Antropozófus pszichoterápia fázisai – Lélek Béke

Antropozófus pszichoterápia fázisai – A lélek szenvedése helyett spirituális fejlődés. Szabadság a múlttól és a jelenben levés képessége. Mi felé törekszik a terapeuta?

Az antropozófus pszichoterápia fázisai

I. fázis – Érző Lélek

AZ első fázisában az élet terhe, a krízist kiváltó ok áll a középpontban. A történet, ahogy azt a kliens megéli. Az esemény az érzelmi életet rázza meg, emiatt a történések megfigyelése nem mindig tárgyszerű. Ám az Érző Lélek szempontjából a krízis által keltett érzelmek a lelki élet valóságai.

Az antropozófus terapeutának ebben a fázisban meleget és fényt kell bevinni az órákba, segíteni a klienst, hogy ne ragadjon le egy érzelmi pólusban.

A szakasz gyümölcse nem az, hogy elmúlik, ami okot adott a  lelki fájdalomra, hanem annak a  felismerése, hogy a tapasztalás függ attól, hogyan reagál valaki a történetre.

II. szakasz – Kedélylélek

A második szakaszban a Kedélylélek szomjazik az igazságra és keresésre indul. Az élet, a dolgok értelme a legfontosabb téma. A terapeuta segítsége a kérdezés művészetében nyilvánul meg. Önismeret, a múlttól való szabadság és a jelenben levés képessége alakul ki.

Az antropozófus pszichoterápia fázisai – III. Szakasz, avagy a Tudati Lélek

A harmadik szakaszban a Tudati Lélek területére mozdul a súlypont. A világba való visszatérés következik, a megszerzett önismeret kipróbálása kezdődik. A fő téma az akarat. „Mik az elhatározásaid, most, hogy nem annyira vagy áldozat és ismered magad?” A belső utazás elvezethet az ismeretlen én-részhez. Motiváltság és önfejlődés igénye születik meg. A karma el/felismerése sarokkővé válhat.

A Lélek szenvedés hordozó erejét keressük e szakaszban, és azt a bölcsességet, amely értelmet tud adni a szenvedés hordozására.

Antropozófus pszichoterápia – a terapeuta

Egyik alap a terapeuta folyamatos szellemi élete, az önismeret ápolása, lelki ellenálló képességének gondozása. A Tudati Lélek kora megköveteli, hogy képes legyen talányokkal, bizonytalanságokkal együtt élni. Hogyan viszonyul egészséghez – betegséghez, igazsághoz – hamissághoz és a halál misztériumához? A másik, még alapvetőbb terület: mi a kapcsolata Krisztussal? Munkája minősége függ ezektől a területektől.

Korunk lelki betegségeinek kezelése – Küszöbátlépés

Egy ember életútja során a gondolatok, érzések, cselekedetek átléphetik a normálisnak elfogadott kereteket és patológiásnak cimkéztetnek.  Ezek a letérések mellékutak a fő fejlődési irányról. A terapeuta segítőként van jelen, hogy a személy visszataláljon az útra. Korunk betegsége, a kényszeres zavar (kínzó gondolatok és kényszerítő cselekedetek: kézmosás, halmozás stb.) és spontán Küszöbátlépés okozta pszichózis esetén a terápiás fókusz a Szellem Én aktiválása felé orientálódik. Spontán Küszöbátlépésről beszélünk, mikor a személy váratlan látóvá válik, felfog Szellemvilágbeli hatásokat. A Bibliában nincsenek érvek Szellemvilág, Angyalok létezéséről, az emberek nem hittek bennük, hanem látták Őket. Ezt az élményt nehéz egyedül feldolgozni, az érintett munkaképtelenné válhat.  Úgy a rögeszmés gondolatok meglétekor, mint a spontán Küszöbátlépéskor a kliens azonosulásával hasznos törődni. Mi az, Ki az, aki gondolkodik benne? A terápia nem korlátozódhat beszédre, lehetővé kell tenni a testmozgást, művészi alkotást is.

Ez a terápiás irány az étertest ritmusának zavarait (lásd a 2. pont feljebb) és ez által az asztrál testben létrejött rögzüléseket kezeli. Megnyitja az utat a szabad gondolatoknak, meleg érzéseknek és bátor akarásnak, amely motiválja a lélek további fejlődését.

Összefoglalásként elmondható, hogy az antropozófus pszichoterápia fázisai során az emberi életút kibontakozásának támogatása történik meg.  Az antropozófus pszichoterápia nem a patológiás tünetek normálisra fordítására koncentrál, sem hogy a világhoz igazítsa magát a kliens, hanem arra irányul, hogy segítse a lélek szenvedésének átalakítását spirituális fejlődési lehetőséggé, hogy a saját küldetését beteljesítse. A pszichológus nem kezd el Krisztusról, sorsról és újjászületésről beszélni (és a kliens részéről sem feltétel a keresztény vallásosság). Ám támogatja a klienst, hogy maga vegye kézbe gondolatait, életét.

A cikk első részét itt találod.

Bittermann Évi antropozófus szellemiségű pszichoterapeuta

Felhasznált forrás: William Bento,  Judy Gillet, Michaela Glöckler, Peter Selg, Rudolf Steiner gondolatai

 

Nézd meg ezt is

ZYO Kimutatott Énünk és az igazi Énünk - Ki lakik odabenn?

ZYO Kimutatott Énünk és az igazi Énünk – Ki lakik odabenn? – Feb. 26.

Észrevetted már milyen feszültséget okoz, mikor úgy érzed, hogy másnak kell mutatnod magad, mint akinek belül érzed magad? Ugye milyen nehéz lenne ilyenkor inkább úgy dönteni, hogy igenis kimutatom? Azért olyan nehéz ez, mert azt hisszük ez valamiféle negatív dolgot fog eredményezni, pl. konfliktust, haragot, a másik megbántódását, stb.?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!