A borsó: Milyen értékei vannak a hétköznapi borsónak? Milyen betegségek esetén segíthet? Főzzünk egészségeset – Turbó borsó leves, a leves másként.
A borsó B6 és C-vitamint, nikotin- és folsavat, vasat és magnéziumot tartalmaz, valamint egy kevés zsírt is. Egy fél pohár borsó elfogyasztásával biztosítani tudjuk a B-vitaminok csoportjába tartozó nikotinsav napi szükségletének a 25%-át, emellett gazdag foszfátkötésekben, amelyek képesek egyesülni a mérgező és radioaktív elemekkel, így segíti a szervezet tisztulását a béltraktuson keresztül. Ez a sajátossága teszi a borsót megkülönböztetetten értékes táplálékká.
Ez az anyag csökkenti az ízületi gyulladás, az asztma és a rák kialakulásának esélyét a szervezetben, valamint szabályozza a vér koleszterin szintjét ill. csökkenteni is képes azt, ha magas. Alacsony zsírtartalma miatt nem csak tápláló, hanem egészséges táplálék kiegészítőként is szolgál.
Fogyaszthatjuk külön, de felhasználhatjuk segédanyagként különböző ételek elkészítésénél is. Ha hetente vagy heti több alkalommal fogyasztjuk, segít megőrizni szívünk egészségét.
A hüvelyes zöldborsóból készült főzet csökkenti a vér cukor tartalmát.
A zöldborsóból készült liszt gyógyítja a keléseket, furunkulusokat, karbunkulusokat.
Ha gyakran tapasztalunk lábikra izomgörcsöket, akkor érdemes több zöldborsót fogyasztanunk.
Borsó és szépségápolás
A borsóból készült frissítő pakolás elsősorban zsíros arcbőrűeknek ajánlott.
Pakolás zsíros arcbőrre
Elkészítése: 10-15 szem friss zöldborsót összeturmixolunk 2 teáskanál friss tejszínnel. 20 percre hagyjuk az arcunkon, majd meleg vízzel lemossuk.
Pakolás bármely típusú arcbőrre
A következő recept minden típusú arcbőrre ajánlott: összeturmixolunk 2 evőkanál zöldborsót és ugyanannyi nem zsíros tehéntúrót. 10-15 percig hagyjuk bőrünkön, majd hideg vízzel lemossuk.
Turbó borsó leveles új ízben, még egészségesebben
Hozzávalók:
2 ek. borsó (egy adaghoz), egy fej metélőhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, egy csokor petrezselyem zöldje, egy fehér (vagy kerek) répa, babérlevél, szegfűbors, 2 ek. búzacsíra.
Készítése:
A vizet egy nagyobb fazékban tűzre tesszük (számítsunk arra, hogy sokáig fog főni, így a víz egy része elpárolog). A borsót addig főzzük, míg puhává válik, de ne veszítse el formáját. A fazékba szórjuk az apróra vágott hagymát. A répákat és a petrezselyem gyökerét kockára vágjuk. Babérlevelet és szegfűborsot ízlés szerinti mennyiségben teszünk a levesbe. A búzacsírát akkor adjuk hozzá, ha már levettük a tűzről. Annyit főzzünk ebből az ételből amennyi egy alkalomra elfogy, csak melegen fogyasszuk.