Homeopátia tragédia: kémiára hivatkozva vetik el a fizika elvein működő szereket

A homeopátia a hasonlót a hasonlóval gyógyítani elv alapján működik. Alkalmazásának elve, abból indul ki, hogy a beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban és elkészítési módban, amely hígítatlanul az egészséges emberben olyan tüneteket vált ki, mint amelyek leginkább hasonlítanak a beteg panaszaihoz. Ezért ez az elv eleve kizárja, hogy hatóanyag alapon ítélhessük meg a működését. Igen, ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerekhez képest másképpen kell igazolást találni a hatékonyságára. Egy békát sem ítélhetünk meg egy csirke tulajdonságainak megfelelően, pedig mindkettő állat :).

Ha a homeopátia nem hatóanyag alapon működik, akkor

Mi okozza (okozhatja) a gyógyulást? 

A homeopátia információs szinten hat. A homeopátiás bogyók információ hordozók, melyek “átírják” a szervezet molekulái számára elérhető információkat a megfelelő feltételek között (ez nem tudományos vélemény!).  Nézzünk egy hétköznapi példát:

Ha két CD lemezt kémiai analízis alá vetnek,akkor egyforma lesz a két CD lemez. Ha betesszük őket CD lejátszóba, ami a CD lemezen lévő frekvenciát hangokká alakítja, akkor az egyiken Mozart zenét, a másikon pop zenét lehet hallani, a kétféle hangzás teljesen más, pedig a CD lemez kémiailag tejesen egyforma! A hangot nem tudja kézbe fogni senki, mégis halljuk és frekvenciával- fizikai paraméterekkel leírható, de a hangot kémiai paraméterekkel nem lehet leírni. Ha a CD “hatóanyagát” kutatnánk, akkor kidobnánk mindkettőt és azt mondanánk ezek alkalmatlanok a zene szolgáltatásra. A két CD azonos anyagú, de 2 különböző információt hordoz. Ugyanez a helyzet a homeopátiás bogyókkal: az alapanyaguk egyforma, de más-más információt hordoznak, mégpedig azt az információt, ami óriási higításban tartalmazza a betegséghez “hasonló” információkat.

Homeopátia – a jövőbe mutató múlt

Ma még nem tudjuk, hogyan is működik az információ áramlás molekuláris szinten és hogy ennek mikor milyen hatásai vannak.  Hogyan is lehetne megítélni a múlt kutatási módszerei (hatóanyag vizsgálat) alapján egy ilyen jövőbe mutató készítményt? Nem is tudom, hogy léteznek-e már ilyen jellegű kvantumfizikai kísérletek? Ugyan hogyan is akarnánk bizonyítékot kapni valamiről, amihez nincsenek még meg a kutatási eszközök, módszerek sem?

Jómagam többször próbáltam homeopátiás kutatásokról írni, de mindig az lett a vége, hogy képtelenség volt. Mert maguk a kutatási módszerek nem voltak alkalmasak a homeopátia alapelveinek betartására ill. a kutatásoktól elvárt paraméterek összeegyeztethetetlenek voltak a homeopátia által meghatározható paraméterekkel (lsd. a béka és a csirke példáját). Emellett angolul sok pozitív eredménnyel szolgáló kutatást lehet olvasni. Itt is igaz, hogy aki, amiben hisz, azt tudja bebizonyítani 🙂 a mai módszerekkel.

Homeopátia tragédia: kémiai elven elítélve pedig fizikailag vizsgálható csak

Az elemzést folytató EASAC szerzők ezt írták: “a vízben oldott anyagok hatása mind térben, mind időben igen korlátozott: befolyásuk nem terjed túl hidrátburkuk határain (ami a nanométeres nagyságrendben mozog), és időbeli hatásuk sem mutat túl a nanoszekundumos vagy annál rövidebb skálán.” Szerintem ez még mindig a hatóanyag hatásának szempontjából való nézőpont, azaz a CD lemez.

“A spektroszkópiás mérésekkel is megerősített elméleti jóslatok értelmében tudományosan tarthatatlan bármiféle, az oldott anyagok hosszú távú tér- és időbeli hatását feltételező modell.” (mta.hu). De kiknek van meg ma a Földön a tudása ahhoz, hogy az emberi szervezet sejt információs szintjén ! végezzen kísérleteket és kiszámolni legyen képes a következményeket.

