várt kisbaba a legtöbben azt gondolják, hogy mostantól ülnek majd a kicsivel egy rózsaszín vattacukor illatú felhőn és minden megy majd, mint a karikacsapás. A baba főleg alszik és eszik és persze csakis anyatejet és minden tökéletes lesz.

Ezt a képet táplálják a kismama magazinok a tökéletes anyák és babák képeivel illusztrálva. Az átlag földi halandó persze hiába próbálja ezt megvalósítani a valóság számos esetben teljesen más.

Te címlapra való kisbabás anyuka vagy?

Ilyenkor érezheti úgy az ember lánya, hogy ez mindenki másnak sikerül csak neki nem. A kisbaba az élet legnagyobb adománya, amit csak ő nem tud értékelni a helyén, hiszen ahelyett hogy, lubickolna, a boldogságban csak a falat bámulja és a babában sem tud gyönyörködni és még a sírása is idegesíti. Mi lehet ennek az oka? A hibát mindig magunkban keressük, persze az önvád nem hoz könnyebbséget. Érdemes ránézni őszintén hogy ez lehetséges, hogy nem egyszerű hangulatingadozás, hanem szülés utáni depresszió.

Sokáig tabutéma volt, hogy az anyák egy része boldogtalanság érzéssel küzd a szülés után. Nem tartották illendőnek beismerni, hogy amikor mindenki azt várja, hogy örüljenek ők kiégettséget és szomorúságot éreznek, és még élni sincs kedvük. A kisbaba körüli teendőket rendkívül megterhelőnek érzik és semmi kedvük elvégezni azokat. Néhány híresség felvállalta ezt, Brooke Shields pedig könyvet írt a témában a személyes élményei alapján. Ezzel a néma tömeg gondja napvilágra kerülhetett. Senkinek sem kellett többé ufónak éreznie magát, ha boldogtalannak érezte magát szülés után.  Átlagban minden tizedik nő érintett a szülés utáni depresszió kapcsán.

Mi a gyermekágyi depresszió oka?

Az okok sokfélék lehetnek és összetettek. Gyakoribb az előfordulása a túl fiatal anyukák körében illetve azon anyukák között, akik nem kapnak elegendő segítséget a baba körül. egyedülálló anyukák vagy a nem működő kapcsolatban élők. Azokra is érdemes jobban odafigyelni, akik a terhesség alatt voltak depresszióra hajlamosak. A támogató környezet hiánya vagy a nehéz anyagi körülmények, valamint ha a kismama nem igazán tervezte a babát és belekényszerítve érzi magát az anyaszerepbe, ezek mindegyike erősítheti a depresszióra való hajlamot. A megoldások között a ThetaHealing is jelentős szerepet kaphat.

A gyermekágyi depresszió nemcsak az új anyukát érintheti, de az apukák is tapasztalhatnak magukon hasonló tüneteket. A megnövekedett érzelmi és anyagi felelősség az alkalmazkodás a kis jövevényhez és a vágyaink illetve igényeink háttérbe szorítása nagy megterhelés lehet a szülőpárnak. Az új helyzet okozta bizonytalanság sem teszi könnyebbé a helyzetet.

A szülés utáni hormonális változások okozhatnak hangulatingadozást, amelyre jellemző lehet kedvetlenség és sírás. Az anyuka boldogtalan, nem tud örülni a kisbabájának és nehezen kerül vele kapcsolatba. Állandó fáradtság jellemző rá aludni mégsem tud. Étvágytalan vagy csak az evésben lel örömöt. Ha ezek a tünetek állandósulnak, segítségre van szüksége a kismamának. Ha ez az állapot tovább tart, mint két hét nem érdemes hosszan várni, hogy majd magától megoldódik a helyzet, mert ez nem jó sem az anyukának sem a kisbabának.

Az elvárások súlya alatt előjöhet a szülés utáni depresszió

A nők nagy része szülés után nem érzi kompetensnek magát a kisbaba gondozására. Görnyedeznek az elvárások súlya alatt és azt gondolják, ha ők nem olyan boldogok és ragyogóak, mint  a reklámokban a frissen sminkelt parfümillatú anyukák akkor bizony kudarcot vallottak, mint anya. Pedig a reklám az csak reklám a valóság teljesen más. Hangulatingadozás, rosszkedv minden kismamánál előfordulhat, de többnyire pár óra vagy nap alatt magától elmúlik. Ha az anyuka rosszkedve akadályozza őt a gyermek körüli teendők ellátásában, akkor gyermekágyi depresszióról beszélünk,  és mindenképpen orvoshoz kell fordulni.  Orvos dönti majd el, ahogy pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés szükséges. Léteznek olyan antidepresszánsok, amelyek mellett nyugodtan lehet folytatni a szoptatást. a terápiába a bevonható az édesapa is.

A gyermekágyi depresszió megelőzhető a szülői feladatokra való reális felkészülés. Könnyebb megbirkózni a feladatokkal, ha előre tudjuk őket hiteles forrásokból informálódva, a gyermekvállalás szépségei mellett megismerve a nehézségeket is.

Jól jöhet ilyenkor egy tapasztalt barátnő, akivel őszintén lehet beszélni bármiről gátlások nélkül, és aki ítélkezés helyett képes segíteni és bátorítani az elbizonytalanodott anyukát. Ha van olyan családtag, aki tud segíteni a baba körüli feladatok ellátásában vagy a háztartásban akkor élni kell a lehetőséggel. Ebben az időszakban a kisbaba irányít mindent, ezért az újdonsült szülőknek meg kell ragadniuk minden olyan lehetőséget, amikor egy kicsit önmagukra és egymásra figyelhetnek. Bármi, amit együtt csinálnak szorosabbá szövi a kapcsolatukat és együtt könnyebben megbirkózhatnak a feladatokkal.

Katona Andrea

Nézd meg ezt is

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

Miben segíthet a párkapcsolati horoszkóp?

A párkapcsolati horoszkóp vagy szinasztria segít önmagunk és a párunk jobb megismerésében, és rálátást ad mit tehetünk a kapcsolatunk jobbá tételéért.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!