Menstruációs ciklus – Panaszok esetén homeopátiás kezelés

A menstruációs ciklus során a leggyakoribb tünetek az alhasi, deréktáji, medencekörnyéki fájdalom, melyhez a mell feszülő érzése társulhat. Időnként hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás is jelentkezhet. Mi segíthet ilyenkor?

Ha a menstruációs ciklus túlzottan is bőséges 

A bőséges mennyiségű menzesz egyik orvossága a Sabina ilyenkor a menzesz az átlagostól hosszabb ideig tart. A távozó menstruációs vér színe élénkpiros, de a legkisebb mozdulatra vérömlenyek ürülhetnek és a panaszok fokozódnak. A fájdalom a keresztcsonttól a szeméremcsontig terjed, és a combok felső része felé sugárzik.

Ha a menzesz nagyon gyakran jelentkezik, nagy mennyiségű, élénkpiros vérrel, akkor a Trillium pendulum javasolt. A fájdalom azzal az érzéssel jár, mintha a medencecsont apró darabokra tört volna, ilyenkor a fájdalmat enyhíti a szoros fűző felvétele és a pihenés.

Erős vegetatív tünetek

Veratum albumot akkor alkalmazzuk, ha a vegetatív tünetek igen erősek, azaz hideg verejtékezés, hányás, hasmenés lép fel, de eszméletvesztés is jelentkezhet a menzesz alatt.

Kis mennyiségű vérzés

A kis mennyiségű vérzések egyik homeopátiás készítménye a Viburnum opululs ez főleg ideges, ingerlékeny nők készítménye, akik hajlamosak az ájulásra a menzesz ideje alatt. A menzesz ritkán kis mennyiségben, hirtelen fellépő görcsös fájdalommal jelentkezik és pár óra alatt hamar el is múlik.

Görcsös alhasi fájdalom

A menzesz mennyiségétől függetlenül kiváló készítmény a Magnesium phosphoricum, mely hatékonyan oldja a görcsös alhasi fájdalmakat. Oldjunk fel 10 darabot egy liter forró vízben és nap közben lassanként igyuk meg. Az alhasra, a fájdalmas területre helyezett meleg ruha a panaszokat javítja.

Pszichés tünetek

Amennyiben a fájdalmak mellé pszichés tünetek is társulnak az alábbi készítmények javallottak:

Cyclamen: ez a nagyon szomorkás hangulatú, aggódó, sírásra hajlamos nőknek nyújt segítséget. A menzeszük bőséges, véres-fekete, néha elapad. A menzeszt fejfájás, látászavar, szédülés kísérheti.  A Lilium Tigrinum a depresszióra hajlamos nők készítménye, akik a kismedence elnehezülő érzéséről panaszkodnak. A menzeszük gyakran sötét színű, korábban és kis mennyiségben jelentkezik. A fájdalom gyakran valamelyik petefészekben jelentkezik és a combokba, vesékbe sugárzik. Gyakran szapora szívdobogásérzésről és mellkasi fájdalomról panaszkodnak.

Ha a betegek a fájdalomra érzékenyek, akkor a Chamomilla javasolható. A nő labilis, rossz hangulatú, könnyen haragra lobban, menzesze bő mennyiségű, a fájdalom görcsös jellegű.

A menstruációs problémák esetén mindig forduljunk először nőgyógyász szakorvoshoz! Érdemes egy részletes kivizsgálást végeztetni, hogy megtudjuk áll-e szervi, hormonális probléma a háttérben. A hormonegyensúly problémák kezelésére is léteznek homeopátiás készítmények, de persze ez megfelelő szakember irányításával lehetséges.

Dr. Balogh Andrea

Nézd meg ezt is

Gyógyító színvilág - Így már nem misztikum a színek gyógyhatása

Gyógyító színvilág – így nem misztikum a színek gyógyhatása, természetes

Hogyan érdemes használni a színeket? Így már érthető, hogy is lehetséges egy színnek gyógyító hatást tulajdonítani.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!