Kókusz a csodatevő – Cocos nucifera

A kókusz sok arca: Mire használják Távol-Keleten? Milyen egészségi problémákra van jó hatással? Különleges összetevő, amit kevéssé ismerünk.

A kókusz szőröstül, bőröstül hasznosítható, a távol keleti emberek mindennapjainak szerves része. Thaiföld egyike azon országoknak, ahol megterem, ahol feldolgozásra kerül, és ahonnan a világ országaiba exportálják. A helyi emberek ezt fogyasztják, ezzel főznek, olajával kenik magukat, desszertet készítenek belőle, pudingot és fagyit-és nem is akármilyet.

A kókusz feldolgozása

Volt szerencsém meglátogatni egy helyi manufaktúrát, ahol megmutatták, hogy bontják ki a héjából a kókuszt. A héj, miután megszáradt, tüzelőanyagként kerül felhasználásra. Az éles hámozó eszköz nevét nem sikerült megtudnom, a helyiek nem beszélnek, vagy csak igen keveset angolul, viszont annál lelkesebbek és segítőkészebbek. Magát az eszközt is maguk készítik, fa talapzaton egy karó, amire szigonyra hasonlító éles fémet tákolnak. A héj alatt van a kókusz ” haja”, ami szépen bebarnul és megszárad- így jutunk mi hozzá itthon.

Kókusz - a sokarcú
A héjától megszabadított kókuszt a tehetősebb cégek Bangkokba küldik, ahol olaj és tej készül, de a kisebb helyi vállalkozások, az úgynevezett handmade vagy kézműves előállítók maguk végzik el a munka többi részét. Ők nem adnak semmilyen papírt, nincs bevizsgálás, mégsem tartom kevésbé értékesnek, hatékonynak, finomnak vagy tisztábbnak. Sőt! Ez olyan, mint az, hogy sosem jutna eszembe a boltban venni zakuszkát, ha az anyukám vagy a nagymamám is csinál, a piaci zöldségekből, otthon a konyhában. Sajnos, mint bárhol a világon, itt is nagyon sokba kerül a bevizsgálás, egy helyi vállalkozótól tudom, hogy 60 és 80 ezer baht között mozog, ami forintban megközelítőleg 600 és 800 ezer forint.
Meghívott otthonába egy fiatal házaspár, akik a kókusz ” business-t” szüleiktől örökölték, de ők kezdtek el olajgyártással foglalkozni. Kérdéseimre készséggel válaszoltak, mi több, olajat is készítettünk együtt.
A kókusznak egész évben szezonja van. Minőségben nincs eltérés, hogy az év mely szakaszában szüretelt termésről van szó.
A hajától megszabadított kókuszt feldarabolják, megmossák és a legfelső réteget lekaparják, majd bedobják egy darálóba. A reszelékre vizet öntenek, majd átgyúrják és egy géz anyagon áteresztik a tejét. Egy napra mélyhűtőbe teszik, másnapra egy vajszerű elegy lesz belőle, az üveg alján egy ujjnyi olajjal. Szobahőmérsékleten megvárják amíg az arányok megfordulnak, azaz egy ujjnyi “föle” marad az olajnak. Megint átszűrik, majd üvegekbe öntik.

A kókusz jótékony hatásai

  • Antioxidáns
  • Immunerősítő
  • Bőr- és hajápoló
  • Stresszoldó
  • Emésztést serkentő
  • Fertőzést gátló
  • Szíverősítő

Ezeket a tulajdonságokat a különböző összetevőinek köszönhetjük, hiszen például a laurinsav, ami a kókusz mellett az anyatejben található meg, monolaurin-savvá alakul a szervezetben, ami gátat szab a baktérium és vírusos eredetű fertőzéseknek, így influenza, himlő, hepatitis C, de még a HIV fertőzést okozó kórokozók ellen is hatékony.
A kókuszolajban található MCT molekulák ( medium chain tryglicerides rövidítése, magyarul közepes láncú trigliceridek) kis méretük miatt kevésbé terhelik az emésztőrendszert és a mellékvesét, könnyebben emészthető. Kutatások szerint, cukorbetegség, Crohn-betegség, elhízottság és epehólyag esetén biztonságos alternatíva a kókuszolaj. Plusz, a benne található zsírsavaknak köszönhetően, sikeresen kezelhető a kandida fertőzés, ami túlsúlyt, túlzott szénhidrát utáni sóvárgást, levertséget és fáradtságot is eredményezhet.

A szervezet könnyen emészti és alakítja át energiává, gyorsítja az anyagcserét, a koleszterin szintet nem emeli, a szív betegségeit gyógyítja. A bőrünk is szereti, hiszen tápláló és fényvédő hatása is van, a helyiek az ekcéma kezelésére használják. Édes illata pedig stresszoldó és nyugtató.

Kovács Katalin aromaterapeuta

Nézd meg ezt is

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

Borsikafű a bors finom helyettesítője, ha a bors fogyasztása nem ajánlott

A borsikafű csípős íze, kellemes aromaanyagai, tápanyagai remek alternatívát biztosítanak. Mire jó, hogyan termesszük házilag és hogyan fogyasszuk?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!