Számomra mindez csak azt bizonyítja, hogy új kutatási módszerekre (kvantumfizikai?) van szükség…. De vajon ki fogja őket finanszírozni?….

Homeopátia a kutatások eredményeitől függetlenítve

A szervezetet ért erős ingerek megzavarhatják annak működését, olyannyira, hogy megbetegszik. Ezzel szemben a homeopátiás potenciák gyenge ingerként hatva stimulálják és normalizálják a megzavart működést. Ennek köszönhető az is, hogy a homeopátiás szerek mellékhatásmentesek! Ez viszont tagadhatatlan.

Tehát mi a legrosszabb, ami történhet?

Hogy nem hat a szer és akkor még mindig választható a gyógyszer. Adtunk egy lehetőséget egy olyan szernek, ami “barátságosan” gyógyít, nem rombol bennünk semmit.

Ha sikerült a gyógyulás, akkor nincs szükségünk gyógyszerre és annak a sok-sok lehetséges mellékhatására, melyeket gyakran még idő sem volt pontosan felmérni, tekintve a gyógyszerek rövid ideje tartó létezését. És akkor még nem is beszéltünk a gyógyszerek egymásra hatásáról. Ha valakinek többféle gyógyszert kell szednie, vajon kikutatták-e már, hogy milyen az összhatásuk?

EASAC joggal aggódhatna, de…

Jogos felvetés az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületétől (EASAC), hogy szerinte a homeopátia valójában kártékony lehet, mert “időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől”. Szerencsére nálunk ez lehetetlen, mert Magyarországon csakis hivatásos orvos foglalkozhat homeopátiával. Vagyis szakemberek kezében vagyunk, akik pontosan tudják, mely helyzetben lehet a homeopátiás szert választani és melyikben jobb a gyógyszer vagy a kettő kombinációja.

Kinek jó támadni a homeopátiát?

És vajon miért zavar bárkit is, hogy néhány ember, aki bízik a homeopátia 220 éves sikerében (kutatási bizonyítékok nélkül is) homeopátiával szeretne gyógyulni?

Nézzünk néhány statisztikai adatot:

Azt gondolom mindenki tudja, hogy a gyógyszeripar az egyik legjövedelmezőbb üzletág a világon. A homeopátiás szerek pedig  évi 6%-os forgalom növekedést produkálnak (EU-ban 1 md EUR az éves forgalmuk) és 2024-ig töretlen térhódításuk várható. (mta.hu) Kivéve, ha ezt megakadályozzák…. 🙂

És most mi legyen?

Használd nyugodtan a homeopátiás készítményeket, ha úgy érzed jónak és ne hagyd, hogy kétséget ébresszen benned a média. Csak te tudsz tenni magadért és egyébként is nem jobb a placebó hatás :), ha egyáltalán ez csupán az? 🙂

Viszont mindig fordulj orvoshoz, mert komoly tudás van a homeopátia mögött és nagyon nem mindegy a hatás szempontjából, hogy mikor mire milyet szedsz. Ahogy az sem mindegy, hogyha valóban gyógyszerrel tudsz csak meggyógyulni, akkor az is kiderül és akkor inkább szedd azt.

Én csak megerősíteni tudom, hogy nekem sokszor sokféle homeopátiás szer segített már (ha orvos segített). És azt is meg tudom erősíteni, hogy mikor saját fejemből próbáltam kitalálni, hogy melyikre van szükségem, na az, az nem működött. 🙂

Legyen úgy, ahogy a te egészséged szempontjából a legjobb!

Felhasznált forrás: MKHOA közlemény, mta.hu 

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár

Nézd meg ezt is

A vágyak így tartanak mókuskerékben és így nem - Önvaló és beteljesülés

A vágyak így tartanak mókuskerékben és így nem – Önvaló és beteljesülés

Hogyan lehetséges, hogy már meg van, amire vágytál, pedig fizikailag még nem látszik. A vágyak irányítanak, ha a vágyak mentén cselekszel vagy nem cselekszel. Így sok nehézséggel, bajjal, szenvedéssel találkozol és kevés örömmel, beteljesedéssel. Folyton úton vagy a jó felé, ahelyett, hogy "megérkezve" lennél, Önvalóként. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!